Is Facebook voor B2B te gebruiken?

Facebook voor B2B

Is Facebook voor B2B te gebruiken.jpgVeel B2B ondernemers vragen zich af of zij Facebook moeten inzetten binnen hun marketingstrategie. Mijn antwoord is ja. Gewoon ja, zonder maar. Want als je potentiële klanten actief zijn op Facebook, is het slim om jouw onderneming daar ook te profileren. Pak het dan wel slim aan.

Marketing van de toekomst

Tijdens Inbound (het jaarlijkse evenement van HubSpot), vertelden HubSpot oprichters Brian Halligan en Dharmesh Shah over hun toekomstvisie voor marketing. Chatbots, Human Enjoyment Optimization en allerlei andere fancy termen kwamen voorbij in de keynote. Tussen alle nerdy en technische taal door, vertelden ze een hoop waar je als B2B ondernemer écht wat mee kan. Kleine aanpassingen die je nu, vandaag of morgen kunt doorvoeren. Die jouw marketing weer een stukje beter maken. En met beter bedoel ik dat je je potentiële klant makkelijker bereikt met de juiste boodschap. 

Website first, social media second!

Social media blijft volgens de sprekers onverminderd populair. Bepaalde platformen worden voor anderen ingeruild (denk aan Snapchat en TikTok in plaats van Twitter), maar bijna iedereen besteedt tijd aan één of meerdere social media. Ook jouw ideale klant. En terwijl jij je best doet om je website goed vindbaar te maken voor potentiële klanten, richten je concurrenten hun aandacht op de Facebook timeline van diezelfde schaarse groep mensen. Ze proberen met schreeuwende advertenties de aandacht te trekken. Laat me je geruststellen: dat gaat ze geen langdurige klantrelaties opleveren, maar wel een lege bankrekening. Nee, jij moet het slimmer aanpakken. Je website op nummer één, social media op twee.

Wil je dat meer mensen je volgen op Facebook? Lees in dit artikel hoe je meer volgers op Facebook krijgt. 

“Mark Zuckerbergs world”

Nog niet overtuigd van de kracht van social media? Dan geef ik graag het woord aan Brian Halligan. Dit zei hij tijdens de keynote op Inbound:

“Your prospects are inside Zuckerberg’s world for a couple of hours a day. Between Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, you name it. Your prospects are spending their life in there. If you’re not marketing into Zuckerberg’s world, you might as well be marketing inside a trash can.” 

Dat is duidelijke taal. Jij moet je als B2B ondernemer bevinden in de wereld van je prospects. Als die op Facebook zitten, moet jij zorgen dat ze jou op Facebook kunnen vinden en misschien zelfs vanzelf tegenkomen.

Maak contact met bestaande klanten

Ik geef toe, veel mensen zien hun Facebook-account als privé en gebruiken liever LinkedIn voor zakelijke contacten. Zelf sta ik er net zo in. Maar geef toe: jij hebt vast ook weleens je collega’s, klanten of leveranciers opgezocht op Facebook, of niet soms? En als je in je vrije tijd door je timeline scrollt, kom je ook vast weleens interessante zakelijke informatie tegen, toch?

Nu wil het toeval dat heel veel potentiële klanten met jou in contact komen via bestaande klanten, 58 procent om precies te zijn. Dat is te zien in onderstaande grafiek die afkomstig is uit de keynote van Brian en Dharmesh. Met dat gegeven in gedachte, is het wel erg handig als jouw bestaande klanten af en toe een Facebook update liken van jou of je bedrijf. Dat vergroot immers de kans dat jouw onderneming zichtbaar wordt onder de contacten van je bestaande klant, oftewel bij potentiële klanten. Dan moet de update (je content) wel het liken waard zijn natuurlijk!

Bron van nieuwe klanten.png 

Het huwelijk tussen Facebook en Content Marketing

Als moderne marketeer ben ik ervan overtuigd dat marketingactiviteiten geen succes kunnen zijn zonder een goed doordachte content marketing strategie. Dus voordat je al je pijlen op Facebook richt, raad ik je aan eerst dit artikel te lezen en de stappen te volgen. Zodra jij waardevolle content klaar hebt staan om via Facebook onder de aandacht te brengen, kun je bepalen op welke manieren je dat doet. Mijn advies?

  1. Richt een mooie Facebook company page in en publiceer hier regelmatig een update. Dit mag je eigen content zijn, maar ook die van externe bronnen. Als het maar waarde toevoegt voor jouw doelgroep.
  2. Zorg daarnaast dat jouw medewerkers ambassadeurs van je bedrijf zijn, maar overdrijf dit niet. Laat hen updates liken en af en toe zelf iets plaatsen. Aan clicks, likes, reacties en shares kun je meten of dit gewaardeerd wordt door hun netwerk.
  3. Zet eventueel advertenties in om met een content item/update een groter bereik te creëren. Het kost je wat meer budget, maar het levert je sneller een groter bereik op dan wanneer dit op de natuurlijke (organische) wijze gebeurt.

Is Facebook geschikt voor B2B?

Het mag duidelijk zijn, ik denk dat Facebook zeker geschikt is voor marketingactiviteiten door B2B bedrijven. Maar pak het slim aan. Smijt geen advertentiegeld over de balk, overdrijf niet met updates en zet je collega’s in om de waardevolle content op natuurlijke wijze onder de aandacht te brengen in hun netwerk.

Wil je graag meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!