Corporate identity mix: is de identiteit van jouw organisatie helder?

Corporate identity

Wil je meer leren over wat een corporate identity mix is en hoe je dit helder krijgt voor je organisatie? 

Logisch, want een heldere identiteit  is noodzakelijk voor jouw organisatie. Je wilt als organisatie de juiste indruk achterlaten bij jouw doelgroepen. Dit kan alleen wanneer je weet wie jij als organisatie bent. Soms denken organisaties met een slogan of missie al een eind op weg te zijn. Helaas komt er meer kijken bij de identiteit. Weet jij wat jouw organisatie precies is? En wat zij uitstraalt naar de buitenwereld?

Organisatie-identiteit 

Een identiteit geeft niet alleen antwoord op de vraag 'Wie zijn wij?', maar ook 'Wat willen wij?' en 'Wat kunnen wij?'. Het is belangrijk dat de identiteit van een organisatie aansluit bij de eisen en wensen van de doelgroepen (extern) en medewerkers (intern). Vaak hecht een organisatie veel waarde aan het beeld dat externe doelgroepen vormen ten aan zien van de organisatie. Maar vergeet juist de medewerkers niet: zij dragen de indentiteit uiteindelijk uit naar 'buiten'. Als de medewerkers niet achter de identiteit van een organisatie staan of deze niet correct uitdragen, bestaat de kans dat de identiteit extern anders wordt vormgegeven.

Corporate identity mix

Een organisatie presenteert haar identiteit aan de omgeving via de onderdelen van de corporate identity mix. Wanneer een organisatie de identiteit in kaart wil brengen of wil veranderen, is deze mix een handig hulpmiddel. De corporate identity mix bestaat uit de persoonlijkheid die zich uit in:

  • communicatie,
  • design en
  • gedrag.

Zoals je in het onderstaande model kunt zien, is je imago in het ideale geval een reflectie van je identiteit. Hoe beter en duidelijker jij je identiteit uitdraagt, hoe groter de kans dat je imago overeenkomt met je identiteit.

HM corporate identity mix

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van een organisatie bestaat uit kernwaarden: ze vertellen waar een organisatie voor staat en wat haar uniek maakt. Voorbeelden van kernwaarden zijn: veiligheid, avontuur en duidelijkheid. Deze waarden zijn bepalend voor alle communicatie uitingen van de organisatie.

Communicatie

Communicatie is een passend middel om de persoonlijkheid van de organisatie uit te dragen. Met behulp van communicatie kun je een boodschap over brengen aan jouw doelgroepen. Het is van belang dat de boodschap gelijk is aan het gedrag van de organisatie.  

Voorbeeld: 
PostNL zet zich neer als marktleider op het gebied van postbezorging in Nederland. Stel dat er veel problemen zouden ontstaan op een bepaald moment bij het bezorgen van de post, dan maakt PostNL haar gedrag niet waar wat ze in haar communicatie belooft.

Gedrag 

Het gedrag bestaat uit het dagelijks handelen van de organisatie. Hoe gaat de organisatie (medewerkers) om met klanten? En met discussies? En met het nakomen van beloftes? Deze manier van handelen vormt ook weer een stuk van de persoonlijkheid.

Design

Organisaties gaan steeds meer op elkaar lijken. Een sterke en unieke visuele identiteit zorgt voor onderscheid. Je kunt hierbij denken aan de huisstijl, het logo, de website en het gebouw. Een symboliek visualiseert de persoonlijkheid en creëert het beeld van de organisatie.

Een sterke corporate identity:

  • sluit aan bij de kernactiviteiten;
  • sluit aan bij de organisatie als geheel;
  • staat in lijn met de 'roots' van een organisatie;
  • is onderscheidend;
  • spreekt verschillende doelgroepen aan.

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen communiceert in vier verhalen haar identiteit en ambities. Hieronder lees je één van de vier verhalen van de corporate story:

Je corporate identity mix in kaart gebracht?

Als de identiteit van jouw organisatie in kaart is gebracht, kun je aan de slag met het definiëren van de buyer persona's. Dit is een essentieel onderdeel binnen Inbound Marketing. Meer leren over dit thema? Download dan hieronder de whitepaper en leer alles over Inbound Marketing. 

Fotocredit

Bron: Michels, Drs. W.J. (2006), Communicatie Handboek. Groningen: Wolters-Noordhoff bv