Wat is een Buyer Persona?

Het kan haast niet anders dan dat je als marketeer de term buyer perona kent. Toch ga ik het begrip buyer persona op een begrijpelijke manier uitleggen. Een buyer persona is een fictief persoon die de ideale klant van een bepaald bedrijf vertegenwoordigt. In dit artikel zal ik ingaan op het profiel van een fictief persoon en antwoord geven op de vraag: hoe stel je een buyer persona op?

Waarom stel je een buyer persona op?

Waarom is het belangrijk om een fictief persoon op te stellen die de ideale klant van een bedrijf vertegenwoordigt? Het geeft je inzicht in wensen, behoeften, uitdagingen en doelen van jouw doelgroep. Daarnaast helpt het je jouw product aan de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment van de customer journey aan te bieden. Hoe meer je weet van je buyer persona’s hoe beter je kunt inspelen op de verschillende vraagstukken die spelen in de verschillende fasen van het aankoopproces. Dit doe je met gerichte (SEO) content en bijbehorende content offers.

Het profiel van een buyer persona

Wil je aan de slag gaan met het opstellen van buyer persona’s? Allereerst is het belangrijk dat er een buyer persona brainstorm sessie plaatsvindt. In deze brainstorm sessie is het van belang dat er gekeken wordt naar de verschillende type klanten binnen je doelgroep. Kies maximaal drie diverse persona’s uit. Hierbij is het belangrijk dat je weet hoe de DMU eruit ziet. Welke dien je te overtuigen om voor jou te kiezen. Vervolgens zijn er een aantal vaste onderdelen die je zo gedetailleerd mogelijk uit dient te werken:

  • Achtergrond: Baan, carrière, gezinssituatie.
  • Demografische gegevens: man/vrouw, leeftijd, inkomen, woonplaats.
  • Gedrag: Is er iets wat kenmerkend is voor zijn of haar gedrag?
  • Doelen: Wat zijn de doelen van de buyer persona?
  • Uitdagingen: Wat is de grootste uitdaging voor je buyer persona?
  • Bezwaren: Welke bezwaren kan de buyer persona hebben om geen gebruik te maken van je dienst of product?

Wat is een Buyer persona? Bureau Vet

Dit is een voorbeeld van het profiel van een buyer persona.

Welke rol speelt de buyer persona binnen de Inbound Strategie?

Buyer persona’s zijn essentieel voor content creatie, product development en after sales. Een buyer perona vormt hiermee de basis voor iedere Inbound Marketing Strategie. Wil jij meer weten over de impact van buyer persona’s op jouw Inbound Marketing Strategie? Download de gratis whitepaper Inbound Marketing.