Adverteren op Instagram: hoe zit dat nu precies?

Adverteren op Instagram

Weet jij hoe je als moderne ondernemer aan de slag kunt gaan met Instagram advertenties?

En heb je al een effectieve advertentie op jouw eigen Instagram timeline voorbij zien komen?

Instagram biedt vele mogelijkheden voor ondernemers om te adverteren op het platform. In eerste instantie waren de adverteermogelijkheden enkel beschikbaar voor bedrijven in Amerika, dat is inmiddels compleet veranderd. Via dit populaire social media platform kun je gemakkelijk aan de slag met Instagram advertenties om zo je doelgroep te bereiken.

In dit blog lees je alles over adverteren op Instagram.

Instagram update

De statistieken liegen er niet om: Instagram blijft groeien. Instagram heeft inmiddels de mijlpaal van 1 miljard gebruikers overschreden. Dat is ongeveer 12,8% van de wereldbevolking! En naar verwachting zullen daar in 2023 nog eens 100 miljoen bijkomen. Het gebruik van Instagram advertenties werd geleidelijk aan voor steeds meer bedrijven mogelijk, maar is inmiddels voor alle bedrijven beschikbaar. Heineken kreeg in Nederland de eer om de allereerste advertentie te plaatsen. In Amerika was dit modemerk Michael Kors.

Hoe ziet een Instagram advertentie eruit?

Als ondernemer krijg je de mogelijkheid om met foto's en video's van maximaal zestig seconden te adverteren. Je kunt ook meerdere foto’s in een advertentie kwijt met behulp van een carrousel advertentie. Deze vorm ken je waarschijnlijk al van Facebook, de eigenaar van Instagram. Zo kwam Heineken al zeer origineel met een carrousel advertentie voor de dag. Door de instructie “Draai je telefoon een kwartslag naar links en swipe naar beneden” te volgen, zie je uiteindelijk een Heineken bierglas. Ik vind het super bedacht!

Moet een advertentie aan bepaalde eisen voldoen?

Een Instagram advertentie kun je in principe naar eigen smaak ontwerpen; je zit niet aan bepaalde eisen of richtlijnen vast. Wel moet het door Instagram goedgekeurd worden. Wat wel en niet toegestaan is in een advertentie lees je in het Advertentiebeleid. Zo mogen advertenties niet de verkoop of het gebruik van producten als tabak of geneesmiddelen (op recept) promoten. Verder is schokkende, sensatiebeluste, respectloze of extreem gewelddadige inhoud niet toegestaan. Lees het beleid goed door voordat je aan de slag gaat.

Wie krijgt de advertentie te zien?

Mensen die interessant en relevant voor je zijn, krijgen jouw Instagram advertentie te zien. Maar hoe weet Instagram nu wie dat zijn? Onder andere aan de hand van informatie van Instagram en Facebook. Zo krijgt iemand advertenties te zien op basis van de mensen die hij volgt en de dingen die hij liked op Instagram. Ook de informatie en interesses op Facebook en de websites en apps die iemand bezoekt tellen mee. Naar mijn idee vallen de advertenties niet zo op doordat ze zich mengen tussen de andere foto's in de tijdlijn. Maar ze zijn wel te herkennen aan het label ‘Gesponsord’ dat er boven staat.

Deze advertentie van KreaDoe kreeg ik waarschijnlijk te zien omdat ik verschillende accounts en mensen volg op het gebied van (interieur)styling en decoratie. Zoals je kunt zien promoot KreaDoe via deze advertentie hun evenement. Ik vind het leuk gedaan: de afbeelding straalt absoluut creativiteit uit en door het logo blijft de naam KreaDoe bij mij hangen. Via de knop ‘Meer bekijken’ kreeg ik meer informatie.

Wat kost adverteren op Instagram?

De kosten van adverteren op Instagram zijn te vinden in het Helpcentrum van Meta.

Ik verwacht dat deze gelijk zijn aan Facebook advertenties. In dit geval betaal je kosten per klik of kosten per weergave. Lees er in het Helpcentrum van Facebook alles over.

Lees ook een eerder blog over Instagram zakelijk met een stappenplan voor beginners