Wat is technisch SEO en waarom is het belangrijk?

Wat is technisch SEO en waarom is het belangrijk?

Technisch SEOTechnisch SEO is het verbeteren van technische elementen van jouw website waarmee je het zoekmachines makkelijker maakt om jouw pagina’s te crawlen en indexeren. Goede content op jouw website zorgt ervoor dat je hoog terecht komt in de zoekresultaten, maar om daadwerkelijk bij de eerste resultaten te komen moet je er ook voor zorgen dat jouw technisch SEO in orde is. In dit blog neem ik je mee langs de belangrijkste onderdelen van technisch SEO!

Robots.txt

Een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat aan de zoekmachine laat weten hoe het jouw website moet crawlen.

Het kan zijn dat je bepaalde pagina’s niet in de zoekresultaten naar voren wilt laten komen. Denk hierbij aan klantprofielen, pagina’s in ontwikkeling, interne pagina’s of dubbele pagina’s. Als je deze pagina’s vermeldt in zo’n robots.txt-bestand, zullen ze niet gecrawled worden. Goed voor je SEO dus!

 

Canonical tag

Een canonical tag is een HTML-element dat zoekmachines gebruiken om dubbele inhoud te verwerken.

Zoekmachines geven een voorkeur aan websites met unieke, waardevolle content. Wanneer je pagina’s hebt met (bijna) dezelfde content kan dit problemen opleveren voor jouw SEO. Door het toevoegen van zo’n canonical tag kun je de zoekmachine laten weten welke pagina jouw voorkeur heeft en naar voren moet komen in de zoekresultaten.

 

Protocol

Een URL’s protocol laat aan de browser zien hoe het de informatie van jouw website moet halen.

Je zult vast eens gehoord hebben van het http-protocol. Tegenwoordig zou jouw website echter een https-protocol moeten hebben. Dit is de beveiligde versie van het voorgaande http-protocol. Wanneer je dit niet hebt, zullen sommige browsers de melding “deze pagina is niet veilig” weergeven en dit zal slecht zijn voor je SEO.

Voor zo’n https-protocol moet je een SSL-certificaat aanschaffen. Wanneer je jouw website in HubSpot maakt, regelt HubSpot zo’n certificaat voor je!

Redirect codes

Redirect codes zorgen ervoor dat zoekers en zoekmachines naar een andere URL gaan dan dat ze ingevuld hebben. Er zijn twee soorten:

● Een 301-code voor een permanente redirect
● Een 302-code voor een tijdelijke redirect

Met deze codes maak je het voor de zoekmachine eenvoudiger om over jouw pagina heen te navigeren en zullen pagina’s beter gecrawled worden, ook goed voor jouw SEO dus!

De snelheid van jouw website

Hoe snel jouw website laadt heeft een grote invloed op de rangschikking in de zoekresultaten én de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Dit is op mobiel zelfs nog belangrijker!

Wanneer de zoekmachine vergelijkbare pagina’s vindt die sneller laden dan jouw pagina zal het de vergelijkbare pagina’s eerder laten zien. Een langere laadtijd kan ook zorgen voor een hogere bounce rate, waardoor bezoekers liever een andere website bezoeken.