Bloggen op een extern platform: waardevol voor je contentstrategie?

Bloggen extern platform

Bloggen_toegevoegde_waarde_contenstrategieTijdens het bekijken van een erg interessante Whiteboard Friday van SEO softwarebedrijf MOZ over bloggen op een extern blogplatform, kreeg ik het idee om een blog te wijden aan dit onderwerp. Misschien doet de term ‘extern blogplatform’ niet meteen een belletje rinkelen. Als ik je vertel dat een artikel publiceren op LinkedIn ook valt onder het publiceren op een extern blog, wordt het waarschijnlijk al iets duidelijker. Hoe meer blogs op verschillende platformen, des te groter je bereik. Dat klinkt logisch én als een waardevolle toevoeging aan je contentstrategie. Je bereik vergroten is niet het enige voordeel van publiceren op externe platformen en helaas kleven er ook wat nadelen aan. Of deze strategie voor jou een toegevoegde waarde heeft, kun je na het lezen van dit artikel zelf beoordelen.

Wat is een extern blogplatform?

Externe blogplatformen vind je overal op het internet. Het zijn websites waarop vakgenoten, experts, redacties en ‘gewone mensen’ artikelen publiceren. Je vindt er een verzameling van onderwerpen die in meer of mindere mate interessant voor je zijn. Voorbeelden van (opkomende) blogplatformen zijn LinkedIn Pulse, Tumblr, Medium, Frankwatching en Marketing Tribune. Op deze sites kun je jouw content plaatsen. Soms moet je je van te voren als blogger aanmelden en bepaalt de redactie of je jouw blogs mag gaan plaatsen. In andere gevallen maak je gewoon een profiel aan en kun je direct aan de slag met publiceren.

De voordelen

  1. Zoals gezegd is het vergroten van je bereik één van de belangrijke voordelen van bloggen op een extern blogplatform. Het aantal bezoekers van deze websites is gigantisch. Om hier de vruchten van te plukken, moet jouw doelgroep je content wel vinden. Erg vermakelijke content of blogs waarin de kant-en-klare oplossing voor (zakelijke) problemen staat, doen het over het algemeen goed. Om veel en het juiste publiek te trekken zet je de perfecte titel boven jouw artikel. Kom de belofte die je in de titel maakt na in de tekst. Verwijs als het kan naar jouw eigen website, daar wil je deze interessante mensen tenslotte converteren naar een lead.
  2. Een ander voordeel van deze platforms is dat het jou geen enkele moeite kost om te starten. Jij of jouw ontwikkelaar hoeft geen domein op te zetten of een DNS aan te maken. Je maakt een account en je kunt aan de slag.
  3. Veel van deze platformen hebben een social aspect waardoor je jouw netwerk kunt vergroten. Je kunt je favoriete bloggers volgen en je kunt zelf ook proberen meer volgers te genereren. Dat kun je zien als een alternatief op je blogabonnees.
  4. Bepaalde websites waarop jij jouw content publiceert, hebben een hoge autoriteit. Hiervan profiteer je omdat deze websites hoog in Google verschijnen. De kans is dus aanwezig dat jouw artikel op LinkedIn hoger in Google verschijnt dan hetzelfde artikel op je eigen website. Dit werkt niet voor sites waar je een subdomein op aanmaakt (bijvoorbeeld mijnbedrijf.wordpress.com).
  5. Veel blogplatformen hebben een groot aantal blogabonnees of sturen een nieuwsbrief naar veel contacten. Je bereik wordt dus nog meer vergroot als jouw content in de nieuwsbrief ter sprake komt of automatisch in de mailbox van abonnees verschijnt.

De nadelen

  1. Voordeel nummer vier is tevens nadeel nummer één. Alleen het blogplatform profiteert van een hogere ranking als jouw content veel views en interactie oplevert. Jouw eigen site niet. Natuurlijk kun je in jouw artikelen wel weer bezoekers naar jouw website proberen te trekken.
  2. Een goede CTA button toevoegen, een ander lettertype gebruiken, retargeting toepassen op bezoekers en andere interessante variaties op een standaard contentstrategie toepassen is geen optie op externe blogplatformen. Je content wordt in het format van de site gegoten en je kunt geen unieke items toevoegen buiten de tekst en afbeeldingen om.
  3. Door op een extern platform te bloggen, doe je af aan de kansen voor merkbekendheid. Lezers herinneren zich namelijk dat ze een interessant artikel hebben gelezen op LinkedIn, maar niet dat dat jouw artikel was.
  4. Sommige websites zijn streng wat promotionele content betreft. Meestal moeten artikelen objectief blijven. Pas dus op met expliciete verwijzingen naar jouw bedrijf, dienst of product.

Is deze vorm van bloggen iets voor jouw contentstrategie?

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat de voordelen opwegen tegen de nadelen? Weet dan dat je deze vorm van bloggen inzet náást je eigen zakelijke blog. Zorg bovendien dat je andere content gebruikt dan op je eigen blog. Zoek uit welk platform voor jou interessant kan zijn en probeer het eens! Valt het aantal views je tegen, kost het je teveel tijd of levert het niet genoeg op? Dan stop je er gewoon weer mee, geen man overboord.