5 succesvolle tips om een website te laten maken!

Voordat je begint met een nieuwe website te (laten) bouwen, is het n het algemeen belangrijk dat je eerst goed inventariseert wat je wensen en behoeften zijn voor jouw nieuwe website. Wat zijn je requirements, wat wil je allemaal kwijt op je website en wat je belangrijkste doelstelling? Dit voorkomt in een later stadium teleurstellingen en extra kosten doordat er meteen een goed beeld gecreëerd kan worden van je wensen en kosten. Met de volgende 5 tips kun je dit proces nog pragmatischer aanvliegen.

Tip 1: wie gaat je website maken?

In eerste instantie ga je gesprekken aan, offertes (laten) maken en deze vergelijken. Veel specifieke technische termen komen je wellicht onbekend voor waardoor je niet helder hebt welke de werkzaamheden uitgevoerd gaan worden niet helemaal helder zijn. Hierdoor is vaak ook de prijs een compleet raadsel is.

Ook kan het prijsverschil vaak groot zijn omdat je offertes opgevraagd hebt bij een professioneel website bureau of bij een ZZP'er. 

Onze tip: doe wat goed voelt, bepaal je budget, laat je goed informeren en neem geen overhaaste beslissing. Denk hierbij aan zaken zoals service, bereikbaarheid, soort bedrijf, gebruiksvriendelijkheid, technische ondersteuning en support in de toekomst. Het is en blijft een grote investering maar wanneer je een goede website laat maken is dit zeker de moeite waard! En twijfel je over de offerte, laat deze dan duidelijk toelichten in een persoonlijk gesprek. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten van de partij die je website gaat bouwen. 

Tip 2: kies het juiste CMS

Bij het laten maken van een nieuwe website is de keuze van het juiste CMS belangrijk. Weet je nog niet wat een CMS is? In dit blog vind je een uitgebreide uitleg. Het CMS zorgt ervoor dat de website makkelijk te beheren is. De meeste website worden gebouwd in het WordPress CMS maar ook HubSpot CMS is in opkomst. Belangrijke afwegingen zijn gebruiksvriendelijkheid en snelheid van het CMS en de functionaliteiten die je nodig hebt. 

Onze tip: weeg de verschillende CMS systemen goed af en laat je goed adviseren. Als je helder hebt waar je site aan moet voldoen is het gemakkelijker om samen met de bouwer te kijken of het CMS aan je wensen kan voldoen. Daarnaast is het belangrijk om altijd goed getraind te worden door de websitebouwer zodat je zo veel mogelijk jouw eigen website zelf kunt beheren. 

Tip 3: weeg goed af of je teksten zelf gaat schrijven

Teksten zijn een belangrijk onderdeel van je website want zonder goede teksten kan je niet de juiste boodschap overbrengen. Denk hierbij aan teksten over het bedrijf, jouw dienst/product, aanbiedingen en andere zaken die je graag wilt toelichten. Het schrijven van websiteteksten is een vak apart. Ook is het belangrijk dat de teksten SEO geoptimaliseerd zijn zodat ze zo optimaal mogelijk geïndexeerd kunnen worden in Google. Zonder goede teksten word je niet goed gevonden en krijg je weinig organisch zoekverkeer binnen. 

Onze tip: weeg goed af of je teksten zelf gaat schrijven of deze laat schrijven door een professionele tekstschrijver want zonder goede teksten geen goede vindbaarheid! Wellicht heb je al diverse teksten op je oude website staan. Het is goed om deze nog een keer door te nemen of door een SEO-tekstschrijver hier naar te laten kijken.

Tip 4: Heb je genoeg beeldmateriaal?

Je hebt perfecte SEO geoptimaliseerde teksten toegevoegd aan jouw website. Met uitsluitend tekst is een website nog veel te plat en weinig sfeervol. Door goede foto's toe te voegen maak je jouw website persoonlijk en levend. Vaak wordt er pas aan foto's gedacht als er begonnen wordt met het vullen van de website. Echter is dat vaak te laat omdat er een bepaalde deadline voor livegang gepland is. Als er dan nog foto's gemaakt moeten worden komt de planning in gevaar. 

Onze tip: bedenk voordat je een nieuwe website laat bouwen van te voren of je voldoende en passend beeldmateriaal hebt en overleg met de partij die jouw website bouwt of deze voldoen. Wellicht dat er nieuwe foto’s gemaakt of aangekocht moeten worden.

Tip 5: onderschat het vullen niet

Als je website technisch gebouwd is kan de website gevuld worden met de juiste foto's en teksten. Dit is vaak het meest onderschatte onderdeel bij de ontwikkeling van een nieuwe website. Je hebt namelijk een strak en mooi design gezien vooraf. 

Echter valt of staat jouw website met het goed vullen van de pagina’s door het juist plaatsen van teksten, foto's en blokken op de juiste locaties. Daarbij is het belangrijk om ook af te wisselen met call to actions, zodat mensen ook actie kunnen ondernemen op jouw website. En dienen de meta teksten altijd gevuld te zijn voor goede vindbaarheid. Veel bedrijven nemen het vullen voor eigen rekening omdat dit veel kosten kan besparen. Echter komt het vaak voor dat het bedrijf geen kennis of tijd heeft om de website om de juiste manier te vullen. Een goed gevulde website kost namelijk tijd en ervaring. 

Onze tip: weeg goed af of jij genoeg affiniteit (en tijd) hebt om de website op de goede manier te vullen. Kijk hier door de kosten heen want een slecht gevulde website levert een slecht presterende website op. 

Ben jij benieuwd hoe jouw huidige website scoort? 

Download onze website checklist en kom erachter of jouw website helemaal up-to-date is! Heb je nog geen website? Neem dan contact met ons op.