3 redenen waarom outbound marketing bij jouw bedrijf past

redenen waarom Outbound marketing bij je bedrijf past

outbound marketing .jpgAls marketeer bij een midden- of kleinbedrijf ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op marketinggebied. De B2B markt is ingewikkeld en vraagt om een goede marketingstrategie, dat weet je. Inbound marketing is een nieuwe strategie die je hierbij kan helpen, maar je weet niet zo goed hoe. De marketingactiviteiten van je bedrijf worden immers al jaren op een outbound manier uitgevoerd en dat bevalt je best wel goed. Als je niet zeker weet of je over moet stappen, kan het helpen om je huidige strategie onder de loep te nemen. Want past deze nog wel bij je? In dit blog geef ik je een handige checklist.

Voldoe je aan deze 3 zaken, dan past outbound marketing bij jouw organisatie

Ben je benieuwd of outbound marketing bij je organisatie past? Wanneer je aan de onderstaande 3 zaken voldoet is de kans groot dat dit type marketing bij je past. 

1. Je wilt korte termijn doelen realiseren

Outbound marketing is perfect voor jou als je gaat voor een quick fix. Het is namelijk heel simpel: je betaalt voor wat je wilt bereiken. Je koopt bijvoorbeeld advertentieruimte op Google en kunt steeds testen of een bepaald kanaal voor je werkt. Merk je dat er geen leads binnenkomen via betaalde Facebook advertenties? Dan stop je er gewoon mee. Door de combinatie van technologie, data en een outbound strategie haal je op korte termijn je doelstellingen. 

2. Iedereen is je doelgroep

Wanneer je een product hebt dat iedereen nodig heeft, bijvoorbeeld deuren, kan het lastig zijn om een specifieke doelgroep te bepalen. De relevantie van jouw product of service is immers hoog en daarom wil je je niet beperken tot een – relatief – kleine groep mensen. Daarom besluit je je campagnes op die grote, niet gesegmenteerde doelgroep te richten. Het resultaat? Je bereikt een grote groep mensen met een boodschap die op iedereen van toepassing kan zijn. Denk aan een tv-spotje of radioboodschap.

Toch wil ik graag een kanttekening maken bij deze manier van marketingcommunicatie. Je bereikt dan wel mensen, maar in hoeverre dring je echt tot ze door? Door je boodschap heel algemeen te houden, is de kans groot dat je de plank misslaat. Zo loop je het risico dat niemand zich herkent in jouw boodschap, omdat hij nét niet toepasselijk genoeg is. Zonde! Als je toch wilt blijven communiceren via outbound methodes, dus betaalde kanalen zoals tv, radio en advertenties, raad ik je aan om een buyer persona te creëren. Door een gerichte boodschap te zenden, maak je de meeste kans op het bereiken van je ideale kant.

3. Je weet hoe je outbound inzet

Outbound marketing noemen we ook wel traditionele marketing omdat deze vorm al veel langer meegaat. Outbound marketing stamt uit de tijd waarin we nog zelf pamfletten tekenden en deze ophingen in de hoop dat iemand ze zou zien en onze producten of diensten zou kopen. Gelukkig heeft outbound een hele professionaliseringsslag doorgemaakt en zie je de grappigste reclames voorbijkomen op Tv (of Youtube, natuurlijk). En waarschijnlijk ben je zelf ook meegegaan met de professionalisering van outbound marketingactiviteiten. Zo weet je precies welke kanalen werken voor jouw B2B bedrijf, hoe je ze inzet en welk type boodschap hierbij past. Dat maakt je baan natuurlijk een stuk gemakkelijker. Weten hoe je iets moet doen, zorgt nu eenmaal dat je je zeker voelt. Opnieuw beginnen, bijvoorbeeld door te starten met inbound, zorgt voor onzekerheid. Want wat als het niet werkt? Of als het echt niet past bij jouw ideale klant? Lastig!

4. De perfecte samenwerking

Gelukkig hoef je niet te kiezen voor het een of het ander. Out- en inbound marketing kunnen namelijk prima samengaan. Wanneer je start met inbound, boek je nog niet direct resultaten. Dit kost vaak minimaal zes maanden. Daarom kan het fijn zijn om beide vormen -vooral in het begin- nog te combineren. Je kunt bijvoorbeeld je (vernieuwde!) website beter onder de aandacht brengen door middel van retargeting. De perfecte samenwerking tussen in- en outbound marketing zorgt dat je rustig kunt starten met je inbound strategie, zonder dat je marketingresultaten achteruit hollen. Als je meer wilt weten over het starten met inbound marketing, raad ik je van harte aan onderstaand e-book te lezen.

Ik ben ontzettend benieuwd of jij kiest voor outbound of inbound marketing. Meer weten over de laatst genoemde? Download dan hieronder ons e-book.