Content Marketing: inspireert, informeert en converteert

Content Marketing

Content marketing informeert inspireert en converteert.jpgJe kent ze wel, van die mensen die op elk feestje met de beste verhalen iedereen stil weten te krijgen. Mensen die niet perse de aandacht op zich gevestigd willen hebben, maar bij wie dat automatisch lijkt te gebeuren. De storytellers van deze wereld. Het verhaal dat zij vertellen boeit je en je wilt meer horen. Dat is wat iedereen die iets te vertellen heeft, zou willen. Ook de van nature niet-storytellers! Maar wat is het belang van een goed verhaal in een andere context? Is het een instrument waarmee je je ook bedrijfsmatig kunt onderscheiden? Je bedrijfsdoelen kunt halen? Ik denk van wel. Maar hoe pak je dat aan?

Het belang van een goed verhaal

Wat maakt een verhaal zo goed, dat het jouw publiek bereikt en ook nog eens blijft hangen? In het boek Everybody writes van Ann Handley wordt beschreven dat de woordkeus heel belangrijk is bij het vertellen van een verhaal. Sluiten die woorden aan bij datgene wat je publiek interesseert, dan hebben die woorden de macht om te boeien en te binden. Daarnaast is een goed verhaal niet afhankelijk van de verpakking. Ook zonder opsmuk is de impact groot. Dus hoe mooi je website, visitekaartjes of congresstand er ook uitziet, zonder goed verhaal zul je de aandacht van je bezoekers niet vasthouden. 

De kracht van Content Marketing

Wil je het verhaal van je organisatie verspreiden, zorg dan eerst voor een goede strategie. Immers is content zonder strategie niets anders dan een stukje tekst of beeld. Met een contentstrategie kun je jouw bedrijfsdoelen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan doelen als naamsbekendheid, kennisleiderschap en meer klanten voor het bedrijf. Verspreid je verhaal met de juiste toon, via verschillende kanalen, in verschillende vormen en je publiek zal je op den duur als expert in je vakgebied gaan beschouwen. Je content informeert niet alleen, het inspireert en – mits ingezet met de juiste techniek – converteert bezoekers naar potentiële klanten. 

Het publiek heeft de controle

Het idee dat je als ‘zender’ volledig bepaalt wat het publiek denkt, is inmiddels al decennia achterhaald. Je doelgroep is mediawijs: ze doorzien reclame en andere vormen van beïnvloeding. Houd er dus rekening mee dat je als marketeer maar voor een deel de controle hebt over het effect van jouw content. Geloofwaardigheid speelt daarom een erg belangrijke rol in content marketing. Potentiële klanten maken zelf hun aankoopbeslissing en jij bent er om hen daarin te begeleiden, maar niet te sturen. Dat hebben ze namelijk direct door! Pak deze begeleiding slim aan door aan de achterkant van je content marketingstrategie intelligente techniek in te richten. Deze techniek noemen we Marketing Automation. Het helpt je in de gaten te houden hoe ver een lead is in zijn aankoopbeslissing. Zo kun jij precies op het juiste moment de juiste informatie aanbieden en hem nog beter begeleiden. Houd hierbij altijd vast aan jouw verhaal en daarmee je geloofwaardigheid.

Content Marketing en Marketing Automation in de praktijk

Nu is het niet vanzelfsprekend dat je een content marketingstrategie hebt klaarliggen. Dat is geen probleem. Ons  whitepaper over verschillende content vormen die aansluiten bij de fasen van de buyer's journey helpt je bij het bepalen van je content strategie.