Aan tafel bij HubSpot: werkbezoek onderdeel van je marketingstrategie?

Marketingstrategie

HM-blog_5_april-_cheers.jpgSchuif jij regelmatig aan bij je klanten? Wij doen het maandelijks. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor partners blokken we regelmatig onze agenda’s. Zo vliegen we volgende week voor een werktrip naar HubSpot in Dublin. Tijdsverspilling? Verre van. Een goede relatie met de mensen waar je dagelijks mee mailt, belt en samenwerkt is belangrijk voor ieder bedrijf. Daarom pleit ik in deze blog voor meer quality time met klanten. Dat doe ik aan de hand van drie best practices van de koning van de partnerrelaties: HubSpot.

Moderne marketing?

Moderne Marketing klinkt technisch, geautomatiseerd en heel erg online. En dat is het ook. De werkwijze verschilt in bijna alle opzichten van zijn klassieke tegenhanger. Je website is het middelpunt van iedere campagne, je blogs zijn het uithangbord en je white papers de paradepaardjes. Maar hoe modern je als organisatie ook bent, ik raad je aan om je vast te houden aan één klassieker: de kop koffie bij de klant aan tafel. Volgende week staat die tafel voor ons dus in Dublin, bij marketing automation softwareprovider HubSpot. Daar praten we elkaar bij over onze ervaringen, de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van moderne marketing. Zo’n werkbezoek levert voor beide partijen veel op. Kijk maar eens naar onderstaande voordelen, die je zo zelf kunt toepassen.

Best Practice 1: Gratis kennis

Bij HubSpot pakken ze een werkbezoek groots aan. Zo krijgen we een customized training en zijn er meerdere medewerkers voor ons vrijgemaakt. Dat klinkt misschien overdreven, maar is eigenlijk heel slim. Als Diamond HubSpot partner dragen we bij aan het succes van de marketing automation software in de Benelux. Doen wij het goed, dan doen zij het goed. Daarnaast brengen wij natuurlijk ook bruikbare informatie mee. Bijvoorbeeld in de vorm van succesverhalen uit de praktijk en ontwikkelingen op het gebied van marketing in ons eigen land. Dat kan jouw bedrijf natuurlijk ook! Bijvoorbeeld door een kennissessie te organiseren waarin je uitleg over je producten of diensten combineert met een inhoudelijke discussie. Zo leer je je klanten beter kennen én voeg je waarde toe aan je klantrelaties. De informatie die je opdoet, kan je bovendien gebruiken om je klanten nog beter van dienst te zijn. 

Best Practice 2: Gratis inspiratie

In de drie dagen dat we in Dublin zijn, zitten we niet alleen op kantoor. Zo gaan we ook een avondje de stad in en heeft HubSpot een diner aan het programma toegevoegd. Natuurlijk is het de bedoeling dat iedereen kan ontspannen en het naar zijn zin heeft. Maar er zitten meer voordelen aan zo’n invulling. Door het bezoek deels buiten het kantoor te laten plaatsvinden, verandert de onderlinge sfeer. Die wordt informeler en minder politiek correct. Juist in die setting borrelen de goede ideeën op. Menig miljoenenbedrijf is immers ontstaan op de achterkant van een bierviltje! Op straat, in de pub en in restaurants ligt de inspiratie voor het oprapen. Zit je dan ook nog eens tegenover een klant die veel zaken vanuit een andere hoek bekijkt? Dan heb je de perfecte situatie gecreëerd om nieuwe projecten te starten en innovatieve campagnes te lanceren. Ook in jouw bedrijf schuilen ongetwijfeld goede ideeën die wachten om ontdekt te worden. Ga er dus op uit met je klanten! Spreek ze buiten de vier muren van je kantoor, onderneem een activiteit of ga uit eten. Laat de laptops en PowerPoints thuis en bestel een biertje. Het viltje is je white board!  

Beste Practice 3: Gratis netwerken

Zonder connecties ben je helemaal nergens. HubSpot heeft dat goed begrepen. Niet voor niets transformeren zij organisaties in ‘hubs’ die online met duizenden andere organisaties en platformen verbonden zijn. En om een ‘hub’ te zijn, moet je nieuwe mensen leren kennen. Een werkbezoek is hier uitermate geschikt voor. Je komt in contact met meerdere medewerkers van een andere organisatie, die ook allemaal weer andere mensen kennen waar je misschien iets voor kunt betekenen. Wij gaan bijvoorbeeld niet alleen naar Dublin. Onze Britse partners van Deeply Digital zijn op dezelfde dagen aanwezig. Denk eens aan alle bedrijven die hierdoor -indirect- met elkaar in verbinding komen! HubSpot profiteert van deze kettingreactie, omdat ze de verbindende schakel zijn. Ook jouw bedrijf kan profiteren van de relaties van anderen. Nodig bijvoorbeeld meerdere klanten tegelijk uit voor een informatieavond, een brainstormsessie of een evenement. Hiermee breid je niet alleen je netwerk uit; je creëert ook een community van trouwe klanten.

Offline marketingstrategie

Zo handig kan offline marketing dus zijn. Een echt werkbezoek verdiept je relatie met klanten, levert kennis op en inspireert je om nieuwe projecten te starten. Niets dan voordelen dus! Wij pakken volgende week dan ook graag het vliegtuig naar het Europese hoofdkantoor van HubSpot. Voor trainingen en presentaties, maar toch vooral voor dat biertje.