De juiste kandidaten aantrekken met inbound recruitment

Inbound Recruitment

inbound_recruitment-1Een traditionele vacature herken je snel. Op een vrij afstandelijke manier staat de ideale kandidaat beschreven. Meestal in zo’n standaard opsomming die je bij de concurrent ook tegenkomt. Vacaturepagina’s lijken allemaal op elkaar en onderscheiden zich niet. Hierdoor zien werkzoekenden door de bomen het bos niet meer. Een gemiste kans voor recruiters! Daarom introduceer ik in deze blog een nieuwe methode: inbound recruitment. Hiermee creëer je content die de juiste potentiële werknemers enthousiasmeert, inspireert en uiteindelijk aantrekt. Lees hier handige tips en richtlijnen.

1. Warm welkom

Als een kandidaat jullie vacaturepagina bezoekt, wil je dat hij zich daar thuis voelt. Zorg dus voor een warm welkom. Spreek zijn taal en laat blijken waarom werken bij jullie bedrijf zo leuk is. Voeg foto’s van medewerkers en de werkvloer toe om een betere indruk te geven van de sfeer en cultuur. Het is belangrijk om je hierin te onderscheiden van de concurrentie.

De vacaturepagina’s van HubSpot vind ik leuk door de creatieve banners en video’s. Als je kijkt naar Sales functies zie je bijvoorbeeld de onderstaande banner:

Sales_job_HubSpot

Die tekst spreekt wel aan toch? Verder vind je bij elke functieomschrijving een video waarin een medewerker van HubSpot aan het woord is. Hoe leuk!

2. Communiceer kernwaarden

Als recruiter weet je precies over welke kwaliteiten een medewerker moet beschikken. Geef dit duidelijk aan op de vacaturepagina, zodat kandidaten kunnen bepalen of ze in het profiel passen. Moet een medewerker in teamverband kunnen werken? Dan is jouw vacature niet geschikt voor solo’s. Door de kernwaarden duidelijk te communiceren (kan perfect in een video), bespaar je jezelf maar ook de sollicitant veel tijd.

3. Focus niet op geld

Potentiële werknemers zijn op zoek naar een baan waar ze zichzelf in kwijt kunnen. Tijdens het screenen van vacatures letten ze daarom vooral op inhoudelijke zaken. Wat zijn de onderscheidende factoren? Zijn er doorgroeimogelijkheden, is het werk uitdagend en heerst er een goede werksfeer? Al deze factoren tellen zwaarder dan salaris. In het onderzoek van LinkedIn komt dit duidelijk naar voren. De ondervraagde Nederlanders verkozen een baan met inhoud massaal boven het geldbedrag dat ze maandelijks gestort krijgen.

4. Wees puur

Zoals ik hierboven al aangaf, is het leuk om foto’s van medewerkers en het bedrijf toe te voegen aan de vacaturepagina’s. Helaas zie ik regelmatig dat bedrijven hiervoor stockfoto’s gebruiken. En dat is toch wel een afknapper. Als je wilt laten zien wie er in jouw bedrijf werkt, laat dan ook daadwerkelijk een foto van een medewerker zien. Gebruik echte foto’s en wees puur. Juist die foto’s raken mensen en bevestigen beloftes.

5. Zorg voor overzicht

Loopt het aantal vacatures op in de tien- of honderdtallen? Pas dan op dat jouw vacaturepagina geen rommeltje wordt. Kies voor een logische indeling. Zo is het handig om vacatures in te delen op alfabetische volgorde of, beter nog, op een thema. Het zou zonde zijn als potentiële kandidaten de juiste vacature over het hoofd zien. Vliegmaatschappij KLM bedacht een duidelijke indeling voor haar vacatures: ‘Werken op de grond’, ‘Werken in de lucht’ en ‘Werken op kantoor’. Zit er geen passende vacature tussen voor een werkzoekende? Overweeg dan de mogelijkheid om open sollicitaties in te laten sturen en bouw een interessante database op.

Benieuwd naar een bedrijf dat al flink aan de weg timmert met inbound recruitment? Bekijk dan eens het recruitment blog van Valori: Werken bij Valori.

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Download de whitepaper!