7 onmisbare skills voor een moderne marketing projectmanager

onmisbare skills voor een moderne marketing projectmanager

7 onmisbare skills voor een moderne marketing projectmanager

Het speelveld van de moderne projectmanager is altijd in beweging. Door de constante stroom aan nieuwe trends, tools en tactieken moet je je dus continu blijven ontwikkelen. Daar komt bij dat je als projectmanager veel invloed hebt op het al dan niet slagen van een project. Je moet dus nogal wat vaardigheden in huis hebben én steeds nieuwe bijleren! Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. In dit blog bespreken we 7 skills die jij als moderne marketing projectmanager sowieso moet (blijven) ontwikkelen. Start met dit rijtje, en je bent al een heel eind.

1)     Heb lef en durf risico te nemen

Waar projectmanagers eerder vooral bezig waren met risico’s afwenden, is het tegenwoordig vooral een kwestie van risico’s durven nemen. Wacht daarom niet af, maar loop voorop! Zorg dat je op de hoogte bent van nieuwe marketingtactieken en ga uitdagingen niet uit de weg. Dat betekent dat je spannende discussies gewoon aangaat en durft te zeggen waar je voor staat. Ben je bang om nieuwe campagnes te lanceren? Doe dan eerst een kleinschalig experiment, bijvoorbeeld door te adverteren met een klein budget of door een ‘mini campagne’ op te zetten voordat je over gaat tot het echie. Durf ook te onderhandelen: extern met bijvoorbeeld een bureau over prijzen, of met een klant over de planning, maar ook intern over de verwachtingen van je team. Want een projectmanager anno 2020 is niet bang om ook met het eigen team de discussie aan te gaan!

2)     Ken de nieuwste technologieën en platforms & spreek de taal

Het is een integraal onderdeel van het werk van een projectmanager: inzicht hebben in alles wat er mogelijk is op marketinggebied. In dit digitale tijdperk is het dus wel zo handig dat je op de hoogte bent van de nieuwste technologieën, zoals de overgang van IaaS, tot PaaS en SaaS (volg je het nog?). Vind je marketing ontzettend gaaf maar heb je niet veel met technologie? Vrees niet, maar word vrienden met het tech-team. Werkt even goed! Hiermee samenhangend; als jij de taal spreekt van developers en designers, dan maakt dit de communicatie een stuk eenvoudiger. Zo kan jij ook een meer waardevolle bijdrage leveren én zal je meer respect krijgen van je team.

3)    Ken de weg in de planningtools

Uiteraard moet jij als moderne marketing projectmanager als de beste kunnen plannen en organiseren. Maar je zal merken dat steeds meer van je teamleden (af en toe) op afstand werken. En dat vergt van jou als projectmanager ook wat meer coördinatie. Face-to-face gesprekken worden zeldzamer en de kans op miscommunicatie wordt groter. Check dus regelmatig met collega’s en je projectteamleden hoe het gaat, telefonisch of bijvoorbeeld via een Zoom meeting. Want een koffiedate kan ook best virtueel. Zo breng je die teamleden op afstand weer wat dichterbij. Zeker als jouw organisatie steeds groter wordt, zal het bijeenkomen met je team (en de frequentie ervan) ook complexer worden, zoals mooi geïllustreerd is in onderstaande diagram. Gebruik maken van een planning tool zoals Basecamp of Teamwork is dan essentieel om jouw taken en planning, en die van je team, op orde te houden.

Skills moderne marketing projectmanagerDoor Shopify’s product director Brandon Chu

4)    Maak data belangrijk

Een projectmanager moet data kunnen verzamelen, analyseren én interpreteren. Gelukkig zijn er genoeg fijne reporting tools voor marketeers en kan Google Analytics jou ook op een laagdrempelige manier van veel informatie voorzien. Bedenk wel, een Google Analytics account opzetten betekent niet automatisch dat je de rapportering ook begrijpt. Neem daarom de tijd om erin te investeren, of volg bijvoorbeeld een online cursus. Het belang van analyseren en rapporteren geldt ook voor de financiële kant van een project. Al die mooie projecten stellen niet veel voor als het niet ook geld in het laatje brengt. Het is jouw verantwoordelijkheid om de cijfertjes op orde te hebben, maar gelukkig heb je tools die je daarin ondersteunen, zodat het rotzooien in Excel verleden tijd is.

5)    Train zowel je harde skills als je soft skills

Naast de harde skills zoals analyseren en plannen, worden soft skills steeds belangrijker. Kwaliteiten zoals kunnen enthousiasmeren en politieke en culturele gevoeligheid zijn belangrijk voor een projectmanager. Daarnaast is het belangrijk om je te interesseren in de individuele teamleden en de kunst om situaties te creëren waarin alle partijen tevreden zijn. Ook conflict management is belangrijk, omdat teamleden met een onderling probleem bij jou aankloppen als het uit de hand loopt. Heb jij niet al deze soft skills in huis? Coaching of een ontwikkeltraject kan helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Dat is fijn voor nu, maar brengt je op lange termijn ook in een opwaartse spiraal. Want hoe meer vaardigheden je ontwikkelt, hoe meer strategische verantwoording je krijgt.

6)    Leer het project & jezelf te presenteren

Er wordt van jou verwacht dat je een aantrekkelijk, beknopt en samenhangend verhaal kan presenteren. Richting je team en leidinggevende(n), maar ook naar klanten toe. Goede presentatie skills onderscheiden een ‘achter-de-schermen’ projectmanager van een echte leider. Hoe jij die presentatie neerzet, blijft het publiek vaak meer bij, dan wat er allemaal op die slides stond. Werk daarom aan een eigen stijl van presenteren en vraag je toehoorders om feedback. Neemt niet weg dat een aantrekkelijke presentatie zeker helpt; denk dus eens aan Prezi, Slide Rocket of Haiku Deck.

7)    Hou je schrijfvaardigheden bij

Kunnen schrijven en redigeren is iets wat altijd belangrijk blijft. Content is immers king, voor klanten met wie je jullie kennis wilt delen, maar ook om intern helder te kunnen communiceren. Voor een deel kun je delegeren, maar hoeveel mensen jij ook in je team hebt, er zullen altijd een hoop schrijfklussen zijn die jij voor je rekening moet nemen. Denk aan een briefing voor je nieuwste campagne, een blog schrijven en een e-mail naar een collega. Daarom raden we je aan om je schrijf skills goed bij te houden.

Alle skills al onder de knie?

Heb jij vertrouwen in je projectmanagement skills en wil je weten hoe je deze kan inzetten om jouw bedrijf te laten groeien met een moderne marketing strategie? Download dan onderstaand e-book.