4 tips om ervoor te zorgen dat lezers jouw content delen

tips voor delen van content

1-5114333216026Als ik het heb over delen, denk je misschien direct aan formules en wiskunde. Ik ben meer een alfa en houd me daar het liefst niet mee bezig. Met delen heb ik het in dit geval over de mate waarin je (blog)post geschikt is om te delen op bijvoorbeeld social media. Er worden dagelijks zo’n 2,4 miljoen blogs gepubliceerd, waardoor opvallende content meer must is in plaats van alleen een nice to have. Maar hoe zorg je tussen al die posts dat juist jouw post opvalt en gedeeld wordt? In dit blog geef ik je tips om ervoor te zorgen dat lezers jouw content delen. En dat kan gelukkig al door het toevoegen van een paar eenvoudige elementen!

Tip 1. Maak de lezer nieuwsgierig: geef niet meteen alle informatie weg

Een onmisbaar onderdeel van een blog wanneer je je lezer nieuwsgierig wilt maken? “Information gaps to spark curiosity”. Maar hoe pak je het toevoegen van information gaps aan? De eerste tip: geef een preview. Zo zou een preview voor dit blog kunnen zijn: “Het delen van content is een belangrijk onderdeel van een succesvolle marketingstrategie. Hoe je hiervoor zorgt, lees je in dit blog.” Mijn tweede tip: bied informatie die juist het gebrek aan informatie bij je lezer opvult, oftewel: wees informatief. Zorg dat je weet met welke vragen jouw doelgroep zit.

Tip 2. Creëer memorabele content – ga voor de zig-zag methode!

Opvallen tussen alle blogs die op een dag worden geproduceerd, daar heb je een goede strategie voor nodig. Content creator Jonathan Gorham is fan van de zig-zag methode. Hij licht toe: “zig when everybody zags”, dus doe iets anders de rest. Als voorbeeld noemt hij het plaatsen van artikelen op pagina’s van derde partijen. Volgens velen is dit een goede manier om verkeer naar je website te genereren en links naar je website te verkrijgen. Gorham verwijst naar het artikel van Tim Soulo. Daarin gaat Soulo compleet tegen dit populaire marketingmiddel in. Als je dit ook wil proberen, is het belangrijk om je artikel te ondersteunen met sterke argumenten en duidelijke data. Gorham legt uit hoe je dit stap voor stap aanpakt:

  1. Selecteer een populaire mening/overtuiging of onderwerp om over te schrijven
  2. Draai de algemene opinie over dat onderwerp eens volledig om (mits je het ermee eens bent natuurlijk!)
  3. Check Google of dit niet al eerder is gedaan over dit onderwerp
  4. Ondersteun je artikel met data, zoals een survey, interview of statistiek

Tip 3. Besteed voldoende aandacht aan het design

De kans dat lezers jouw bericht delen wordt groter wanneer je post een aantrekkelijk design heeft. Dit bepaalt immers voor veel lezers (onbewust!) of ze op je website blijven of niet. Daarnaast heeft het design invloed op de mate waarin de lezer het bericht op waarde schat en daarmee ook of het artikel de moeite is om te delen. Besteed daarom in ieder geval aandacht aan de volgende punten:

  1. Gebruik grafieken met nuttige, maar bovenal heldere informatie
  2. Beperk het gebruik van kleuren tot een minimum en kies twee à drie primaire kleuren waar je op focust
  3. Voorkom lange lappen teksten en zorg dat lezers in één oogopslag duidelijk hebben waar de tekst over gaat. Denk aan kopjes en alinea’s!

Het is niet zo dat je teksten daarom moet inkorten. Sterker nog, hoe langer een post is, hoe vaker deze wordt gedeeld.

Tip 4. Zorg dat lezers gemakkelijk kunnen delen

Jouw post wordt sneller gedeeld zodra je het de lezer gemakkelijk maakt om hem te delen. De makkelijkste tip? Plaats social media buttons op je blog. Zo kan de lezer met één druk op de knop het artikel delen op LinkedIn, Twitter of Facebook. Daarnaast kun je ook kiezen voor andere mogelijkheden waarmee je de kans op succes voor jouw artikel vergroot. Vraag de lezer bijvoorbeeld naar zijn mening over het onderwerp waarover je schrijft en of hij het artikel wil delen als hij het interessant vond. Niet geschoten is tenslotte altijd mis.

Aan de slag!

Nu je hebt gelezen hoe je er stap voor stap  voor kunt zorgen dat je content meer gedeeld wordt, is het tijd om aan de slag te gaan. Houd hierbij ook goed in de gaten hoe je content presteert na publicatie. Zo kom je er steeds beter achter wat je doelgroep wel en niet interessant genoeg vindt om te delen. Wil je eerst meer informatie over moderne marketing en het creëren van content? Download dan onderstaand e-book.  

Download de whitepaper