Zo voorkom je dat thuiswerkers je HubSpot data vervuilen!

Thuiswerken is de laatste tijd het nieuwe normaal geworden. De coronacrisis heeft er niet alleen voor gezorgd dat dit in de meeste gevallen verplicht is, maar ook dat er in de toekomst waarschijnlijk anders gekeken gaat worden naar thuiswerken. Voor marketeers is dit echter een uitdaging: want hoe zorg je ervoor dat jouw data niet vervuild wordt? In deze blog leggen wij je in een paar stappen uit hoe je kunt voorkomen dat thuiswerkers je HubSpot data vervuilen! 

 

Data vervuiling komt in deze periode veel voor doordat veel medewerkers van bedrijven thuiswerken. De vervuiling komt voort doordat deze medewerkers vanuit een ander IP-adres werken dan het IP-adres op kantoor. Het IP-adres van de bedrijfslocatie is in de meeste gevallen uitgesloten, in tegenstelling tot het IP-adres van thuis.

Medewerkers van je organisatie kunnen zorgen voor grote pieken in analytics van de website doordat zij vanuit thuis je bedrijfswebsite bezoeken. Hierdoor kan je een verkeerd beeld krijgen van de paginaweergaven, bounce- en conversiepercentages en dergelijke. Binnen HubSpot kan je eenvoudig meerdere IP-adressen uitsluiten om te voorkomen dat jouw data vervuild raakt. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je eenvoudig IP-adressen kan uitsluiten. Heb jij het IP-adres van jouw bedrijfslocatie ook nog niet uitgesloten? Dan kan je dezelfde stappen volgen. 

HubSpot: Verkeer van IP-adressen uitsluiten

  • Ga rechtsboven naar de instellingen (tandwieltje) in je HubSpot account
  • In het menu aan de linkerkant ga je naar Reports > Tracking Code
  • Klik op het tabblad Advanced Tracking
  • Je zult nu het volgende te zien krijgen:

Ip-adressen uitsluiten HubSpot

Linksboven zul je altijd je huidige IP-adres te zien krijgen. In het vakje IP Addresses to Exclude vul je de IP-adressen in die je wilt uitsluiten. Let op: gebruik komma's om verschillende IP-adressen gescheiden te houden.  Via websites als http://whatismyip.com of http://ip4.me kun je IP-adressen handmatig opzoeken. Echter zal iedere medewerker vanuit thuis zijn IP-adres moeten ophalen. De ICT-afdeling van jouw organisatie kan je hier niet bij helpen. Zorg dus voor een duidelijke interne briefing om het IP-adres van de medewerkers te achterhalen. 

Het vakje From these referrers is bedoeld voor domeinnamen. Het is bedoeld om ongewenst of spamverkeer tegen te houden. Vul de domeinnaam van een bepaalde website in en ook deze zullen dan worden uitgesloten van je analytics. Ook hier dien je komma's te gebruiken om de domeinnamen gescheiden te houden. 

Als je de IP-adressen van jouw medewerkers en eventueel ongewenste domeinnamen hebt uitgesloten dan klik je linksonder op Save

En... klaar! 

Zo! Met deze eenvoudige stappen heb je er dus voor gezorgd dat je data niet vervuild raakt. Collega's kunnen dus gewoon de website van je bedrijf bezoeken zonder dat dit zorgt voor vertekende analytics. Maak je (nog) geen gebruik van HubSpot? Dan kan je ook Google Analytics data uitsluiten, een duidelijke handleiding hiervan vind je via dit artikel.

Leer alle tips en tricks in onze HubSpot training

Wanneer je voor HubSpot software kiest en de software is geïmplementeerd willen jij en je collega’s natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met het systeem. Naast de vele gratis online cursussen die HubSpot biedt, kun je er ook voor kiezen om een HubSpot training van Vet Digital te volgen.