Bereik hogere conversie door bezoekers slim te verwelkomen

Hogere conversies

IMG_9867.jpgWeet je wat zo handig is aan ons geheugen? Dat we er dingen mee kunnen onthouden. Zoals namen van andere mensen. Soms vergeet je die namen weer, dan is het handig als je een geheugensteuntje hebt in de vorm van een visitekaartje of LinkedIn connectie. Door iemand in jouw geheugen op te slaan, hoeft diegene zich niet nog een keer voor te stellen na de eerste ontmoeting. Op die manier kunnen jullie bij alle volgende ontmoetingen direct overgaan op het inhoudelijke gesprek. Wel zo efficiënt. Online maken we steeds vaker kennis met elkaar en met bedrijven. Hoe handig is het dan dat mensen zich niet steeds opnieuw hoeven voor te stellen? Maak zelf kennis met known values en smart fields van HubSpot.

Online kennismaken

Mensen maken steeds vaker online kennis. Denk alleen al aan social media. Grote kans dat jij net als ik dagelijks ‘suggested accounts’ voorbij ziet komen van volkomen onbekenden. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een vertegenwoordiger van een bedrijf of nieuw personeel. Andersom komen mensen jouw bedrijf online tegen. De informatie die jij aanbiedt, is grotendeels voor iedereen beschikbaar op jouw website. Maar niet alles ligt er voor het grijpen. Bepaalde waardevolle content wil je alleen delen met mensen die daar werkelijk in geïnteresseerd zijn. Je hebt veel tijd gestoken in bijvoorbeeld het schrijven van een e-book, dan mag je daar ook wat voor terug verwachten. Je vraagt hen gegevens in te vullen in een online formulier. Zo kun je ze later opvolgen met diepgaandere informatie en ze ‘warm’ maken voor het koopproces. Wie weet kiezen zij op de langere termijn dan wel voor jouw dienstverlening of product.

Maar het percentage bezoekers dat het formulier invult, valt tegen. Wat nu?

Formulieren

Het vragen van persoonlijke gegevens kan afschrikken. Als een potentiële klant eenmaal op een goed ingerichte landingspagina terecht komt, haakt hij mogelijk alsnog af vanwege het formulier. Oorzaken van tegenvallende conversie kunnen de lay-out of lengte van het formulier zijn, maar ook teveel afleiding er omheen. Sommige mensen zullen het niet de moeite waard vinden om hun gegevens in te vullen. Dan moet je jouw landingspagina overtuigender maken. Anderen zijn wel overtuigd. Zij willen graag kennis maken met jouw onderneming en zijn benieuwd naar jouw content. De lead is binnen.

Kennen wij elkaar?

Je hebt het vast al eens meegemaakt: je komt op een feestje en loopt enthousiast op een bekende af om hem te begroeten. Helaas, de ander heeft geen idee wie jij bent. Dan zijn er twee scenario’s:

  1. Je hebt te maken met een eeneiige tweeling waarvan je alleen de ander kent.
  2. Deze persoon heeft jouw gezicht niet onthouden.

Welk scenario zich ook voordoet, je voelt je stom en zou willen dat je hem niet zo enthousiast had begroet. Online zie ik hetzelfde verschijnsel. Ik ken een bedrijf al een beetje. Ik heb wat blogartikelen gelezen en een e-book gedownload. Later kom ik nog eens terug op de website, kijk ik weer wat rond en wil ik een ander e-book downloaden. Eenmaal op de landingspagina verzoekt een leeg formulier mij: “Vul hier jouw gegevens in”. Waarom? Wij kennen elkaar toch?

Known values

In HubSpot heb je allerlei opties om jouw formulieren te optimaliseren zodat jouw potentiële klant niet steeds opnieuw kennis hoeft te maken en jij een hogere conversie op jouw website bereikt. Kies voor de optie ‘Pre-populate fields with known values’ als je de ongemakkelijke situatie van een leeg formulier wilt voorkomen bij een volgende ontmoeting. De bezoeker ziet een (deels) ingevuld formulier en hoeft alleen nog de nieuwe velden in te vullen of enkel op de verzendknop te drukken. Bovendien kan hij zijn gegevens wijzigen als hij dat zou willen. De functie ‘known values’ werkt met cookies in de browser van de bekende bezoeker. Als hij dus op een andere computer of via een andere browser jouw website bezoekt, werkt het helaas niet. 

Smart fields

Smart fields helpen je ook om de ongemakkelijke ‘ik zal me (weer) even voorstellen’ situatie voor de bezoekers van jouw website te voorkomen en conversie te verhogen. Markeer een veld als smart field in HubSpot en het verdwijnt uit het formulier als de bezoeker het formulier weer tegenkomt. Met deze functie maak je formulieren korter en verlaag je de drempel voor bekende bezoekers om andere content aan te vragen. Het voordeel van smart fields is dat je ze automatisch kunt laten vervangen door nieuwe velden. Vroeg je eerst om de bedrijfsnaam? Vraag later dan bijvoorbeeld om de functie of branche. 

Valt de conversie op jouw website tegen?

Vind jij de conversie van jouw website tegenvallen? Heb je er al wel eens aan gedacht dat de drempel voor het invullen van de velden misschien te hoog is? Probeer Known Values en Smart Fields eens uit.

Heb jij nog tips om de conversie te verhogen? Of een leuk verhaal van een ongemakkelijke situatie waarin je belandde toen je (opnieuw) kennis moest maken? Deel het in een reactie!