Chatbots: welke webpagina’s zijn er het meest geschikt voor?

Chatbots

marketing bot in de praktijkAls ambitieuze b2b professional ben je voortdurend op zoek naar nieuwe manieren en methoden die je kunnen helpen bij de verdere groei van je onderneming.

In een recent artikel schreef ik over conversational marketing als een ontwikkeling die met name in de Verenigde Staten door veel snelgroeiende bedrijven wordt omarmd.

Conversational marketing helpt bedrijven om real-time op een relevante manier te communiceren met website bezoekers en ze versneld door het verkoopproces heen te leiden. Dit gebeurt met behulp van marketing en sales chatbots die aan de hand van zogenaamde playbooks vooraf zijn ingesteld.

Als je overtuigd bent van conversational marketing en je wilt gaan starten is het handig dat je niet in een keer je hele website volstouwt met een arsenaal aan chatbots. Dit kost je veel tijd en gaat je waarschijnlijk niet het resultaat brengen dat je verwacht. Het is verstandiger om een selectie te maken van geschikte webpagina’s hiervoor een chattende robot in te richten.

In dit artikel beschrijf ik dan ook welke pagina’s van je website als eerste in aanmerking zouden moeten komen voor het plaatsen van een marketing en sales chatbot.

Webpagina’s met een concreet aanbod

Dit soort pagina’s, ook wel ‘high intent pagina’s’ genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor een marketing chatbot. Voorbeelden van dit soort pagina’s zijn productpagina’s, dienstenpagina’s of pagina’s waarop je de prijzen van je producten en/of diensten toont.

High intent pagina’s zijn zeer geschikt voor conversational marketing omdat de bezoeker op dit punt van de buyer journey vaak met concrete vragen zit. Door op deze vragen te anticiperen en er een playbook voor in te richten kun je met behulp van je chatbot toewerken naar een één-op-één gesprek waarin je met de geïnteresseerde bezoeker dieper op de materie kunt ingaan.

Webpagina’s die het meest bezocht zijn

Omdat het niet zoveel zin heeft om een specifieke chatbot in te richten voor een pagina die zelden wordt bezocht is het aan te raden om eerst een goede inventarisatie te maken van je meest bezochte pagina’s en specifiek voor deze pagina's een chatbot in te richten.

Bij de meeste websites is de homepage de meest bezochte pagina; dit maakt deze pagina bij uitstek geschikt voor de plaatsing van een chatbot. Het mooie van het plaatsen van een chatbot op je home pagina is dat je de groep bezoekers die nog zonder een duidelijk doel op de website komt met een aantal slim ingerichte vragen op weg kunt helpen naar een voor jou positieve uitkomst, zoals het lezen van een inspirerend blogartikel, het downloaden van een whitepaper of zelfs het inplannen van een demo.

Webpagina’s met een negatieve actie

Zoals je hiervoor kon lezen is het slim om chatbots in te zetten op pagina’s met een concreet aanbod. Deze kunnen je helpen met het geven van het laatste zetje aan je bezoekers om de gewenste actie uit te voeren.

In de omgekeerde variant kan het ook zinvol zijn om een chatbot te plaatsen op pagina’s waarbij je bezoeker een ‘negatieve actie’ kan uitvoeren. Het beste voorbeeld hiervan is de uitschrijfpagina van je nieuwsbrief.

Je zult zelf ook wel eens moe zijn van het aantal nieuwsbrieven waarmee je mailbox volstroomt en de neiging hebben om jezelf uit te schrijven voor een bepaalde nieuwsbrief ondanks dat je de inhoud ervan best wel interessant vindt. Hoe leuk zou het dan zijn als je op de uitschrijfpagina een chatbot aantreft die je op grappige en originele manier overtuigt om toch vooral ingeschreven te blijven. Mocht je echt niet te om te praten zijn dan heb je in ieder geval nog de mogelijkheid om aan de chatbot te melden waarom je jezelf hebt uitgeschreven.

Specifieke blogartikelen

Een andere geschikte plek om een specifieke chatbot te plaatsen is op je meest gelezen blog artikelen. Door voor iedere 'blogtopper' een aparte chatbot in te richten die je lezer in staat stelt om nog meer vragen over het onderwerp te stellen biedt je de lezer extra informatie en -beter nog- kun je deze verder op weg helpen naar een conversiepad op je website.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper