Videocontent: welke mogelijkheden zijn er?

Videocontent

videocontentIedereen kan tegenwoordig een filmpje maken. Met één druk op de knop begint je iPhone te filmen. Na kort oefenen ben je in het bezit van een leuk filmpje, misschien iets wat amateuristisch. Wanneer je video's wilt ontwikkelen voor zakelijke doeleinden, dien je het wel professioneler aan te pakken. Een professionele video vraagt namelijk om meer kwaliteit.

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat voor een soort video je wilt maken. In dit artikel vertel ik welke mogelijkheden er zijn voor zakelijke video's.

Bedrijfsfilm

De meest populaire en voorkomende vorm van video is de bedrijfsfilm.

  • Voordeel: je kunt een compleet beeld van je bedrijf geven.
  • Nadeel: duurt vaak (te) lang.

Een goede bedrijfsfilm vertelt het gehele verhaal van jouw bedrijf. Potentiële klanten willen vaak meer dan enkel de bedrijfsnaam weten. Zo zijn ze bijvoorbeeld benieuwd hoe het bedrijf ooit opgezet is en verder gegroeid is. Daarnaast zijn mensen vaak ook benieuwd naar de visie en missie. Als deze zaken duidelijk zijn, weten mensen met wie ze precies te maken hebben en dat is prettig (en werkt vaak positief voor de business). Maar hoe breng je jouw bedrijf over via video?

Als je bijvoorbeeld een horecabedrijf hebt, kun je een video op locatie laten maken. Je wilt immers shots laten zien die de sfeer weergeven. Levert jouw bedrijf een complex product of dienst dat om uitleg vraagt? Kies dan bijvoorbeeld voor een animatie. Eén van de nieuwste trends is de whiteboard animatie.

Viral video

Het doel van een viral video is om een groot online publiek te bereiken. Met behulp van een aansprekende video trigger je mensen om de video te delen. Zeker rond de kerstperiode proberen bedrijven in the picture te komen.  

  • Voordeel: groot bereik.
  • Nadeel: vrij prijzig.

Dit betreft de moeilijkste vorm van video. De ingrediënten van een viral video zijn grappig en aansprekend. Maar een goede grap bedenken en vervolgens naar beeld vertalen is best lastig. Het succes van een dergelijke video hangt af van het feit of mensen het gaan delen. Mensen zullen een video delen wanneer ze deze bijvoorbeeld interessant of grappig vinden. Hoe beter de kwaliteit van een video, hoe meer kans op slagen. Naast de vaak hoge kosten voor de productie van een viral video, zul je ook moeten investeren in de verspreiding ervan. Een viral video heeft zeker in het begin een steuntje in de rug nodig. Virals worden groot gemaakt door social media; daar zijn ze namelijk het makkelijkst te delen.

Videoblog

Een nieuwe vorm die veel wordt gebruikt bij (inbound) marketing is de videoblog, oftwel vlog.

  • Voordeel: kennis delen.
  • Nadeel: geen directe boodschap.

Een vlog wordt vaak in een studio opgenomen. Met een goede camera en microfoon, scherp licht en een enthousiaste presentator kun je op een leuke manier jouw blog via video presenteren. Zo kun je jouw kennis op een andere manier delen in plaats van met een geschreven blogartikel.

In een vlog kun je bijvoorbeeld een samenvatting geven van jouw blog en daarmee jouw kennis kort delen. Korte video’s zijn makkelijk te verspreiden en te delen. Bovendien draagt een vlog bij aan een goede vindbaarheid in Google.

Commercial

Een traditionele vorm van videocontent is de commercial.

  • Voordeel: via veel kanalen te verspreiden.
  • Nadeel: prijzig.

De commercial is de oudste vorm van videocontent. Het is nog steeds een effectieve manier van video (outbound) marketing. Met een goede commercial trek je de aandacht van mensen. Iedereen kent de commercials van Centraal Beheer Achmea oftewel Even Apeldoorn bellen.

Een goede commercial hoeft niet perse grappig te zijn. Zelfs 'irritante' commercials kunnen werken. Wat een commercial nodig heeft is een sterk script, goede acteurs en hoge beeld kwaliteit. Dit maakt een commercial prijzig. 

Bij het kiezen van een video vorm is het belangrijk om de verschillende voor- en nadelen af te wegen.  Welke vorm spreekt jou het meest aan? 

Het maken van video content is een essentieel onderdeel van jouw content marketing strategie. Wil jij meer weten over content marketing? Download de whitepaper!