De zalige onwetendheid van de externe inbound tekstschrijver

externe inbound tekstschrijver

Externe inbound tekstschrijver.jpegDagelijks schrijven journalisten hele kranten vol. Over vliegtuigcrashes, politiek, mode en de bio-industrie. Of ze daarvoor gestudeerd hebben? Welnee. De kracht van goede schrijvers zit ‘m juist in hun onwetendheid. Ze zijn nieuwsgierig, stellen domme vragen en vertalen taaie kost in lekker leesbare teksten. En dat werkt. Want ook de mensen zonder PhD in de Analytische Chemie willen weten of ze dood kunnen gaan aan infraroodstraling. Of aan fipronil-eieren. Dus lezen we massaal de krant, kopen we boeken en bladeren we door tijdschriften. Externe inbound tekstschrijvers doen niets anders dan het taaie wat malser maken. En daarom komt deze zalige onwetendheid ook voor hen prima van pas.

Een goede portie domheid

Een goede Inbound tekstschrijver herken je aan een goede portie domheid. Als hij of zij jouw uitleg over je agile teams en optimale bedrijfsprocessen niet begrijpt, zit je goed. Grote kans namelijk dat je klanten ook geen idee hebben waar je het over hebt. Door domme vragen te stellen, helpt de Inbound tekstschrijver je na te denken over wat je nou precies bedoelt. En of het überhaupt wel relevant is voor je doelgroep. De meeste mensen zitten namelijk niet te wachten op informatie over je bedrijfsprocessen. Ze willen weten wat je voor hen kunt betekenen, het liefst in het normaal Nederlands (of Engels). De Inbound tekstschrijver gaat in de zee van vaktermen en managementtaal op zoek naar de waarheid. En die heeft meestal geen moeilijke termen nodig.

Niet op de hoogte

Op jouw website staat de zin: “De wereld om ons heen verandert”. Maar de Inbound tekstschrijver zal niet op de hoogte zijn van deze ontwikkeling. Dus zal je moeten uitleggen wat er dan precies verandert. Misschien kom je er tijdens deze uitleg achter dat je eigenlijk het aantal mensen bedoelt dat thuiswerkt of online shopt. Of misschien kom je erachter dat je zelf ook niet zo goed weet wat er precies aan het veranderen is. Hoe dan ook, samen met de Inbound tekstschrijver maak je het verhaal over jouw bedrijf en jullie kijk op die veranderende wereld concreter. En daar worden je teksten beter van. Niet alleen je website, maar ook je white papers, brochures en zelfs je e-mails kan de Inbound tekstschrijver omschrijven in een tekst die de potentiële klant direct aanspreekt.

Geen ontzag

De Inbound tekstschrijver is niet op de hoogte van de hiërarchie binnen je bedrijf. Dus als jij zegt: ik wil A, zegt hij misschien wel B. De Inbound tekstschrijver heeft geen idee wat er gebeurt als de leidinggevende wordt tegengesproken en zegt daarom wat hij echt vindt. Dat kan wat tegenvallen in het begin, maar wederom is het goed voor je teksten. Waar jij een berichtje over jullie nieuwe product wilde plaatsen, ziet de schrijver liever een informatief artikel. Wie er ook zijn zin krijgt: de ontwapenende onwetendheid van de Inbound tekstschrijver brengt een discussie op gang die er met een interne schrijver misschien niet was geweest. Die zit immers de hele week met een boze baas opgescheept.

Niet bijleren

Een Inbound tekstschrijver is geen specialist en zal dus nooit de technische kant van jouw bedrijf volledig doorgronden. Dus blijft hij domme vragen stellen. Heb je een nieuw product of een nieuwe dienst? Dan zal je opnieuw uit moeten leggen waarom je bedrijf zo relevant is voor je klanten. En waarom je product beter is dan je vorige. Dat klinkt vermoeiend, en dat is het ook. Maar de onkunde van je Inbound tekstschrijver is goud waard. Want zo blijven je teksten simpel en informatief en voorkom je content die alleen begrijpelijk is voor je eigen productspecialisten. Lezers haken misschien net aan en weten niets over je bedrijf of vakgebied. Een korte uitleg kan voor hen het verschil maken tussen “aha!” en “ach laat ook maar”.

Een goede externe tekstschrijver is dus onmisbaar voor je Inbound Strategie. Hij stelt domme vragen, blijft zich verbazen over veranderingen binnen je bedrijf en laat zich niet storen door de onderlinge verhoudingen. Opgesomd klinkt dit als de beschrijving van een extreem slechte werknemer, maar think again. Jouw externe Inbound tekstschrijver houdt je scherp, is kritisch, schept helderheid en bekijkt je bedrijf door de bril van je klant. Zo klinkt het opeens een stuk beter.

Meer weten over de rol van content in je Inbound Strategie? Download dan ons white paper hieronder.

Download de whitepaper