AI-gedreven SEO: de toekomst van online zichtbaarheid?

De toekomst van online zichtbaarheid wordt in toenemende mate bepaald door een slimme AI zoekmachine strategie. Nieuwe AI zoekmachines zoals Generative Search Experience (GSE) liggen op de loer, maar staan voor nu nog in de kinderschoenen. Maar waar kan je je als marketeer alvast op voorbereiden om deze nieuwe zoekmachines straks de baas te worden? In deze blog bespreken wij de toekomst van online zichtbaarheid en tips voor het verbeteren van jouw toekomstige ranking in AI zoekmachines.

Wat is Google Generative Search Experience (GSE)?

Met Generative Search Experience (GSE) streeft Google ernaar om meer relevante en uitgebreide antwoorden te bieden. Een chatbot interactie wordt binnen een GSE gecombineerd met standaard zoekresultaten. GSE plaatst een AI-gegenereerde snapshot boven de organische zoekresultaten, die essentiële informatie combineert van diverse bronnen over een zoekopdracht. Deze snapshot kan tekst, afbeeldingen, video's, vervolgvragen en bronoverzichten bevatten, waardoor een rijke en interactieve zoekervaring ontstaat. Een AI-gegenereerd zoekresultaat vertoont ook enkele relevante zoekmachinepagina's voor de ingevoerde zoekopdracht (zie het voorbeeld hieronder).

what is seo

Zijn AI-zoekmachines de toekomst?

Een AI-zoekmachine, zoals GSE, is een veelbelovende zoektechnologie omdat het efficiënte, gepersonaliseerde en contextuele informatie levert. Bovendien biedt de AI-functionaliteit een mensachtige interactie in de vorm van een gesprek, schaalt het effectief met toenemende gegevens en verbetert het voortdurend met een machine learning aanpak. Maar er zijn ook uitdagingen met de invoering van AI-zoekmachines, zoals ingebouwde datavooroordelen en de impact op het huidige websiteverkeer. Het is daarom nog onduidelijk wanneer en hoe AI-gegenereerde zoekresultaten zullen worden uitgerold.

Wat is AI-gedreven SEO en hoe loop jij voor op jouw concurrentie?

Met de komst van AI zoekmachines zoals GSE moeten marketeers zich steeds meer voorbereiden op het nieuwe AI zoekmodel. Deze AI-gedreven SEO heet ook wel Generative Engine Optimization, oftewel GEO. En daarmee vindt er een verschuiving plaats van het traditionele SEO naar GEO. Het nieuwe AI-zoekmachinemodel geeft gebruikers een direct antwoord op hun vragen, waarbij het LLM (Large Language Model) informatie van diverse bronnen haalt en integreert in een samenvattend antwoord. Dit staat lijnrecht tegenover het traditionele SEO model, waarbij gebruikers direct worden geleid naar de gerangschikte pagina's.

Wat betekent dit voor jouw SEO-strategie?

De transitie van SEO naar GEO betekent niet alleen een verandering in technische strategieën, maar ook een herdefiniëring van de manier waarop content wordt gemaakt, gebruikt en gewaardeerd. Het veranderende SEO landschap brengt daarom een aantal vraagstukken met zich mee, waaronder:

  • Wat bepaalt dat content wordt opgenomen in het AI-zoekresultaat?
  • Welke structured data helpen jouw content om te scoren?
  • Hoe scant de AI-zoekmachine jouw content?
  • Wat is de invloed van AI-gegenereerd zoeken op jouw backlinking (en interlinking) strategie?

Wat betekent dit voor jouw SEO strategie? Een aantal zoekmachineoptimalisaties zal niet veranderen, waaronder het creëren van relevante en uitgebreide content, het gebruik van headings en structured data markups zoals listicles, opsommingstekens, multimedia content en definities, afgestemd op de zoekintentie. Structured data maakt namelijk de content makkelijk verteerbaar voor de AI-zoekmachine.

Wat gaat er veranderen?

De verwachting is dat er niet veel zal veranderen in de huidige zoekmachinestrategie. Een mogelijke verandering is dat er nog meer behoefte is aan unieke en uitvoerige content. Zorg voor nieuwe informatie of gebruik jouw unieke kijk voor een diepte-analyse over een bepaald thema. Hierdoor presenteer jij jezelf als een kennisleider binnen jouw vakgebied en kopieer je geen bestaande content. Dit maakt het aannemelijk dat de AI-functionaliteit jouw content zal gebruiken en voorop zal stellen in de zoekresultaten. Zowel unieke als uitgebreide content die antwoord geeft op veelvoorkomende vragen zal hoogstwaarschijnlijk voorlopen in de nieuwe AI-zoekmachine. Tenslotte zorgt een bronvermelding voor meer autoriteit en geloofwaardigheid. Zie AI-gedreven SEO dus ook als een aanvulling op jouw huidige SEO strategie. Lees alle tips voor het slim optimaliseren van content voor de AI-zoekmachine.

Ga aan de slag met een AI-gedreven SEO strategie

Wil jij leren hoe jij jouw content optimaal inricht voor AI-gedreven zoekmachines? Plan dan vrijblijvend een call in.