Content Marketing: durf te delen!

"Durf te delen" was één van de conclusies tijdens onze HubSpot-roundtable begin juli. Daarnaast kwamen er nog veel meer interessante zaken naar voren. Ik deel ze met je deze zomer in een serie van blogs. In mijn vorige blog beschreef ik de eerste conclusie: laat meer persoonlijkheid zien. Vandaag gaat het over het durven delen van kennis.  

Durf jij alle kennis van jouw organisatie te delen in blogs of ben je hier wat terughoudend in? Ik krijg regelmatig de indruk dat marketeers hier voorzichtig mee zijn.

In dit blogartikel vertel ik waarom het belangrijk is om te durven delen bij content marketing.

Angst?

Hoewel het vinden van tijd en creativiteit voor het schrijven van blogs soms lastig is, vormt dit geen groot obstakel bij Content Marketing. Tijd moet je ervoor maken en de creativiteit volgt vanzelf. Wat wel een obstakel kan zijn is angst. Angst om te delen. Als marketeer heb je je vast wel eens afgevraagd waarom je jouw kennis en 'geheimen' zou weggeven. Straks komt het in handen van de concurrent of weten klanten zelf hoe ze het moeten doen. Maar no stress: dit zal niet snel gebeuren. Een concurrent of klant zal jouw 'recept' niet zomaar voor 100 procent overnemen. Daar zullen ze de ervaring, tijd en expertise niet voor hebben. Jullie kennis is immers uniek.

Optie

Toch bang om al je kennis zomaar weg te geven? Kies er dan voor om een deel van je content pas te delen nadat mensen hun persoonlijke gegevens hebben achtergelaten. Als je bijvoorbeeld tien leuke tips weet, beschrijf er dan twee of drie in een blog en geef de rest weg in de vorm van een downloadable offer, zoals een e-book, whitepaper of handige checklist.

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laat ik graag zien waarom durven delen van belang is.

Praktijkvoorbeeld: McDonalds

McDonalds is een voorbeeld van een bedrijf dat durft te delen. Nadat er in Canada steeds meer kritische vragen werden gesteld over de samenstelling van producten en werkwijze van McDonalds, besloot de fastfood keten om open kaart te spelen. Er werden namelijk steeds meer negatieve dingen geroepen door consumenten (en de pers) en de geruchten werden alsmaar venijniger. Zo ging bijvoorbeeld het verhaal rond dat er roze slijm in de kipnuggets zou zitten.

McDonalds koos voor totale transparantie door de website Our Food Your Questions op te zetten. Hier kunnen consumenten al hun vragen indienen. McDonalds geeft vervolgens uitgebreid antwoord in de vorm van video's. Zo geeft zij consumenten een kijkje in keuken en zijn er geen geheime recepten meer. Dit alles om het imago van McDonalds te redden. En dat is zeker gelukt: de website is een groot succes.

Hieronder deel ik het filmpje waarin McDonalds antwoord geeft op de vraag over het roze slijm: Do your nuggets contain pink slime?

Nicoletta Stefou, supply chain manager, zegt in het filmpje dat ze niet weet wat het is of waar het vandaan komt, maar dat het niets te maken heeft met de kipnuggets van McDonalds.