Facebook zakelijk gebruiken: 3 manieren om meer volgers te krijgen

Facebook zakelijk gebruiken: 3 manieren om meer volgers te krijgen

Facebook blijft voor veel B2B bedrijven een lastig platform.

Veel bedrijven vragen zich dan ook af hoe ze meer volgers op Facebook kunnen krijgen?

Regelmatig analyseer ik de onderdelen van moderne marketing voor ondernemers en daarbij valt me op dat Facebook meestal niet in het rijtje social follow icons voorkomt. Wel zie ik steeds vaker een YouTube of Instagram icoontje staan (heel goed!), maar Facebook is de grote afwezige. De reden hiervoor is mij niet altijd duidelijk. Vindt het bedrijf Facebook niet meer interessant en is de pagina offline gehaald? Of heeft deze nooit bestaan? Bedrijven die Facebook zakelijk gebruiken zijn dan in de minderheid; ik vind eigenlijk dat een bedrijfspagina niet mag ontbreken tussen je marketingkanalen. Maar alleen met volgers bereik jij de tijdlijn van andere interessante mensen. Hoe kweek jij zo’n solide volgersbestand dat jouw publicaties kan waarderen?

Heeft een Facebookpagina zin?

Als jouw doelgroep Facebook gebruikt – privé of zakelijk – moet jij je gezicht daar tonen. Ook al zal dit kanaal je niet direct klanten opleveren; beschouw het als onderdeel van je branding. Bovendien is het een extra plek om je content onder de aandacht te brengen. Op Facebook worden titels, afbeeldingen en video’s groot weergegeven. Daarmee vallen je publicaties op, ook tussen die van anderen. Maar dan moeten je berichten wel in iemands tijdlijn verschijnen. Zonder volgers, geen aandacht voor je bedrijf. 

Hoe zorg ik dan voor (meer) volgers op Facebook?

Facebook biedt drie manieren om volgers aan te trekken. Organisch, betaald en op uitnodiging. Afhankelijk van jouw geduld, de inspanning die je wilt leveren en het budget dat je hieraan wilt spenderen, kies je de passende methode. Een mix opstellen van deze drie strategieën kan natuurlijk ook. De keuze is aan jou!

Methode 1: organisch volgers aantrekken

Als inbound marketeer ben ik voorstander van marketing ‘laten gebeuren’. De gedachte hierachter: als jij iets interessants te zeggen hebt en deze informatie makkelijk vindbaar maakt voor je doelgroep, vindt jouw doelgroep jou vanzelf. Je voelt ‘m al aankomen organisch volgers aantrekken is een kwestie van regelmatig relevante, interessante en vernieuwende content publiceren op je bedrijfspagina en vervolgens afwachten tot het opgepikt wordt door jouw publiek. Zodra iemand jouw update een like waard vindt, hierop reageert of het zelfs deelt via privéberichten of op zijn tijdlijn, dan zal je pagina langzamerhand meer aandacht krijgen. Met veel toewijding en geduld zal je volgersbestand op een organische manier groeien. 

Methode 2: betalen om je doelgroep te bereiken

Heb je wat minder geduld ter beschikking, maar wil je best je portemonnee trekken voor wat meer aandacht voor je pagina? Kies dan voor adverteren. Facebook biedt je verschillende opties. Op dit moment kun je uit tien doelstellingen kiezen en een hierbij behorende advertentie maken. Onder de doelstelling ‘Betrokkenheid’ vind je het knopje ‘Pagina vind-ik-leuks’, de betaalde manier om meer volgers te genereren. Selecteer je doelgroep, bepaal je budget en start je advertentie. Blijf ondertussen wel regelmatig publiceren op je pagina, want niemand volgt een bedrijfspagina die niet bijgehouden wordt.

Methode 3: handmatig mensen uitnodigen

Deze derde methode heeft mijn persoonlijke voorkeur. Want wat werkt nu beter dan mensen uit te nodigen om jouw pagina te volgen als zij al interesse hebben getoond in een van je updates? Het voegt een stukje personalisatie toe aan je inbound strategie. Dit vergt wel wat handelingen, maar als je er eenmaal aan begint, is er geen houden meer aan. Zoek een publicatie op, bekijk de likers en nodig iedereen die jouw pagina nog niet leuk vindt persoonlijk uit om de pagina te volgen. Ik waarschuw je alvast dat de melding over een nieuwe volger – die je onlangs uitgenodigd hebt – verslavend werkt. 

Creëer een sneeuwbaleffect

Alle drie de methodes moeten uiteindelijk een sneeuwbaleffect veroorzaken. Want hoe meer volgers je pagina heeft en hoe vaker die volgers jouw berichten leuk vinden, delen of hierop reageren, des te groter wordt de groep aan wie jouw update getoond wordt. Zo bereik je steeds weer nieuwe mensen, die je vervolgens weer kunt uitnodigen om je pagina leuk te vinden. Zorg bovendien dat je pagina makkelijk te vinden is via je andere marketingkanalen, bijvoorbeeld door op elke pagina van je website de iconen van social media te plaatsen inclusief een link naar de bijbehorende pagina. Zo maak je het jouw doelgroep makkelijk om jouw onderneming op sociale media te volgen.

Weet jij nog andere manieren om meer volgers voor je bedrijfspagina te genereren? Deel deze in een reactie en help andere marketeers om Facebook zakelijk slim in te zetten.