De perfecte elevator pitch: enkele guidelines die je zou moeten volgen

Ik hoor je al denken: “Een elevator pitch, wat is dat überhaupt?” Een elevator pitch is een korte maar krachtige beschrijving van jouw bedrijf, product en/of service, waarin je inzicht geeft in wat je doet en op welke manier je waarde, voordeel en kwaliteit kan leveren aan jouw klant. De elevator pitch is een machtig middel dat de unieke aspecten van je bedrijf benadrukt en deuren kan openen voor verdere communicatie met een potentiële klant of business partner.
 

De sleutels tot een perfecte elevator pitch zijn ‘keep it short’ en kies zorgvuldig je content. Een goede pitch zal hooguit de lengte van een ‘elevator’ rit duren en dus maximaal 200-250 woorden bevatten. Bij een te lange pitch loop je namelijk het risico de aandacht van je publiek te verliezen. Het nadeel van een korte pitch is echter weer dat de kans bestaat dat je belangrijke relevante informatie niet meeneemt. Het is dus van belang een juiste balans te vinden tussen de gepaste content en de lengte. Maar hoe pak je dit aan? Die vraag zal ik in dit blog beantwoorden.

Elevator pitch: een integraal onderdeel van moderne marketing

Niet alleen in de lift is een perfecte pitch belangrijk. Ook online moet je een goede, pakkende en duidelijke pitch klaar hebben staan. Daarnaast is de juiste pitch ook van belang bij netwerkbijeenkomsten of voor het bedrijfsprofiel op social media. Volgens G. Ranasinha, CEO van marketing service aanbieder Kexino, zijn elevator pitches een integraal onderdeel van moderne marketing. Het is belangrijk om een aantal guidelines te volgen bij het opstellen ervan.

"The very worst thing you can do is what everyone else is doing."

Merkidentiteit

Voorafgaand aan het schrijven van een elevator pitch is het van belang om de merkidentiteit goed voor ogen te hebben. Deze onderscheidt jouw bedrijf namelijk van de concurrent. Je merkidentiteit vertegenwoordigt jouw organisatie door het overbrengen van eigenschappen, waarden, doelen, sterke punten en passies van de organisatie. Het bepalen van deze identiteit kun je doen aan de hand van een 5-stappenproces. Meer hierover lees je in ons blog over merkidentiteit.

Een goede pitch bevat geen gecompliceerde details. Het doel is om het publiek een duidelijk overzicht te geven van het bedrijf en om inzicht te geven in wat het bedrijf kan betekenen voor het publiek. Hou in je achterhoofd dat de elevator pitch geen ‘sales pitch’ is: het doel is niet om een deal te sluiten maar om het publiek te prikkelen verder te luisteren of lezen.

Hoe stel je nu een perfecte pitch op?

De 6 W’s

Hieronder volgen 6 W’s die je pitch moet beantwoorden:

  1. Wat is je product of service? Beschrijf kort wat je als bedrijf aanbiedt. Treed niet te diep in detail.
  2. Wat is je markt? Beschrijf kort je doelgroep, op welke industrie de focus ligt en hoe groot de markt is.
  3. Wat is je verdienmodel? Simpel gezegd: hoe verwacht je winst te maken?
  4. Wat is het team achter het bedrijf? Vermeld bondig iets over de achtergrond, successen en waarden van het team.
  5. Wie zijn je concurrenten?  Zet kort de concurrentie uiteen.
  6. Wat is je competitief voordeel? Beschrijf op welke punten jouw bedrijf verschillend is ten opzichte van de concurrenten en op welke punten competitief voordeel wordt behaald.

Enkele afsluitende tips

Tot slot 3 afsluitende tips:

1. Begin je pitch met een pakkende zin;
2. Vergeet niet je aan het woordenlimiet van 200-250 woorden te houden;
3. Passie (investeerders en potentiële klanten verwachten energie en toewijding)!

Wanneer je bovenstaande tips en 6 W’s in je elevator pitch meeneemt, ben je al een heel eind op weg naar de perfecte pitch.

Benieuwd naar hoe jij Inbound Marketing in je bedrijf kunt toepassen? Lees dan meer via onderstaande link.