Effectieve social media marketing: leer je klanten kennen

Effectieve social media marketing

Social media marketingAls Inbound Marketeer ben je veel bezig met het schrijven van blogs en deel je deze veelvuldig via social media kanalen. Het is belangrijk om actief aanwezig te zijn op de plekken waar jouw (potentiële) klanten zich online bevinden. Om effectieve social media marketing uit te voeren, dien je twee vragen van tevoren te beantwoorden: welke onderwerpen spreken jouw potentiële klanten aan? En op welke tijdstippen zijn jouw volgers online actief?

In dit blog bespreek ik diverse tools die helpen om deze twee vragen te beantwoorden en jouw social media marketing te optimaliseren.

 

Handige tools

Er bestaan verschillende tools die laten zien welke dagen en tijdstippen voor jouw organisatie het meest gunstig zijn om blogs en andere updates te plaatsen op social media. Bovendien kun je analyseren welke onderwerpen populair zijn, zodat je daar goed op kunt inspelen.

Facebook

Facebook geeft organisaties met een bedrijfspagina inzicht in interessante statistieken. Zo wordt er onder meer informatie gegeven over het bereik van berichten die deze week en een week eerder zijn geplaatst en wordt er een tijdsverloop weergegeven van het aantal likes die jouw pagina heeft gekregen. Dit geeft je inzicht in welke berichten populair zijn en op welke tijdstippen berichten het meest worden gelezen.

Twitter

Ben je geïnteresseerd in de statistieken van jouw Twitter account? Maak dan gebruik van de tool Sprout Social. Deze tool geeft inzicht in het bereik van jouw tweets en geeft aan welke berichten en tijdstippen populair zijn. Deze waardevolle informatie kun je gebruiken om jouw eigen reach te vergroten.

LinkedIn

Een handige tool voor LinkedIn is de Content Marketing Score. Deze tool laat zien welke invloed jouw organisatie heeft op LinkedIn door content marketing. Ook kun je te weten komen hoe jouw organisatie presteert ten opzichte van concurrerende organisaties. Bovendien kun je via 'Trending Content' zien over welke onderwerpen het meest wordt gelezen. Door deze data te analyseren, weet je beter aan welke content jouw potentiële klanten behoefte hebben.

Instagram

Ook voor Instagram bestaat er een handige tool die de meest gunstige tijdstippen voor het plaatsen van updates aangeeft, namelijk IconoSquare. Hiermee kun je precies zien welke foto’s de meeste activiteit opleveren.

Blijf up-to-date

Dergelijke tools voorzien je van nuttige statistieken die je goed kunt gebruiken ter optimalisatie van je social media marketing. Het is essentieel om te weten wat jouw potentiële klanten willen lezen en op welke tijdstippen zij het meest online actief zijn. Zo is de kans groter dat jouw content aanspreekt en onder de aandacht van potentiële klanten komt. Bedenk wel dat populaire onderwerpen en tijdstippen naar verloop van tijd veranderen. Verdiep je daarom maandelijks in deze informatie om goed up-to-date te blijven.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!