4 tips voor ijzersterke Content Marketing

Inbound Marketing

ijzersterke_content

“Content is king!” Iets wat regelmatig wordt geroepen als het gesprek gaat over Content Marketing. Hierbij vergeten de content-enthousiastelingen vaak dat alleen content van topniveau écht king is. Dat zijn teksten die interesse wekken bij potentiële klanten zonder hen te overspoelen met jouw merk. Healthbloggers werken allang volgens dit kennisleiderschap principe. Want het werkt én verkoopt! Wel vraagt ijzersterke content om een langetermijnstrategie en die heb je niet 123 op papier. Hopelijk helpen de volgende vier tips je om jouw contentmarketing naar een hoger niveau te tillen!

Tip #1. Schrijf voor mensen

B2B en B2C contentmarketing kennen veel verschillen. De B2B-wereld werkt met andere doelen, er komt meer geld bij kijken en het beslissingsproces duurt vaak een stuk langer. Toch is er één duidelijke overeenkomst tussen B2B en B2C: het draait altijd om mensen. Mensen met ieder hun eigen wensen, behoeftes en vragen. Veel marketeers vergeten dit, want het gezegde luidt nu eenmaal: “Massa is kassa!”. Toch adviseer ik je om altijd te schrijven voor mensen. Dat betekent dat je specifieke informatie moet delen met een specifieke doelgroep. Zo leid je jouw doelgroep de gehele buyer journey door om hen vervolgens voor langere tijd aan je te binden.

Tip #2. Zorg voor bruikbare content

Je wilt iets creëren waar mensen waarde aan hechten en iets aan hebben. Maar hoe kom je erachter wat mensen willen weten? Hier zijn verschillende manieren voor. Ga bijvoorbeeld in gesprek met (potentiële) klanten. Vraag hen waar ze moeite mee hebben of graag meer over willen weten. Zo simpel kan het zijn!

Een andere manier is om online tools te gebruiken. Een van de bekendste is Answer The Public. Hier kun je precies zien welke vragen mensen online stellen over een bepaald onderwerp. Speel hierop in door content te maken die veel gestelde vragen beantwoordt.

Ook het gebruik van eigen data is mogelijk. Heeft jouw site een zoekfunctie en wordt er vaak op hetzelfde gezocht? Dan is het mogelijk dat bepaalde content niet (voldoende) aanwezig is en is het hoog tijd hier verandering in te brengen.

Tip #3. Laat de data spreken

Carly Fiorina, voormalig CEO van HP, zei ooit: “The goal is to turn data into information, and information into insight”. Een belangrijke stap die zij daarbij niet noemde is het omzetten van insights naar actions. Jammer, want daar begint het pas!

Door te meten hoe huidige content presteert, kun je het maximale halen uit toekomstige content. Zorg dat de KPI’s van tevoren duidelijk zijn zodat je weet wat er gemeten moet worden. Wil je bijvoorbeeld weten of lange artikelen in hun geheel gelezen worden, implementeer hiervoor dan scroll tracking of analyseer de tijd die een bezoeker doorbrengt op de pagina. 

Tip #4. Besteed aandacht aan visuals

Dat beeld meer zegt dan tekst is inmiddels algemeen bekend. Toch kan beeld ook in je nadeel werken, vooral als je werkt met standaard stockfoto’s. Je kent ze wel: de zakenmensen met koffie en post-its. Je zult je verbazen hoeveel merken hier nog gebruik van maken! Mijn advies luidt dan ook: besteed aandacht aan beeldmateriaal. En maak ook eens een infographic. Je kunt Photoshop of InDesign gebruiken, maar je kunt ook met Canva aan de slag gaan. Deze gratis online tool heeft veel verschillende templates die volledig aangepast kunnen worden op jouw wensen. Binnen no-time heb jij een infographic online staan!

Naast deze vier tips zijn er nog veel meer manieren om te zorgen voor ijzersterke content. Voor al deze manieren geldt: zorg ervoor dat je altijd kritisch naar eigen werk blijft kijken en dat je inzichten omzet in acties!