Zo pas je jouw b2b marketing strategie aan op het nieuwe search

Zo pas je jouw b2b marketing strategie aan op het nieuwe search

Het is nog niet legaal om met zelfrijdende auto's te rijden, ondanks dat deze functies op veel nieuwe elektrische auto's zit. Zo was er een man die zijn Tesla zelfstandig liet rijden terwijl hij zelf een dutje deed op de bijrijdersstoel. De man werd op de vingers getikt omdat Tesla’s nog niet helemaal klaar zijn om zonder toeziend oog de weg op te gaan. Maar zodra ze dat wél zijn, kunnen veel ongelukken voorkomen worden dankzij artificial intelligence (AI). Diezelfde verwachtingen hebben we voor AI en marketing: helemaal zelfstandig zijn de nieuwe AI-tools nog niet, maar het wordt wel tijd dat we ons erin verdiepen. Als je nu niet snapt welke veranderingen er plaatsvinden, dan wordt je achterstand in de toekomst alleen maar groter. In dit blog vertel ik je daarom hoe je jouw b2b marketing strategie aanpast op de ontwikkelingen in AI, met als belangrijkste onderwerp: search.

Het nieuwe search

De veranderingen in marketingland zijn groot. De basisprincipes van kunstmatige intelligentie zijn misschien behoorlijk ingewikkeld, maar de keuze om mee te doen is simpel: je doet het en zorgt dat je op de hoogte bent van nieuwe tools en manieren van werken, of je wacht af en hoopt dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt. Ik raad je aan om vooral voor optie 1 te kiezen. Niet alleen omdat AI en marketing een hele mooie combinatie zijn, maar vooral omdat artificial intelligence nu al enorm veel invloed heeft op jouw marketingactiviteiten. 

Neem het zoeken in Google als voorbeeld. Google draait allang niet meer om het linken van specifieke zoektermen met bepaalde webpagina’s. Google kijkt namelijk naar:

 • Wie je bent en wat eerder online gedrag zegt over jouw zoekterm
 • Spraakgestuurde resultaten
 • Je locatie
 • De context
 • En, natuurlijk: nut. De zoekresultaten die je te zien krijgt, moeten passen bij jouw vraag 

Persoonlijke zoekresultaten

En er is meer. De pagina met zoekresultaten die jij te zien krijgt voor een bepaalde zoekterm, is anders dan die van bijvoorbeeld een collega. Waarom? Google gebruikt de data die het bedrijf over jou heeft om je zoekresultaten te personaliseren. Als jij een bepaalde website meerdere keren hebt bezocht, probeert Google te achterhalen of je op die website hebt gevonden wat je zocht en wat je van je bezoek vond. Is dit het geval? Dan is de kans groter dat die website hoger in jouw toekomstige zoekresultaten eindigt. Dit is een van Google’s slimme algoritmes, RankBrain. Dit algoritme zorgt ook dat Google begrijpt wat jij bedoelt, zonder dat je de precieze zoekterm intypt. Zo weet de zoekmachine dat jij het over een boormachine hebt, wanneer je ‘elektrisch apparaat gat in muur schilderij ophangen’ typt.

Een b2b marketing strategie die past bij de toekomst

Natuurlijk wil je zorgen dat jouw website klaar is voor het nieuwe zoeken. Dat betekent dat je rekening moet gaan houden met de invloed van AI op je vindbaarheid. Stop om te beginnen je pagina’s niet langer tjokvol keywords, maar ga werken met topic clusters en pillar pages. Maar er zijn nog meer dingen waarop je moet letten. In het ideale geval voldoet je website aan deze eisen:

 • Jouw website is helemaal veilig (en is dus in het bezig van een SSL-certificaat). 
 • Jouw website is mobile-friendly.
 • De laadtijd van je webpagina’s is snel (minder dan drie seconden).
 • De basics van SEO heb je geïmplementeerd (headers, links, je kent het wel).
 • Je maakt gebruik van structured data.
 • De content die je aanbiedt is relevant, bruikbaar en maken jou een kennisleider over het onderwerp.

Een sidenote over consistente communicatie

Potentiële klanten zoeken naar informatie over jouw bedrijf, je oplossingen en de mening van klanten die je al geholpen hebt. Zorg er daarom voor dat ze snel kunnen vinden wat ze zoeken en dat alle uitingen met elkaar overeenkomen. Je moet nu – nog meer dan ooit – zorgen dat potentiële klanten een eenduidig beeld krijgen van je bedrijf. Ze pluizen namelijk steeds meer uit en verwachten reactie in niet alleen goed geschreven teksten, maar ook sterke afbeeldingen en spraak. Het nieuwe zoeken heeft daarmee een enorme invloed op wat jouw potentiële klanten vinden en waar zij op letten.

Wanneer moet je nou die Tesla kopen?

Al deze aanpassingen klinken behoorlijk drastisch. Moet je het bovenstaande lijstje afwerken binnen nu en drie weken? Die Tesla kopen en gaan dutten op de bijrijdersstoel? Nee hoor. Volgens mij begin je goed door te starten met content marketing. Dan kun jij je als een kennisleider ontwikkelen in jouw vakgebied en daarmee vragen van potentiële klanten beantwoorden. Dat gaat je niet alleen helpen je marketingactiviteiten aan te passen op de ontwikkelingen in AI; je wordt er ook gewoon een succesvollere marketeer van.