Oops, er gaat iets mis - 404

404 fout

“Als” alles goed gaat, krijg je de 404 pagina van een website nooit te zien, maar helaas gebeurt het nog wel eens. Een 404 pagina krijg je te zien als een pagina van een website niet (meer) bestaat. Dit kan voorkomen worden doordat de verwijzing niet klopt, doordat de pagina verwijderd of verplaatst is, of doordat er een verkeerde URL is ingevoerd. Dit kan natuurlijk altijd een keer voorkomen op een website. Wanneer dat het geval is dan is een melding met de tekst “404” of zelfs helemaal geen 404 pagina natuurlijk niet gewenst.

Google straft niet (direct)

Vaak wordt er gedacht dat een 404 pagina slecht is voor de ranking in de zoekmachines. Hier zit een kern van waarheid in, maar dit ligt toch net even wat anders dan vaak wordt gedacht. Indien je B2B website vooral bestaat uit ‘kapotte’ links, omdat je pagina’s hebt verwijderd of verplaatst, dan vindt Google dat niet prettig en heeft dat negatieve invloed op je rankings. Google ziet dan immers dat je website niet met zorg is gebouwd en niet goed wordt onderhouden of gecheckt.

Heb je echter slechts een paar foutieve links ten opzichte van heel veel correcte links in je website, dan heeft dat niet zoveel effect op de zoekmachines. Google geeft namelijk geen puntenaftrek als je hier of daar een foutief linkje hebt. Een website is immers een dynamisch systeem dat continu onderhevig is aan verandering en dan kan het nog wel eens voorkomen dat er een linkje wordt vergeten.

Zorg er wel voor dat je zogenaamde ‘gebroken’ links zo veel mogelijk redirect (verwijst) naar andere pagina’s binnen je website, zodat je bezoekers niet onnodig veel 404 errors voorgeschoteld krijgen. Om te checken welke 404 foutmeldingen er aan bezoekers van jouw website zijn getoond ga je naar Google Search Console. Daar kun je een overzicht van alle getoonde 404 errors oproepen. Het is dus verstandig om de URL’s die een error geven te redirecten naar een andere pagina waarop dezelfde content te zien is of een pagina die goed past bij de URL die niet meer bestaat. Hoe actiever je met je site bezig bent, des te verstandiger dat het is om regelmatig je 404 errors te bekijken.

404 fout - afbeelding van een lamp

Bezoeker helpen

Mocht er dan toch nog een 404 error insluipen, probeer de bezoeker van je website dan zo goed mogelijk weer op weg te helpen op de daarvoor bestemde 404 pagina. Dit kan op diverse manieren, zoals:

  • Het plaatsen van een zoekveld, zodat de bezoeker direct kan zoeken binnen jouw website.
  • Het plaatsen van links naar de meest bezochte pagina’s binnen je website.
  • Het tonen van een knop naar de homepage.

Occured, a 404 error has!

Naast het weer op weg helpen van de bezoeker met een correcte 404 pagina, is het voor het realisatieteam van een website ook altijd een sport om een zo leuk mogelijke 404 pagina te maken met daarop een passende grap. Probeer de 404 pagina van Google zelf maar eens te vinden! Bij Bureau Vet doen we ook graag mee aan de 404 pagina sport. Zo hebben we op enkele websites die we onlangs gerealiseerd hebben, zoals www.eshgro.com, www.baseclear.com of www.franssenverlichting.nl enkele treffende 404 pagina’s gerealiseerd.

265404-Yoda