De Moderne Marketingstrategie als online marathon

De Moderne Marketingstrategie als online marathon

Moderne_Marketingstrategie_is_een_online_marathon.jpgOns team telt een aantal hardlopers, waaronder ikzelf. Looptechnieken, wedstrijden en PR’s (een coole afkorting voor personal record) zijn dan ook veelbesproken thema’s op kantoor. Aanvankelijk waren deze gesprekken verre van werk-gerelateerd. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer overeenkomsten ik begon te zien tussen hardlopers en moderne marketeers. Want voor beide staat of valt het succes immers bij een plan, een portie geduld, doorzettingsvermogen en voldoende afwisseling. Toeval? Vast niet. Sport en marketing hebben ongetwijfeld iets met elkaar te maken. Wat we daarvan kunnen leren? Dat vertel ik je in deze blog!

Het nut van een trainingsschema

Een trainingsschema alleen iets voor sporters? Think again. Wie zomaar begint met bloggen, tweeten of mailen, loopt het risico op blessures. Zo willen marketeers in het begin nog weleens teveel publiceren (overkill), terwijl ze later juist in een sleur terechtkomen en opgeven. Als je echt iets wilt bereiken met je marketingstrategie, zal je dus moeten plannen en inplannen. Wij posten onze social mediaberichten bijvoorbeeld volgens de 10-4-1 methode. Zo worden nieuwsberichten afgewisseld met berichten over onze eigen blogs en werkzaamheden. Daarnaast publiceren we standaard twee nieuwe blogs per week. Dit schema is niet alleen handig voor onze interne afstemming; het zorgt er ook voor dat we op consistente wijze content blijven publiceren.  

Het is een marathon, geen sprint

“Ik ben al twee maanden bezig met Moderne Marketing, maar ik heb nog steeds geen leads!” is een uitspraak die we vaak horen. Maar wie al langer meedraait in onze branche, weet dat een succesvolle marketingstrategie een marathon is. Quick fixes of dure campagnes rondom één product: ze putten je uit voor je aan het echte werk kan beginnen. Sprinters moeten explosief zijn, maar voor duurlopers werkt dat eerder averechts. Om op de lange termijn resultaat te boeken, moet je lang en hard werken. Dat wil zeggen: consistent berichten posten op social media, regelmatig nieuwe content produceren én verspreiden en constant verbeteringen aanbrengen in je strategie. Je zult zien dat je op deze manier een geloofwaardigheid en online presence opbouwt die het langer uithouden dan welke productcampagne ook.

De juiste voeding

Content is eigenlijk net voeding. Want naast consistentie en hoeveelheid is het ook belangrijk wát je je potentiële klanten voorschotelt. Die worden tegenwoordig doodgegooid met informatie en zijn steeds kritischer geworden. Je blogs, white papers, e-books en andere content moeten dus van goede kwaliteit zijn. Eerlijk, informatief, relevant en het liefst ook vernieuwend. Alles wat je publiceert moet bewijzen dat je een kennisleider bent in je branche en een meerwaarde bieden voor je publiek. In de sportwereld is het niet anders. Want zeg nou zelf: loopt een hardloper niet beter op een bord havermoutpap dan op een zak chips?

De juiste schoenen

Al combineer je het meest professionele trainingsschema met engelengeduld, een flinke dosis doorzettingsvermogen en goede voeding: zonder goede schoenen ben je nergens. Als Moderne Marketeer moet je dus ook op technisch vlak investeren. Moderne Marketing kenmerkt zich naast content creatie immers ook door het gebruik van slimme tools. Die heb je nodig om je ideale klant te vinden, te volgen en te voorzien van content. Denk dus goed na met welk product je wilt werken. Ben je een zwaargewicht in je branche en wil je de beste techniek tot je beschikking hebben of ben je juist een MKB-er met een kleiner budget maar grootse plannen? Hubspot is jouw ideale partner. Probeer die schoenen eens uit in een oefenrondje!

Moderne Marketing kick

De strategie van een hardloper is dus vergelijkbaar met die van een Moderne Marketeer. Dat vind ik goed nieuws. Want wie weleens heeft gejogd, kent ongetwijfeld de runners high: die kick die je ervaart als je eenmaal in het goede ritme zit. Ongetwijfeld bestaat er ook zoiets voor Moderne Marketing. Want wie volhoudt, gaat op den duur resultaten boeken. Je ziet het aantal blogsubscribers groeien, de traffic naar je site vergroten en het aantal downloads verhogen. Niet veel later volgen je eerste leads en voor je het weet zit je met nieuwe klanten aan tafel. Als dat geen kick geeft! Een Moderne Marketeer is dus, ondanks zijn kantoorbaan, een rasechte topatleet. Een virtuele hardloper met één doel: die marathon uitlopen en onderweg zoveel mogelijk leads scoren.