Drie manieren om een e-mail opt out te voorkomen

e-mail opt out

Drie_manieren_e-mail_opt_out_voorkomen.jpgInbound Marketing regel nummer één: benader mensen nooit ongevraagd. Op die regel is eigenlijk het hele Inbound principe gebaseerd. “Er zijn al genoeg cold callers in deze wereld, tijd voor een andere aanpak!” dachten de oprichters van HubSpot zo’n tien jaar geleden. Mailtjes en telefoontjes van bedrijven waarvan je nog nooit gehoord hebt met producten of diensten die je niet nodig hebt, zijn erg irritant. Helaas beschouwen contacten waarmee je al vaker gecommuniceerd hebt jouw mails soms ook als ongewenst. Het effect daarvan kan variëren van het niet openen van je mailtjes tot zich uitschrijven voor alle verdere communicatie: een opt out. Dan drukken ze onderaan je mail op die ‘unsubscribe’ knop en kun je ze niets meer toesturen. Dat tot grote ergernis van je marketeers die hun stinkende best doen om een interessante workflow in elkaar te zetten. Hoe voorkom je een dergelijke opt out?

Schep de juiste verwachtingen

Op jouw website bied je interessante content aan. Zo kunnen bezoekers er blogs lezen, maar ook e-books en cases downloaden. Bepaalde documenten zijn erg waardevol en wil je niet zomaar weggeven. Daarom besluit je ze op een landingspagina achter een formulier te plaatsen, een terechte beslissing. Als de bezoeker zijn gegevens heeft ingevuld en het document via e-mail ontvangt, registreer je deze als lead. Zodra jij de lead kwalificeert als een potentiële klant, kan deze toetreden tot de workflow. Maar jouw lead verwacht na de e-mail met het document (de follow-up mail) geen e-mails meer van je. Het eerste lead nurturing mailtje kan dan ook als verrassing komen! Daarom is het belangrijk om voorafgaand de juiste verwachtingen te scheppen. Dit doe je bijvoorbeeld door onderaan het formulier wat extra uitleg te geven of hier in de follow-up mail aandacht aan te schenken. Schrijf bijvoorbeeld dat het contact meer relevante informatie per e-mail kan verwachten na het downloaden van het e-book.

Besteed extra aandacht aan je eerste lead nurturing mail

De eerste mail in het lead nurturing proces komt het meest onverwacht en daarom is het slim hier extra aandacht aan te schenken. Tips om de opt out te voorkomen in deze mail zijn:

  • Gebruik dezelfde afzender voor deze mail als voor de follow-up mail. Denk dan niet alleen aan dezelfde afzendernaam, maar ook aan hetzelfde e-mailadres. Dat maakt de mail herkenbaar en voorkomt bovendien dat de mail in de spambox terecht komt. Die herkenbaarheid is essentieel, want mensen staan nu eenmaal positiever tegenover iets dat zij al kennen dan iets nieuws.
  • Zorg voor een sprekende onderwerpregel. Houd hierbij de vraag ‘what’s in it for me?’ in gedachte, geredeneerd vanuit de lead. Wat heeft de lead aan de informatie die jij toestuurt? Lees hier meer tips voor een goede onderwerpregel.
  • Geef eventueel ook in deze mail aan dat je in de toekomst nog meer aanvullende informatie verstuurt.
  • Zorg áltijd voor een uitschrijfmogelijkheid. Mensen zijn gewend deze onderaan of helemaal bovenaan de mail te vinden. Maak de knop of link makkelijk vindbaar om extra ergernis te voorkomen!

Maak een communicatievoorkeuren pagina

Behalve een directe uitschrijf (unsubcribe) knop, raad ik je aan om een pagina met communicatievoorkeuren in te richten. Veel van je contacten zijn misschien niet direct in alle marketinginformatie geïnteresseerd, maar willen best op de hoogte worden gehouden als het gaat om bepaalde onderwerpen. Om deze contacten te behouden is het slim ze wat keuzes te bieden. Op de pagina met communicatievoorkeuren kunnen zij zich bijvoorbeeld abonneren op je blog of interessegebieden aangeven. Neem de link naar de pagina op in je mails. Plaats deze het liefst zo dicht mogelijk bij de unsubscribe knop om de opt out te voorkomen. Daarnaast kan ik je nog drie tips geven die je helpen deze pagina zo goed mogelijk in te richten en daarmee zoveel mogelijk contacten te behouden. Deze tips zijn afkomstig uit een eerder verschenen artikel over het optimaliseren van de uitschrijfpagina:

  • Vraag naar de reden van uitschrijven om je toekomstige communicatie te verbeteren.
  • Schenk aandacht aan de vormgeving van de pagina. Saai wit maakt de opt out nog aantrekkelijker.
  • Personaliseer de pagina door de naam van het contact weer te geven en te laten zien welke e-mails deze nu al ontvangt.

Leveren jouw mails teveel opt outs op?

Valt het aantal opt outs na een mailing vaak tegen of schrijven veel contacten zich halverwege de workflow uit? Dan is het tijd om hier wat aan te doen! Verwerk bovenstaande manieren om een opt out te voorkomen zowel vroeg als later in de buyer journey. Zo begeleid je jouw leads tijdens alle fasen zo goed mogelijk. Aarzel niet om onder dit artikel te reageren als je hier vragen over hebt. Ook andere tips zijn natuurlijk welkom. Het behouden van leads is een onderdeel van het moderniseren van je marketing. Lees onderstaand e-book om meer over de Inbound Marketingstrategie te weten te komen!

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper