Deze 4 bouwstenen heb je beslist nodig voor demand generation

Bouwstenen voor demand generation

demand_generation_bouwstenen.jpgWanneer je als B2B professional bezig bent met moderne marketing, zul je over een lange adem en over veel geduld moeten beschikken.

Het duurt immers een behoorlijke tijd, voordat je blogs en social media activiteiten zorgen voor tastbaar resultaat: marketing qualified leads.

Mijn collega Inge schreef hier recentelijk een leuk artikel over, waarin ze moderne marketing vergeleek met een marathon

Met behulp van een goede demand generation campagne kun je je moderne marketing strategie van wat extra power voorzien.

In dit artikel zet ik 4 bouwstenen op een rij die je daarvoor minimaal nodig hebt. 

1. relevante content

Het voornaamste onderdeel van iedere demand generation campagne is het centrale content offer. Dit is een "content cadeau" dat je weggeeft in ruil voor contactgegevens van je potentiële klant.

Dit content offer kan aangeboden worden in de vorm van een document, zoals bijvoorbeeld een e-book of whitepaper of in een andere vorm, zoals een interessante video of infographic.  

Belangrijk is dat het content offer informatie bevat, die relevant is en aansluit bij de dagelijkse praktijk van je ideale klant. 

Deze content wordt aangeboden op een landingspagina, die duidelijk beschrijft wat de aanvrager ontvangt in ruil voor zijn of haar gegevens.

2. een followup campagne met een eindaanbod

Om goed in te kunnen schatten hoe groot de interesse van de aanvrager van een content cadeau is raad ik je aan om een followup-campagne in te richten.

Deze follow-up campagne (lead nurturing) zorgt ervoor dat de aanvrager van het content cadeau aanvullende en relevante informatie ontvangt over het betreffende onderwerp, zoals onderzoeksrapporten, klantverhalen of handige checklists.

Het is belangrijk om deze follow-up campagne te laten eindigen met een interessant aanbod. In de VS noemen ze dit de "tablesetter". Met behulp van dit aanbod kan je potentiële klant op een laagdrempelige manier kennis maken met je organisatie en je producten en/of diensten. Veelvoorkomende tablesetters zijn: een gratis quickscan, een assessment of een aantrekkelijk geprijsde training.  

Door goed te analyseren welke leads het meest actief omgaan met de aanvullende content uit de follow-up campagne kun je beter prioriteren tijdens het opvolgen van deze leads.

Met meer verkoop, dus een hogere ROI tot gevolg! 

3. de juiste promotie-kanalen

Bij iedere demand generation campagne is het van belang dat je de juiste promotie-kanalen selecteert.

Om te kunnen komen tot een goede kanaalkeuze is het allereerst van belang dat je goed in kaart brengt op welke digitale platformen je ideale klant zichzelf informeert. Hier kun je achter komen via webonderzoek en door enkele vergelijkbare klanten te vragen welke online bronnen ze raadplegen om zichzelf op de hoogte te houden over hun vakgebied.

Als je dit hebt uitgezocht ga je een mix van een aantal mogelijk interessante kanalen samenstellen.  Mogelijke kanalen zijn:

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Google Adwords
  • Adverteren met banners
  • Tekstadvertenties op relevante nieuws websites
  • Retargeting

Omdat bovenstaande kanalen allemaal real-time informatie verschaffen, kun je al vrij snel inzicht verzamelen in de meest effectieve kanalen. Hierop kun je vervolgens je budget-verdeling aanpassen.

Voordat we naar de volgende bouwsteen gaan - dashboards - zijn in onderstaande afbeelding de eerste drie bouwstenen van succesvolle demand generation nogmaals weergegeven:

4. een eenvoudig dashboard

Zoals hierboven al aangekondigd is het hebben van een eenvoudig dashboard de vierde bouwsteen om tot een succesvolle demand generation campagne te komen. 

Immers zonder betrouwbare informatie kun je niet bijsturen en het maximale uit je advertentie-budget halen.

Een voorbeeld van een eenvoudig, maar interessant dashboard zie je hieronder. Dit dashboard geeft de verdeling weer van het aantal marketing qualified leads dat per kanaal is binnengekomen voor een bepaald e-book.


In dit artikel beschreef ik vier belangrijke bouwstenen van demand generation.