Daarom start je vandaag nog met B2B video marketing

B2B video marketing

b2b video marketing .jpgOf je nou Facebook opent of op je NOS app kijkt: je kunt niet meer om video heen. Het format wisselt van lange vlogs tot korte filmfragmenten en ook animatiefilmpjes zien we steeds vaker. Wat opvalt, is dat video voornamelijk als B2C medium gezien wordt. Veel B2B'ers doen video marketing af als onbelangrijk en vinden het niet passen bij hun organisatie. Dat is volledig onterecht en vooral jammer. In dit blog vertel ik je waarom je vandaag nog zou moeten starten met video voor jouw B2B organisatie. 

B2C doet het

B2C maakt al lang en breed gebruik van video marketing. Natuurlijk betekent dit niet dat jij het daarom ook moet doen. Toch hebben we de afgelopen jaren wel iets geleerd op dit gebied: (bijna) alles wat in B2C gebeurt, waait uiteindelijk over naar B2B. Hier heb ik het bijvoorbeeld over de moderne website en het bloggen. Dit zijn trends waar de B2B markt eerst zijn neus voor ophaalde, maar die inmiddels door veel bedrijven als waardevol worden gezien. En dit gaat waarschijnlijk met video net zo zijn.  

Een complex product heeft uitleg nodig

Als B2B directeur weet je als geen ander hoe lastig het kan zijn om jouw product of dienst uit te leggen. Voor jezelf is het zo klaar als een klontje, je weet wat je doet en waarom. Dit uitleggen aan een nieuwe collega is vaak lastiger. Dit komt omdat je dienst of product vaak complex, abstract of technisch is. B2B bedrijven beschikken over echte kennisschatten en bij kennis hoort nou eenmaal vaktaal. Een andere valkuil zit ‘m in de logica. Het is net als het uitleggen van een moeilijke wiskundeformule. Wanneer je de formule zelf nog niet begrijpt, heb je geen idee waar te beginnen. Zodra je hem snapt, begrijp je niet waarom je het ooit moeilijk vond. Juist om deze reden komt video zo van pas voor B2B bedrijven. Video marketing helpt je namelijk kort en krachtig uit te leggen wat jouw product of dienst inhoudt.

Een waardevolle aanvulling op je bestaande content

Video kan je niet alleen helpen je product of dienst duidelijker uit te leggen, het is ook een waardevolle aanvulling op bestaande content. Stel je voor, je verkoopt LED lampen. Jouw ideale klant weet dankzij je blogs dat het verwisselen van lampen veel moeite en tijd kost. Door een video toe te voegen aan je how-to blogs, maak je bestaande content sterker en tastbaarder. Laat je ideale klant zien hoe hij zo snel mogelijk een lamp kan vervangen, zonder dat je jouw product hierbij aanprijst. Zo gebruik je video ter ondersteuning van jouw B2B Inbound Marketing strategie. 

Video is leuk

Dit laatste argument klinkt misschien wat sullig. Dat iets leuk is, hoeft niet te betekenen dat het ook helpt je verkoopcijfers omhoog te krijgen. Think again: B2B is tegenwoordig H2H. Human to Human. Dit betekent dat je met je content geen bedrijven of organisaties aanspreekt, maar andere mensen. En zij vinden video leuk. Dat is de reden waarom we het overal terug zien komen. Video slaat aan en dus kun je er vanuit gaan dat, als je het goed doet, B2B video marketing ook zeker in jouw voordeel gaat werken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar van alles moet gaan filmen. Maak video’s die passen bij jouw bedrijf, bedrijfscultuur en die daarnaast ook echt waardevol zijn voor jouw ideale klant. De regels zijn wat dat betreft niet anders dan met ‘normale’ Inbound Marketing: je moet iets toevoegen. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om te starten en raad je daarom aan om een video marketing strategie op te stellen. Maak iemand verantwoordelijk in jouw organisatie, zodat jouw B2B video marketing strategie daadwerkelijk (professioneel!) van de grond komt. 

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper