3 handige buyer persona beschrijvingen om direct te gebruiken

3 handige buyer persona beschrijvingen om direct te gebruiken

Jouw ideale klant. Jij kent ‘m als geen ander, maar toch lukt het je niet om hem te bereiken. Natuurlijk zijn er allerlei methoden om je buyer persona te onderzoeken en te beschrijven zodat je hem beter kunt benaderen. Maar soms is het handig als je dat onderzoek niet meer zelf hoeft te doen. Daarom deel ik in dit artikel drie buyer persona beschrijvingen met je. Voldoet jouw ideale klant aan één van deze profielen? Mooi, dan kun je die beschrijving meteen gebruiken om je doelgroep te bereiken. Hier en daar wat bijschaven of branche-informatie toevoegen is uiteraard toegestaan.

Buyer persona 1: MKB-directeur Mark

Is jouw ideale klant de MKB-directeur? Gebruik dan MKB-directeur Mark als basis voor je content en promotie. Combineer zijn zakelijke rol met zijn achtergrondsituatie en richt je op de kanalen die hij gebruikt in zijn zoektocht naar zakelijke oplossingen. 

Persoonlijke rollen

Mark is 45 jaar oud. Hij heeft een partner en jonge kinderen. Mark is een familiemens en houdt van gezellige avonden met vrienden uit zijn studietijd, maar kan ook genieten van een dagje op pad met de kinderen. Hij heeft een Hbo-opleiding afgerond en is al snel na zijn studie aan de slag gegaan bij een groot bedrijf. Daar merkte hij dat hij liever zelf de touwtjes in handen heeft, waardoor hij naast zijn baan langzaam begonnen is met het opzetten van een eigen bedrijf. Dit heeft zich inmiddels tot een goedlopende onderneming ontwikkeld. 

Zakelijke rollen

Marks bedrijf bestaat uit 20 werknemers op kantoor en buiten rijden nog een aantal vertegenwoordigers rond. In totaal bestaat het bedrijf uit 25 werknemers. Mark moet verantwoordelijkheid afleggen aan een aantal investeerders en partners waarmee hij samenwerkt. De kleine managementlaag in zijn bedrijf legt verantwoordelijkheid aan hem af. Marks werkdag begint vroeg met het wegwerken van e-mails. Eenmaal onderweg pleegt hij wat telefoontjes en op kantoor probeert hij met zoveel mogelijk mensen te spreken. Hij vindt zichzelf succesvol als zijn werknemers tevreden zijn, hij op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied en die weet door te voeren op de werkvloer en natuurlijk als er wat geld in het laatje komt. Hij vindt het soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen klanten, omdat hij blij is met elke klus. Dat brengt zijn personeel af en toe in lastige situaties. Hoewel Mark zoveel mogelijk probeert te moderniseren, laat zijn technische kennis hem daarbij in de steek. 

Content consumptie

Mark is dus graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en houdt zijn kennis hiervan op peil door verschillende media te volgen. Hij leest de krant (digitaal) en luistert naar nieuwsradio. In zijn vrije uurtjes scrolt hij ook door de LinkedIn homepage en bezoekt hij wat vakwebsites. Hij leest het liefst korte artikelen met praktische tips voor ondernemers. Mark staat open voor hulp van andere bedrijven en gaat dan het liefst meteen om de tafel met een verkoper, zodat hij direct een voorbeeld van de oplossing kan zien. Daarnaast ontvangt hij graag klantreferenties, zodat hij zijn situatie kan vergelijken met vakgenoten. De laatste zakelijke aankoop die hij deed was een projectmanagementtool om het zijn personeel makkelijker te maken.

Buyer persona 2: Productmanager Petra

Is jouw ideale klant de productmanager? Dan kun je als basis voor je buyer persona beschrijving het onderstaande profiel gebruiken. Voeg vakspecifieke details toe en jij kan aan de slag met het creëren van de juiste content voor Productmanager Petra. 

Persoonlijke rollen

Petra is 34 jaar oud en heeft een jong gezin. Ze houdt van thuis luieren en maakt af en toe uitstapjes met vriendinnen in het weekend. Petra heeft een Hbo-opleiding afgerond in bedrijfseconomie en heeft zich daarna gespecialiseerd binnen haar vakgebied. Ze houdt haar kennis graag op peil door regelmatig cursussen en trainingen te volgen. Daarnaast probeert ze veel te sporten, want ze wil wel fit blijven. Dat doet ze het liefst door te squashen en soms wat fitnesslessen te volgen.

Zakelijke rollen

Petra is al een aantal keer van werkgever gewisseld. Ze houdt van een uitdaging en verveelt zich snel. Als de productlijn eenmaal goed loopt, heeft ze het gevoel dat haar werk erop zit en begint ze liever aan een nieuw avontuur. Momenteel werkt ze bij een MKB+ bedrijf in de buurt waar ze het erg naar haar zin heeft, mede dankzij het leuke team waar ze deel van uit maakt. Wekelijks heeft ze overleg met de andere productmanagers en het hoofd Verkoop. Hierin bespreken ze hun doelen voor de maand, moeilijkheden die ze tegenkomen en successen die al behaald zijn. Petra heeft een klein team onder zich waaronder een marketeer, twee vertegenwoordigers en een productspecialist. Die ziet ze ééns per week allemaal op kantoor, maar ze is zelf ook veel onderweg naar klanten om te zien hoe het assortiment loopt, tips te geven en vragen te beantwoorden. Haar doel is om haar productlijn op zoveel mogelijk punten in de verkoop te krijgen en alle wederverkopers goed te informeren over het product. Dat laatste is tegelijkertijd haar grootste uitdaging. Want hoe draagt ze haar kennis over het product over aan iemand die er geen verstand van heeft? 

Content consumptie

Productmanager Petra houdt haar kennis op peil door actief deel te nemen in LinkedIngroepen en ook vakwebsites houdt ze goed in de gaten. Ze is op verschillende nieuwsbrieven geabonneerd en kijkt ook naar wat concurrenten doen. Ze bezoekt graag trainingen en workshops om in contact te blijven met vakgenoten. Die hoort ze weleens praten over webinars en podcasts maar daar heeft ze zelf nog geen ervaring mee. Ze is er wel nieuwsgierig naar en zou zich aanmelden als ze een interessante webinar zou tegenkomen. Haar laatste zakelijke aankoop was een tool waarmee ze online brochures kan maken.

Buyer persona 3: HR-medewerker Hannah

Probeer jij met je marketing HR-medewerkers te bereiken? Dan is deze buyer persona beschrijving van HR-medewerker Hannah misschien handig om je strategie op te baseren. 

Persoonlijke rollen

Hannah is 50 jaar oud en heeft volwassen kinderen die het huis al uit zijn, op de jongste na. Zij en haar man werken hard om hun kinderen en zichzelf een fijn leven te kunnen bieden. In haar vrije tijd is ze vooral bezig met lekker eten met vrienden en het plannen van de volgende citytrip met het gezin. Omdat de meeste kinderen niet meer thuis wonen, gaat ze graag één keer per jaar met het hele gezin een weekend weg. Ze probeert zoveel mogelijk lopend of met de fiets te doen om actief te blijven.

Zakelijke rollen

Je mag Hannah gerust een oude rot in het vak noemen. Ze is sinds haar 20e HR-medewerker en werkt nu al 15 jaar bij hetzelfde bedrijf. Persoonlijke aandacht staat bij haar op één en ze kent haar collega’s daarom goed. Ze opereert in een team van drie personen en heeft geen ambities om HR-manager te worden. Ze is tevreden met haar huidige rol en haalt hier genoeg uitdaging uit, maar ze is wel graag op de hoogte van ontwikkelingen in het bedrijf en wil hierover meepraten. Ze legt samen met de andere HR-medewerkers verantwoording af aan de HR-manager. Meestal zijn ze het eens, maar soms moeten er ook lastige beslissingen gemaakt worden. Hannah’s grootste uitdaging is het brengen van slecht nieuws, hier zou ze wel beter in getraind willen worden. De kennis die zij opdeed tijdens studies en cursussen is aardig beetje weggezakt en mag best eens vernieuwd worden. Als het HR-team denkt dat iedereen op zijn plek zit en tevreden is, dan heeft Hannah haar doel bereikt. 

Content consumptie

HR-medewerker Hannah is online vooral actief op Facebook om in contact te blijven met vrienden en haar kinderen. Van andere social media heeft ze niet echt kaas gegeten. Wel kijkt ze op nieuwswebsites en leest ze in het weekend de krant. Ze heeft ooit een LinkedIn profiel aangemaakt, maar daar doet ze niet zoveel mee. Op nieuwsbrieven zou ze zich wel abonneren als ze wist waar ze zich kon aanmelden. Misschien dat haar collega’s haar dit kunnen laten zien? Ook levert Hannah fanatiek stukjes aan voor het personeelsblad dat elke maand onder alle collega’s verspreid wordt. Als Hannah interessante kennis of hulpmiddelen tegenkomt, stuurt ze deze direct door haar haar HR-collega’s. Samen beslissen ze dan of de aankoop doorgaat. Hun laatste aankoop is een whiteboard om alle ontwikkelingen op bij te houden.

HubSpot’s Buyer Persona tool

Ik heb bovenstaande buyer persona beschrijvingen samengesteld aan de hand van HubSpot’s Buyer Persona tool. Deze tool brengt je stap-voor-stap door de beschrijving van je ideale klant, zodat jij niets over het hoofd ziet. Zodra je je ideale klantprofiel hebt samengesteld, kun je aan de slag met je marketingcampagne. In dit blog leg ik uit hoe je je content aanpast op je buyer persona, om hem zo door alle fases van het aankoopproces te leiden.