Instagram zakelijk: een stappenplan voor beginners

Instagram zakelijk

instagram_zakelijkBen je als MKB ondernemer nieuw op Instagram en weet je niet hoe je het beste met dit platform aan de slag kunt gaan? Waarschijnlijk heb je een account aangemaakt nadat je een aantal populaire accounts van grote merken hebt bekeken. Merken als Nike en Starbucks waren er al vroeg bij en zijn zeer actief op Instagram. Elke dag komen de meest originele en fraai vormgegeven plaatjes voorbij.

Denk nou niet dat dit voor jouw organisatie niet haalbaar is. Instagram is voor iedereen! Hoe meer foto’s je maakt, hoe beter ze worden. En met behulp van de design tools van Instagram is het niet moeilijk om jouw design te verfraaien.

Is Instagram interessant voor mijn organisatie?

De populariteit van Instagram blijft sterk groeien. Het aantal gebruikers in Nederland groeide in 2014 met 29 procent naar 1,8 miljoen, waarvan 722.000 Nederlanders dagelijks gebruik van Instagram maken. Tijd dus om als organisatie van dit grote bereik te profiteren.

Aan de slag…

Stap 1: Foto selecteren

Er is altijd wel iets interessants wat je als organisatie op Instagram kunt delen, denk aan het promoten van een marketingactie of een leuk evenement. Foto’s behind the scenes doen het ook vaak goed. Als je eenmaal bedacht hebt wat je op Instagram wilt plaatsen, raad ik je aan om meerdere foto’s te schieten. Zo kun je de mooiste uitkiezen. Selecteer de foto vervolgens in Instagram en bekijk hoe deze het beste uitkomt. Instagram helpt je hier een handje bij met het tonen van een raster met negen vakken (zie foto hieronder).

Als je de foto direct maakt vanuit Instagram, zorgt de tool er al voor dat je foto in het juiste formaat wordt genomen. Je hoeft hem dan niet meer op maat te maken.

Stap 2: Juiste belichting

Het is goed om bij het nemen van de foto al na te denken over de juiste belichting. Als je bijvoorbeeld buiten fotografeert is het goed om de zon in de rug te hebben. Tenzij je mensen fotografeert, want dan gaan ze met hun ogen knijpen.

Als je binnen fotografeert, kun je eventueel de flits gebruiken. Probeer gewoon even uit wat het mooiste resultaat oplevert. Als je de foto hebt geselecteerd op Instagram, kun je de foto nog voldoende bewerken.

Zoals je kunt zien, heb ik nu meer licht toegevoegd aan de foto waardoor het gras een stuk groener lijkt. Zo lijkt mijn moestuinkas nog een stuk sprankelender. En ik kan een beetje verbloemen dat ik niet zo’n goede tuinvrouw ben ;)

Stap 3: Verfaaien met filters

De meest interessante Instagram functie is toch wel de filter. Volgens mij is deze ook het meest populair onder de gebruikers. Jij wilt jouw foto’s toch ook zo mooi mogelijk maken? Dat krijg je met de filters zeker voor elkaar. Je kunt eindeloos experimenteren met meer dan 20 filters tot het resultaat van jouw wensen. 

Als je een mooi filter hebt gevonden, klik er dan dubbel op om de sterkte van het filter te bepalen. Zo kun je extreem gebruik maken van het filter maar ook heel subtiel. Aan jouw de keuze. Probeer uit het wat mooiste bij jouw foto past.

Stap 4: Tools

Als je zelf erg creatief bent (of wilt worden…), kun je foto’s ook handmatig bewerken via de diverse tools van Instagram.

Als je je bijvoorbeeld stoort aan iets op de achtergrond van je foto en je kunt dit niet verwijderen door het bij te snijden, dan kun je dit vervagen met de functie ‘Tilt shift’.

En zo zijn er nog heel veel andere leuke functies.

Wat dacht je van het aanpassen van de warmte of het toevoegen van meer schaduw. Probeer het zelf uit!

Zoals je ziet valt mijn moestuinkas nu meer op en staan het gras en de schutting wat meer op de achtergrond.

Instagram zakelijk

Nu je op de hoogte bent van de Instagram basics, kun je direct aan de slag. Maak je volgers enthousiast door het posten van mooie creaties.

Benieuwd naar meer over Inbound Marketing? Lees dan meer via onderstaande button.