HubSpot CMS vs. WordPress CMS [een uitgebreide vergelijking]

HubSpot CMS VS Wordpress

Wil jij een website laten maken maar weet jij niet welk CMS geschikt is voor jouw business? Wij zetten de voor- en nadelen van HubSpot CMS en WordPress CMS naast elkaar. Lees verder en kies het CMS wat bij jouw organisatie past! Ga je je website in HubSpot of toch in Wordpress bouwen?

HubSpot CMS vs Wordpress: het grote verschil

HubSpot - opgericht in 2006 - HubSpot is meer dan alleen een CMS. Het is namelijk een alles-in-één softwaretool voor zowel marketing, sales als service. Het HubSpot CMS heeft een naadloze integratie met het HubSpot CRM. Zo kun je eenvoudig gepersonaliseerde webpagina’s creëren voor je bezoekers. Het CMS van HubSpot werkt hierin optimaal samen met het CRM systeem. 

CRM

WordPress is opgericht in 2003 en is in eerste instantie gestart als blog software. Ondertussen is het een volwaardig open-source CMS met een uitgebreide community. Inmiddels heeft WordPress meer dan 50% van het CMS marktaandeel en draait het op meer dan 30% van alle websites wereldwijd. Dankzij de populariteit en uitgebreide community zijn er veel gratis en premium thema’s en plugins beschikbaar om je website van extra functionaliteiten te voorzien. De focus bij Wordpress ligt dus op het CMS. Er is binnen Wordpress geen standaard koppeling met je CRM, hiervoor zal je plugins moeten gebruiken. 

Een laatste belangrijk verschil tussen HubSpot CMS en Wordpress: HubSpot is een alles-in-één oplossing, hierdoor is het downloaden van allerlei plugins (wat bij Wordpress wel noodzakelijk is) niet nodig.  

Voordelen HubSpot CMS

Het CMS van HubSpot heeft enkele grote voordelen vergeleken met het Wordpress CMS:

 • Het CMS systeem communiceert met je CRM-systeem.
 • Je hebt geen plugins nodig voor extra functionaliteiten.
 • Het CMS van HubSpot is intuïtief in gebruik. 
 • Hosting en beveiliging is bij de CMS Hub inbegrepen (bij Wordpress komen deze kosten erbij!)
 • Onderhoud van je website kost bij HubSpot geen geld (zit inbegrepen bij de prijs).

Voordelen van het Wordpress CMS

Ondanks dat we bij Vet Digital HubSpot gebruiken als CMS, heeft Wordpress ook zeker zijn voordelen. Hieronder een greep uit deze pluspunten:

 • Wordpress is geheel gratis (HubSpot heeft een gratis versie, maar dit is voor de grotere bedrijven niet toereikend). 
 • Wordpress is open source: dit maakt Wordpress flexibel. 
 • Gezien het marktaandeel (60%) zijn gebruikers tevreden over de mogelijkheden en functionaliteiten. 

HubSpot vs Wordpress: de vergelijking

Twijfel je nog tussen het CMS systeem van HubSpot en dat van Wordpress? Ontdek hieronder welk systeem het beste bij jou organisatie past. In dit artikel vergelijken we de volgende CMS-gerelateerde criteria met elkaar:

 • Blog management: welk systeem is het beste voor blogs?
 • Het creëren van pagina's: welk systeem is het makkelijkst in gebruik?
 • Analytics: In welk CMS heb je beter inzicht in je data?
 • SEO-tools: welk systeem blinkt uit in zoekmachine optimalisatie?

1. Blog management: welk systeem is het beste voor blogs?

Om verkeer naar je website te trekken is het verstandig om te bloggen. Deze pagina’s moeten van informatie voorzien zijn die een antwoord geeft op een vraagstuk van je bezoeker en creëert zo een relatie tussen de bezoekers en jouw website.

Bloggen is een belangrijk onderdeel van het HubSpot CMS om je website van informatie te voorzien. Een voordeel is dat je geen extra plugin nodig hebt voor SEO optimalisatie. Deze optimalisaties zijn standaard ingebouwd in HubSpot (hierover meer in het 4e puntje van dit artikel). Ook is het eenvoudig om afbeeldingen, links toe te voegen aan je blog. Wat HubSpot uniek maakt is de eenvoudig waarmee je formulieren en CTA's kunt toevoegen. 

Een bekend en oorspronkelijk onderdeel van WordPress CMS is de blog functionaliteit waar je eenvoudig blogs in kunt creëren. In Wordpress is het eenvoudig om zonder coderen prima een blog op te bouwen. Ook is het eenvoudig om te linken tussen je artikelen en is het makkelijk om SEO-zaken op orde te krijgen. 

HubSpot CMS VS Wordpress - blog management

2. Het creëren van pagina's: welk systeem is eenvoudiger in gebruik?

Naast je blog wil je ook informatie op je website plaatsen over specifieke onderwerpen of diensten. Het CMS moet je de mogelijkheid geven om eenvoudig deze pagina’s te creëren. Deze zul je ook regelmatig moeten bijwerken om meer bezoekers naar je website te trekken.

In HubSpot kun je eenvoudig met een drag-and-drop module pagina’s in elkaar slepen om je gewenste pagina te creëren. Naast het creëren van pagina’s kun je eenvoudig A/B testen in HubSpot CMS om te kijken welk ontwerp tot betere resultaten (en dus meer leads) leidt. Kom je er zelf niet uit of wil je meer complexiteit, dan kun je een geschikte partij zoals Vet Digital vinden om pagina’s te ontwikkelen naar eigen wens.

In WordPress heb je ook de mogelijkheid om zelf pagina’s te creëren. Standaard heb je één editor en kun je hier je informatie in kwijt. Wil je meer conversies, dan zul je additionele plugins moeten installeren om bijvoorbeeld te kunnen A/B testen of een formulier toe te voegen aan een pagina.

3. Analytics: in welk CMS heb je beter inzicht in je data?

Het is erg belangrijk om inzicht te hebben in je data. Wanneer je een website hebt wil je precies zien hoeveel bezoekers er op je website komen en hoeveel leads/klanten hier uiteindelijk uit komen. Laten we kijken hoe de twee systemen zich tot elkaar verhouden.

HubSpot biedt allerlei functies als het aankomt op het analyseren van je data. Zo heb je toegang tot traffic-analytics en heb je de beschikking tot op maat gemaakte dashboard. Deze dashboards geven je bijvoorbeeld inzicht in het aantal leads en klanten dat je binnenhaalt. Dit stelt je in staat om precies bij te houden of je in lijn ligt met je doelstellingen. Door de koppeling met het CRM, is het eenvoudig om te analyseren wat je klanten en leads doen op je website. 

Heb je je website in Wordpress? Dan zal je wederom een plugin moeten downloaden om inzicht te krijgen in je websiteverkeer. Ook heb je de mogelijkheid om Google Analytics aan je Wordpress site te koppelen. Het nadeel hierbij is dat je via Wordpress minder eenvoudig inzicht heb in het gedrag van je leads en klanten. 

HubSpot CMS VS WOrdpress - analytics

4. SEO-tools: welk systeem blinkt uit in zoekmachine optimalisatie?

In HubSpot zijn SEO-aanbevelingen standaard ingebouwd. Dit maakt het eenvoudig om je blogs, productpagina's en Landing pages SEO te optimaliseren.  In de onderstaande afbeelding zie je dat HubSpot alle pagina's van je site scant. Vervolgens krijg je per pagina verschillende aanbevelingen te zien. Zo geeft HubSpot aan wat de impact en moeilijkheid van de aanbeveling is. Ook zie je wie de aanbeveling het beste kan oppakken. Is het iets om op te pakken voor de marketeer? Of kan een developer de taak beter oppakken? 

HubSpot CMS VS Wordpress - SEO tools

In Wordpress zitten geen standaard SEO-aanbevelingen ingebouwd. Wel is het mogelijk om allerlei SEO plugins te downloaden.  Denk bijvoorbeeld aan bekende Yoast SEO plugin. Je kunt hier kiezen voor een gratis versie of je kunt gaan voor de betaalde versie. Deze laatste optie kost je 100 euro per jaar. 

Overzicht uitgebreide vergelijking HubSpot CMS vs Wordpress 

HubSpot is een alles-in-een tool die diverse diensten zoals marketing automation, e-mail marketing, CRM integratie, Social media aanbiedt en een naadloze integratie met HubSpot CMS heeft. De nadelen zijn de opstartkosten.

WordPress is een open-source CMS systeem en kan gratis gebruikt worden. Wel moet je rekening houden met extra kosten. Zo zit er in WordPress standaard geen hosting. Zorg dan ook altijd voor een goede stabiele hosting. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het aanschaffen van eventuele thema’s of plugins om de website extra functionaliteiten te bieden.

 

HubSpot CMS

WordPress CMS

Hosting

Is optioneel

CDN

Afhankelijk van de hosting partij

Beveiliging

Afhankelijk van de hosting partij

Thema’s

Blog functionaliteit

Blog berichten inplannen

Pagina specifieke CSS

Revisies

Drag-and-drop page builder

Afhankelijk van thema of plugin

SEO optimalisatie

Afhankelijk van thema of plugin

Formulieren

Afhankelijk van thema of plugin

CTA

Afhankelijk van thema of plugin

AB testen

Afhankelijk van thema of plugin

Smart Content

-

Content analytics

Afhankelijk van thema of plugin

 

Benieuwd naar hoe een website in het CMS van HubSpot eruit ziet?

Ontdek hoe de website van Contiweb eruit ziet. Deze site is volledig gemaakt in HubSpot CMS.

Interesse in een HubSpot CMS demo?

Ben je enthousiast geworden over het HubSpot CMS? In een geheel vrijblijvende demo laten we je graag meer van het HubSpot CMS zien.