Een sterk merk als basis voor Inbound Marketing

Het is tijd om je te vertellen hoe een merk de basis biedt voor je marketing- en communicatieactiviteiten. Want hoewel je merk een rol speelt in al jouw bedrijfsprocessen, wordt het toch voornamelijk geuit via marketing en communicatie. Hier is sprake van een belangrijke wisselwerking: jouw marketingstrategie zegt iets over je merk en tegelijk dient je merk als basis voor je marketingactiviteiten. Hoe dat zit en hoe een sterk merk een basis biedt voor Inbound Marketing, lees je in dit blogartikel.

De marketingstrategie zelf

Je merk is bepalend bij het kiezen van een marketingstrategie. Je kiest namelijk een strategie waar je je als bedrijf comfortabel bij voelt, die bij je past. Dat betekent dat die gekozen strategie ook iets zegt over wie je bent als bedrijf. Een gevestigd en respectabel bedrijf als Philips zal niet snel kiezen voor guerrilla marketing, dat past niet bij hun merkidentiteit. Een bedrijf dat wél kiest voor guerrilla marketing straalt durf, avontuur en frisheid uit.

Zo’n wisselwerking zie je ook bij bedrijven die kiezen voor Inbound Marketing. Vaak voelen deze bedrijven zich niet prettig bij harde verkoop: direct mail, cold calling en andere pushmethoden. Daar doen ze niet aan. Liever overtuigen ze hun potentiële klant door expertise en kennis te laten zien en hen daadwerkelijk te helpen. Daarom kiezen ze voor Inbound Marketing, de strategie waarmee je  klanten aantrekt door kennis te delen. Dat zegt vervolgens iets over hun merk: ze zijn transparant, behulpzaam en deskundig. Ben je er dus van bewust dat de marketingstrategie die je kiest iets zegt over je bedrijf. Als je trouw blijft aan jezelf, zal je bijna automatisch de strategie kiezen die bij je merk past.

Content die je ideale klant aanspreekt

Inbound Marketing speelt zich vooral online en digitaal af. Je hebt in eerste instantie weinig aan visitekaartjes, bedrijfskleding of kantoorinterieur om je merkidentiteit te laten zien. Gelukkig zijn er online tal van kansen om je merkidentiteit uit te dragen. Denk aan je website, call-to-actions, blogartikelen, de foto’s bij blogartikelen, infographics en mailings. Met deze content probeer je de ideale klant naar je toe te trekken. Het hebben van een sterk merk en dit uitdragen in content biedt je twee belangrijke voordelen:

  • Content moet inspireren. Een blogartikel vol met feitjes en cijfers is leuk, maar het wordt pas echt interessant als je er als bedrijf een persoonlijke draai aan geeft. Draag je kernwaarden uit, deel je merkverhaal en laat persoonlijkheid zien en je content zal mensen meer aanspreken.
  • Een groot bereik voor je content is fijn, maar je bent wel specifiek op zoek naar je ideale klant. Die ideale klant zal iemand zijn die qua persoonlijkheid bij jouw bedrijf past. Door je merkpersoonlijkheid duidelijk uit te dragen, zal je content de juiste mensen aanspreken. Je ideale klant ziet die match en de kans op conversie is groter.

Een merk is dus voordelig voor de effecten van content. Hieronder vertel ik hoe je je merkidentiteit kunt uitdragen in het design en de tone-of-voice van je content.

Visuele identiteit

Het design van je marketing- en communicatieuitingen is het meest tastbare en zichtbare deel van je merkidentiteit. Daarom moet je ervoor zorgen dat deze visuele identiteit terugkomt in al je online content. Door één lijn te trekken in je visuele uitstraling en deze in alle fases van de buyer journey consequent terug te laten komen, creëer je herkenbaarheid. En dat is nodig, want online is er een continue stroom van nieuwe concurrerende content. Daarnaast is de huisstijl een weerspiegeling van de niet-zichtbare delen van je merkidentiteit zoals je kernwaarden. Zo kun je al voor je daadwerkelijk contact hebt met de potentiële klant laten zien wie je bent als bedrijf.

Tone-of-voice

Beelden vertellen een hoop, maar ook je schrijfstijl zegt iets over je bedrijf. De tone-of-voice in je teksten moet je zien als de stem van je bedrijf. Het meest simpele voorbeeld: gebruik je ‘u’ of ‘je’ in je teksten? Als je ‘u’ gebruikt komt dat wat zakelijker en beleefder over. ‘Je’ is persoonlijker en wat meer amicaal. Hoe kies je nou de juiste schrijfstijl? Simpel: bedenk hoe je praat als je tegenover een  potentiële klant zit. Omdat Inbound Marketing draait om content en dus veel schrijfwerk met zich meebrengt, zijn je teksten het perfecte middel om je merkidentiteit uit te dragen. Het gaat dan niet over het letterlijk benoemen van bijvoorbeeld je kernwaarden. Check of de tekst één of meerdere kernwaarden uitdraagt. Als één van jouw kernwaarden betrouwbaarheid is, dan moet een tekst niet gaan over een gedurfde, risicovolle stap die je hebt gezet. Bedenk jezelf het volgende: uiteindelijk zit je bij die potentiële klant aan tafel, en als jij dan totaal niet overkomt zoals je in je content deed, dan zal dit het gesprek niet ten goede komen.

Een sterk merk als Inbound Marketinginstrument

Inbound Marketing draait om het naar je toe trekken van je ideale klant. Door een sterk merk als basis te gebruiken voor Inbound Marketing, geef je een extra dimensie aan je marketinguitingen. Met name in de attract & capture fase voegt jouw merk veel waarde toe. Je creëert niet alleen waarde voor je potentiële klant, maar inspireert hem ook met je merkverhaal en merkpersoonlijkheid. Door je merkidentiteit uit te dragen in je content, is de kans groter dat jouw ideale klant een match ziet. Ga dus eerst aan de slag met het bouwen van een merk, en gebruik deze vervolgens als basis voor Inbound Marketing.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper.