De 5 voordelen van een all-in-one sales en marketing software platform

voordelen van een all-in-one sales en marketing software platform

marketing software platformWeleens naar het marketing-technologielandschap van vandaag gekeken? Het is een grote blurry brei van ontelbare tools. Voor elk marketing- en salesproces en iedere activiteit heb je een brede keuze aan software en apps. Help! Want hoe kies je de juiste tool? Welke heb je überhaupt nodig? En hoe manage je al die tools? Als je goed naar het overzicht hieronder kijkt, zul je zien dat bepaalde tools op meerdere plekken terugkomen. Een daarvan is HubSpot, dat software voor marketing automation, social media, e-mail, CRM en sales combineert op één platform. Zo’n all-in-one platform is een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die hun marketing en sales naar een hoger niveau willen tillen. Moet je al die losse tooltjes de deur uit gooien en kiezen voor een all-in-one sales en marketing software platform? Dat vertel ik je in dit blog.

voordelen van een all-in-one sales en marketing software platform martech 5000


Inzoomen? Klik hier!

1. Het kostenplaatje

Als organisatie met een moderne marketing- en salesafdeling zijn er verschillende processen waarvoor je digitale hulpmiddelen nodig hebt. Dat lijstje met tools kan aardig oplopen. Denk bijvoorbeeld aan tools voor:

  • E-mail
  • Social media monitoring
  • Social media publishing
  • Chat
  • Marketing automation
  • CMS
  • CRM
  • Rapportage
  • Sales management

Tel je de kosten van de licenties voor al deze tools bij elkaar op, dan kom je vaak op een behoorlijk bedrag uit. Het is daarom in veel gevallen voordeliger om één tool aan te schaffen waar meerdere functionaliteiten in zitten. Bekijk goed welke processen je wilt digitaliseren en of de bijbehorende functionaliteiten beschikbaar zijn binnen de software. Maar denk ook aan de toekomst! Als je op termijn ook andere processen wilt digitaliseren, moet je dan weer een nieuwe tool aanschaffen of zit deze tool toevallig al in het all-in-one platform?

2. Informatie ontsluiten

Voor zowel marketing als sales is data goud waard. Informatie als website bezoekgedrag en conversiecijfers helpen marketeers om hun online activiteiten te optimaliseren. Tegelijkertijd helpt het sales professionals om hun pijlen op de juiste mensen te richten. Als je gebruik maakt van meerdere tools, kan het ontsluiten van al die informatie een behoorlijke uitdaging zijn, zeker op het niveau van individuele contacten. De informatie is namelijk verspreid over meerdere tools en moet handmatig samengebracht worden. In een all-in-one platform kun je contacten volgen van hun eerste bezoek op je website, via de e-mails die ze hebben geopend tot het punt waarop ze de offerte hebben getekend. Zo weet je precies welke weg ze hebben bewandeld voor ze klant werden en dat is waardevolle informatie voor jouw bedrijf!

3. Gebruiksgemak

Iedereen houdt van tools die het (werk)leven makkelijker maken, maar niemand houdt ervan om nieuwe tools te leren gebruiken. Dat kost namelijk alleen maar tijd, moeite en energie. Je kunt jezelf en je team een hoop frustratie besparen door te kiezen voor all-in-one software. Doordat je werkt met één gebruiksomgeving wordt het makkelijker om nieuwe functionaliteiten onder de knie te krijgen. Zo versimpel je het "onboarding" proces en zorg je dat een nieuwe tool snel en optimaal wordt ingezet in de praktijk. Binnen veel all-in-one platformen is het bovendien mogelijk om gebruikers alleen toegang te geven tot dat gedeelte van de software waar ze zelf mee moeten werken. Zo houdt je het ook overzichtelijk voor je medewerkers.

4. Rapportage

Uiteindelijk moeten zowel marketing als sales bijdragen aan overkoepelende bedrijfsdoelen. Beide teams moeten dan ook aan kunnen tonen wat de ROI van hun activiteiten is. Hier komt een stukje business intelligence bij kijken dat veel gemakkelijker te realiseren is binnen een all-in-one platform. Omdat alle data in dat platform is geïntegreerd, kun je snel overzichtelijke dashboards maken waarin je de prestaties van je marketing en sales activiteiten bijhoudt. Op basis daarvan kun je als organisatie slimmere en vooral beter gefundeerde beslissingen maken.

5. Marketing en sales alignment

Samenwerking tussen marketing en sales is en blijft voor veel organisaties een uitdaging. Het gebeurt nog te vaak dat de twee partijen niet op elkaar afgestemd zijn, waardoor leads in het beruchte gat vallen. Om een brug te slaan tussen marketing en sales kan het helpen om beide expertises samen te laten werken op één platform. Zo kunnen ze precies zien waar de ander mee bezig is, wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat je een hogere lead-customer conversie realiseert en tevreden klanten houdt. En daar profiteren eigenlijk alle partijen van.

Breng marketing en sales samen op één platform

Merk je dat je tegen de grenzen aanloopt van je huidige marketing en sales tools? Mis je het complete plaatje van al je marketing- en salesprestaties? En ben je toe aan een volgende stap in het optimaliseren van je online activiteiten? Dan is een all-in-one platform waarschijnlijk iets voor jou. Ik raad je aan om eerst op een rijtje te zetten wat je precies zoekt in een sales en marketing platform om vervolgens op zoek te gaan naar de mogelijkheden. Zoals we hebben gezien, is er keuze genoeg. De uitdaging is om het juiste platform te vinden voor jouw processen en activiteiten.