Content distributie, vergeet het niet!

Wanneer je veel moeite hebt gestoken in het creëren van waardevolle content voor je doelgroep(en) die tevens geoptimaliseerd is voor de zoekmachine (SEO), vergeet dan niet om die content te distribueren. Je content heeft namelijk een podium nodig; bezoekers komen niet (alleen) vanzelf. Het is dus zaak dat je actief aan de slag gaat met het verspreiden van je content op sociale media kanalen en in je e-mail nieuwsbrief en dat je de content promoot via bijvoorbeeld Google Ads (voorheen: Google AdWords) en social media advertising.

Content distributie, denk er goed over na

Het komt regelmatig voor dat bedrijven goed op weg zijn met het creëren van waardevolle, en tevens SEO-proof, content die netjes op de website gepubliceerd wordt, maar dat vergeten wordt om die content te distribueren. Een gemiste kans! Het ontwikkelen van content is immers vrij arbeidsintensief, dus het is zonde als je er vervolgens niets mee doet. Let wel op: over content distributie moet net zo goed nagedacht worden als over content creatie. Het heeft namelijk geen zin om je content zomaar lukraak de wereld in te slingeren. Je content moet op het juiste moment en op de juiste plaats aan de juiste doelgroep getoond worden. Zorgvuldig en doelgericht dus.

Ieder content distributiekanaal is anders

Ieder kanaal heeft zijn eigen publiek en ook ieder kanaal is anders. Zo is Twitter geen Facebook en is Instagram geen e-mail nieuwsbrief. Het is dus allereerst zaak dat je bekijkt via welke kanalen je jouw buyer persona’s kunt bereiken. Daarna bepaal je op welk moment je de content het beste kunt verspreiden. Om erachter te komen welke kanalen en welke tijdstippen voor jou goed werken adviseren we je om te testen en te meten. Statistieken tonen namelijk aan hoe effectief een kanaal is, welke content het beste aanslaat en wat het beste moment is om die content te plaatsen. Zo kun je jouw content steeds effectiever distribueren.

Sociale media hebben een groot bereik

Sociale media kanalen zijn een goed podium voor je content. Vraag je zoals hierboven aangegeven echter wel af op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt. Het heeft immers geen zin om Snapchat in te zetten als je een doelgroep hebt van 50+. Benader daarnaast ieder kanaal afzonderlijk:

  • Linkedin is een kanaal waarop vooral zakelijke en professionele contacten zitten. Een zakelijkere toon en meer inhoud is gewenst.
  • Op Facebook is de content vaak wat luchtiger en is het van belang dat er een passende afbeelding bij wordt geplaatst
  • Op Twitter kun je content met een hogere frequentie delen
  • Op Instagram wordt vooral gebruik gemaakt van visuele content in de vorm van afbeeldingen

Wanneer je jouw content verspreidt via je eigen sociale mediakanalen, ofwel organisch, dan wordt de content getoond aan je eigen netwerk. Wil je juist mensen bereiken buiten je netwerk om, dan is het aan te raden om te kiezen voor social media advertising. Denk bijvoorbeeld aan een promoted post via Linkedin of Facebook. Je kunt dan een specifieke doelgroep selecteren die de content voorgeschoteld krijgt en zo een groter aantal mensen bereiken.

Content verspreiden via e-mail marketing

Naast sociale media kanalen kun je jouw content ook distribueren in je e-mail marketing nieuwsbrief. Net als op sociale media zijn jouw buyer persona’s daarbij het uitgangspunt. Welke content schotel je welk type buyer persona voor? Daar dien je goed over na te denken. Iemand die altijd Nike schoenen koopt heeft immers geen interesse in een nieuwsbrief over Adidas schoenen. Des te beter de content aansluit bij je doelgroep, des te hoger de interactie zal zijn.

De meest optimale mix van distributiekanalen

Door goed na te denken over de kanalen waarop jouw buyer persona’s actief zijn en de juiste content op het juiste moment aan te bieden op die platformen kun je ontdekken wat de kanalen zijn die voor jou het beste werken. Door te meten en te optimaliseren kun je een zo optimaal mogelijke mix van distributiekanalen samenstellen. Op die manier kun je jouw waardevolle content delen met je doelgroep en daardoor meer traffic naar je website genereren.

Wil je meer informatie over content marketing en/of de mogelijkheden van content distributie. Download dan de whitepaper: ‘Hoe creëer je content die wel leads genereert’ waarin we je alles vertellen over de strategie gericht op het aantrekken van bezoekers naar je website door middel van goede content.