De grillen van moderne marketing: de laatste trends en updates

De grillen van moderne marketingModerne marketing is van alles: een marathon, een lange termijn strategie en tijdrovend, maar bovenal consistent, toch? Je moet immers bloggen, een kennisleider worden in je vakgebied en deze informatie bij je doelgroep zien te krijgen. Maar alleen daarmee red je het niet meer. Om optimaal rendement te halen uit marketingactiviteiten, moet je giganten als Google in de gaten houden en op de hoogte blijven van wat er gebeurt in online marketingland. Alleen dan kun je die kennisleider worden én blijven. Houd jouw moderne marketing strategie up-to-date met behulp van onderstaande tips. 

Het mag allemaal wel wat korter

Schreven we een tijdje geleden nog dat metabeschrijvingen aan verlenging toe zijn, is dat nu alweer oud nieuws. Uit onderzoek van Moz blijkt namelijk dat de metabeschrijvingen van je websitepagina’s weer terug mogen naar hun oude lengte – zo rond de 155 karakters dus. Google heeft haar algoritme weer aangepast en als je niet wilt dat je metabeschrijvingen halverwege worden afgekapt, raad ik je aan om ze weer in te korten. Als je wat later was met het aanpassen van de metabeschrijvingen heb je geluk en scheelt het weer een middagje zinnen knippen.

Nog meer Google nieuws

Dat de laadtijd van je website wordt meegenomen in je vindbaarheid bij Google, is hopelijk niets nieuws. Wel nieuw: het speelt ook een rol bij mobiele zoekopdrachten. Hoe langzamer jouw mobiele webpagina’s laden, hoe lager ze eindigen in Google rankings. Natuurlijk spelen ook nog andere zaken een rol (zoals hoe goed je content is), maar laadtijd mag zeker niet meer genegeerd worden. Het testen van die laadtijd doe je overigens heel gemakkelijk, namelijk met deze calculator. Is de mobiele website te langzaam? Probeer hem sneller te maken door bijvoorbeeld:

  • je afbeeldingen te verkleinen;
  • inline styling te vermijden;
  • en gebruik te maken van browser caching. 

Emoji’s mogen – echt waar

B2B marketing wordt over het algemeen gezien als het serieuzere en minder hippe broertje  van B2C marketing. Toch is het niet verkeerd om met een schuin oog mee te kijken met de B2C marketing trends. Een van de meest opvallende? Het gebruik van emoji’s om de click-through-rate te verhogen. Bijvoorbeeld in calls-to-actions of om te zorgen dat e-mails geopend worden in plaats van direct in de prullenbak te verdwijnen. Win-win: als je een kenmerkende emoji gebruikt voor jouw organisatie, kan het uiteindelijk ook nog je merkidentiteit versterken. Weet je niet precies welke emoji dat moet zijn en wil je toch eens proberen of het ook werkt bij jouw doelgroep? Dit zijn de emoji’s die het meest click-through kunnen verhogen (volgens Semrush):

 Emojis moderne marketing 

Optimaliseer al je content voor alle mogelijkheden

Eerder schreef mijn collega Meike al over het belang van voice search en vertelde ik hoe je jouw website optimaliseert voor deze nieuwe manier van zoeken. Maar natuurlijk zoekt niet iedereen via voice search. En zoeken voice search-gebruikers ook nog wel eens, lekker ouderwets, via hun browser met zoektermen in Google. Wat betekent dat? Dat je content voor alle mogelijke beeldschermen en zoekmanieren geoptimaliseerd moet zijn! Je zorgt dat je website SEO technisch goed in elkaar zit. Hiermee bedoel ik niet dat ‘ie tjokvol keywords staat, maar dat je let op een goede technische inrichting. Denk hierbij aan het gebruik van de juiste headers, de juiste lengte metabeschrijvingen, goed gebruik van link building en een snelle laadtijd. Daarnaast is je website responsive voor alle soorten schermen: tablets, mobiel en verschillende soorten desktops. Heb je dit voor alle kanalen goed ingericht? Dan beloont Google dit ook en zal je uiteindelijk hoger eindigen in rankings op alle apparaten. Kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. 

Stap voor stap naar een moderne marketing strategie

Het zijn er wat hè, die moderne marketing grillen? Alle updates bijhouden, is bijna onhaalbaar. In plaats van in paniek te raken, raad ik je aan op de hoogte te blijven door het lezen van moderne marketing blogs (maar daar ben je al goed mee bezig!) en te zorgen dat de basis van je strategie goed zit. Dat kan dan weer met behulp de vijf ingrediënten voor groei van je bedrijf met behulp van marketing. Of verdiep je eerst in de basis van moderne marketing door onderstaand e-book te downloaden.

 

Welke updates zijn jou de laatste tijd opgevallen? En hoe blijf jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!