Wat is een goede call to action?

Online succes bereiken doe je niet door enkel een mooie, goed werkende website te lanceren. Uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat de bezoekers die op je website terechtkomen ook daadwerkelijk actie ondernemen en niet zomaar je website weer verlaten zonder iets te ‘doen’. Met behulp van een goede call to action (CTA) kun je een bezoeker op je website aanzetten tot actie. Maar wat is een goede call to action? In dit blogartikel vertellen we je er alles over.

Wat is een call to action?

Een call to action is een element op een pagina binnen je B2B website dat als doel heeft om een bezoeker te triggeren om ‘iets’ te doen. Dit kan van alles zijn; van het doorklikken naar een volgende pagina, het verzenden van een formulier of het downloaden van een whitepaper tot aan het kopen van een product of het opnemen van contact. Simpel gezegd dient een call to action ervoor te zorgen dat de zojuist genoemde ‘actions’ uitgevoerd worden.

Waarom is een call to action belangrijk?

Een call to action heeft aan het einde van het verhaal eigenlijk maar één doel en dat is geld verdienen. Een goede call to action zorgt ervoor dat de bezoeker op je website meer gaat doen dan enkel je website bekijken. Het draagt bij aan een betere klantbeleving en levert jou als website eigenaar uiteindelijk geld op. Iemand die zich inschrijft voor je nieuwsbrief is immers een potentiële klant en iemand die op de ‘bestellen’ button drukt wil een product van je kopen. Door call to actions binnen je website op de juiste manier te gebruiken zorg je ervoor dat een bezoeker je website niet zomaar verlaat.

Aan welke voorwaarden dient een goede CTA te voldoen?

Een goede CTA is niet enkel een simpele link of een opvallende knop. Een goede call to action bestaat namelijk uit meer elementen. Hieronder sommen we ze voor je op:

 • Zorg ervoor dat de CTA binnen het kleurenpallet van je website valt, maar ondertussen wel opvalt binnen je site.
  Een goede call to action moet opvallen, maar dient wel in de site te passen. Je wilt immers niet dat mensen het idee krijgen dat ze naar een onderdeel zitten te kijken dat eigenlijk niet binnen je website hoort. Heb je bijvoorbeeld een rode site, maak dan de CTA blauw. Heb je een blauwe site, maak dan de CTA groen of oranje. Houd uiteraard wel rekening met de betekenis van bepaalde kleuren. Zo staat de kleur rood voor gevaar en stop, terwijl blauw juist voor zakelijk staat.
 • Zorg ervoor dat je CTA boven de “fold” valt.
  Een CTA boven de fold houdt in dat je CTA direct zichtbaar is op je scherm zonder dat je hoeft te scrollen. Indien mogelijk, zorg er dan in elk geval voor dat de CTA op een logische plek binnen je site staat zoals direct onder de inleidende tekst of onder een product.

 • Laat de gebruiker weten wat er gaat gebeuren en waarom.
  Ook de tekst in de call to action is van belang. Vermeld in of bij de call to action altijd wat er gaat gebeuren wanneer je erop drukt of iets invult. Denk aan teksten als ‘verstuur bericht’, ‘bekijk product’, ‘download whitepaper’ etc. Op die manier weet de gebruiker precies wat hij of zij kan verwachten en komt deze niet voor verrassingen te staan. Als het even mogelijk is vermeld dan tevens waarom je als gebruiker op de button bij de call to action zou moeten drukken. Denk aan teksten als: ‘Verbeter je SEO posities in Google. Download onze whitepaper’. Of: ‘8 tips voor meer conversie? Lees snel dit blog’. Hierdoor trigger je de bezoeker en maak je hem of haar nieuwsgierig naar hetgeen dat er gebeurt als hij of zij op de call to action button klikt. Hoe dan ook, het blijft een call to action, dus houd het kort en krachtig.
 • Stel de pagina zo samen dat er naar de CTA verwezen wordt.
  Een CTA dient je bezoeker te triggeren om actie te ondernemen. Het is dus belangrijk dat de bezoeker ook naar die call to action toe geleid wordt. Daar kun je een aantal ‘trucjes’ voor toepassen. Gebruik bijvoorbeeld foto’s met mensen daarop die met hun ogen naar de CTA kijken. Vorm teksten zo dat ze aflopen richting de CTA of zet desnoods een leuk vormgegeven pijl richting de CTA (button). Hierdoor worden bezoekers van je site onbewust naar het conversiepunt op je pagina geleid.

 • Plaats nooit twee dezelfde CTA’s naast elkaar.
  Iedere pagina binnen je website heeft eigenlijk maar één doel en dat is uiteindelijk dat de bezoeker converteert. Het is dus belangrijk dat je de bezoeker naar die ene belangrijke call to action leidt. Wanneer je van mening bent dat het nuttig is om twee call to action buttons naast elkaar te plaatsen, zorg er dan voor dat je een alternatieve call to action button gebruikt die afwijkt van de belangrijkste button op de pagina. Zo maak je onderscheid tussen de primaire call to action en de secundaire call to action. Een secundaire call to action kun je bijvoorbeeld doorzichtig (spooky of mute) maken met enkel een gekleurd randje en tekst. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jouw klant meerdere opties wilt bieden (optie A en optie B ). In dat geval kun je twee dezelfde CTA’s gebruiken.

 • Laat de CTA niet TE veel opvallen.
  Ondanks dat de CTA een belangrijk onderdeel van je pagina vormt, dien je de bezoeker wel eerst te informeren wat de meerwaarde van het ondernemen van de actie is. Enkel en alleen het plaatsen van een goede call to action zorgt er niet voor dat je bezoeker direct actie onderneemt. Je moet een bezoeker eerst overtuigen. Dat kan bijvoorbeeld door hem te informeren met behulp van tekst. Op die manier zal een bezoeker eerder overgaan tot het invullen en/of maken van een klik.

A/B-testen is key

Er is geen gouden regel voor een call to action. Wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander juist totaal niet. Het is daarom ook zaak dat je blijft testen met je call to actions. AB-test met verschillende kleuren, verschillende teksten en plaats de actiebutton op andere posities. Hierdoor leer je exact wat je bezoeker prettig vindt en waarmee je hem of haar kunt triggeren. AB-testen is erg tijdrovend en duur, maar het zorgt op termijn voor optimaal resultaat.

Conclusie

Een goede pagina bevat een CTA waarmee je een bezoeker naar een plek in je website leidt waarmee je uiteindelijk geld kunt verdienen. Zorg ervoor dat je call to action altijd goed zichtbaar is, maar dat deze tegelijkertijd wel binnen je huisstijl past. Zorg er tevens voor dat je gebruik maakt van actief taalgebruik op de knop, zodat je iemand ook echt aanspoort tot actie en dat de bezoeker weet wat er gaat gebeuren als hij of zij iets invult en/of op de button drukt. Voer tot slot verschillende AB-tests uit, zodat je zeker weet dat je geen conversies misloopt door verkeerd gebruik van de CTA.

Wil je meer informatie over een goede call to action? Download dan nu de whitepaper: 'Hoe creëer je content die wel leads genereert' of neem vrijblijvend contact met ons op.