Goed verhaal, lekker kort: de 3 voorwaarden voor goede klantreviews

voorwaarden klantreviews

pexels-photo-196652“Bedrijf X heeft ons productieproces goed gestroomlijnd”, “Bedrijf Y heeft ons goed geholpen tijdens het verandertraject”. Veel mkb-bedrijven hebben dit soort quotes op hun website staan. Mooie woorden van anderen onderstrepen je ervaring en expertise, toch? Niet per se. Quotes over veranderprocessen zouden over ieder bedrijf kunnen gaan. Want hoeveel concurrenten doen er niet precies hetzelfde? Een goede klantreview is daarom niet alleen bondig, maar ook onderscheidend. En dan wordt het (laten) schrijven ervan een stuk ingewikkelder. Daarom deel ik in dit blog drie tips voor klantreviews die je echt helpen in je moderne marketingstrategie.

Hm, klantreviews en moderne marketing?

Op het eerste gezicht lijken klantreviews en moderne marketing niet zo’n goede combinatie. Klantreviews gaan over jouw bedrijf, terwijl moderne marketing de klant centraal zet. Toch sluit het een het ander niet uit. Websitebezoekers zijn op zoek naar de oplossing voor hun zakelijke probleem, maar willen ook weten hoe die oplossing voor anderen heeft uitgepakt. Een quote van een klant kan dan heel behulpzaam zijn. Wel moet de tekst naar mijn mening aan een drietal voorwaarden voldoen. Een goede klantreview:

  1. Is eerlijk en persoonlijk
  2. Staat op de juiste plek
  3. Is specifiek

Daarom:

#1. Vervang je bovenaardse krachten door karakter

Als ik iets geloof, is het dat karakter een bedrijfsimago maakt. En een karakter is nooit perfect of foutloos. Daarom raad ik bedrijven aan om een eerlijk verhaal te vertellen en te laten vertellen door hun klanten. Veel bedrijven kunnen een project succesvol afronden, maar hoe gaat jouw bedrijf precies te werk? En waarom werkt dat zo goed? Laat ik onszelf als voorbeeld nemen. Wij zijn geen groot marketingbureau en we hebben maar één vestiging (en niet eens in de randstad tot verdriet van velen). Maar juist die kleinschaligheid is onze kracht. Die gebruiken we dan ook in onze communicatie naar potentiële klanten. Hetzelfde principe pas ik toe bij onze klanten. Als ik klanten van klanten interview voor een quote, vraag ik naar de persoonlijkheid van het bedrijf en hun manier van samenwerken. Dat is namelijk enorm interessant voor bedrijven die de keuze hebben uit meerdere bedrijven met vergelijkbare producten.

#2. Kies de juiste plek op je website

Niet iedere webpagina is geschikt voor een klantquote. Denk aan je blogplatform. Hier draait alles om kennis delen en komt het verhaal over jouw bedrijf echt te vroeg (al komt het uit de mond van een klant en zet je er zo’n leuk rond fotootje bij). Andere pagina’s die ook wat minder geschikt zijn, gaan bijvoorbeeld over technologieën en ontwikkelingen in de markt. Hier wil je de klant iets bijbrengen en rustig laten nadenken over zijn opties. Dat jij de beste optie bent, daar hebben ze hier nog geen boodschap aan. Pagina’s die wel geschikt zijn, gaan over je producten en diensten, je oplossingen en natuurlijk de over ons pagina. Verdeel je reviews dus niet lukraak over je website. Stel jezelf continu de vraag: past er een quote op deze pagina, en zo ja: wat voor een?

#3. Waar hebben we het over?

Want dat brengt me op het derde en laatste punt: wat wil je precies communiceren met de review? Natuurlijk bepaalt je klant wat hij van je vindt, maar het onderwerp bepaal jij. Zo zouden je klanten iets kunnen vertellen over het eindresultaat van jullie diensten, maar ook over jullie manier van samenwerking en jullie rol als strategische partner. Probeer de boodschap zo specifiek mogelijk te maken, zodat je quote alleen voor jouw bedrijf van toepassing is. Hiervoor moet je eerst een goed gesprek voeren met je klant en er misschien zelfs langsgaan. Dat laatste is sowieso een goed idee: zo heb je een goed excuus om jullie samenwerking door te nemen, naar verbetering te zoeken en misschien zelfs nieuwe projecten op te starten samen. Zo levert een goede klantreview niet alleen nieuwe klanten op, maar opent het ook nieuwe deuren met bestaande.

Klantreviews als mooie aanvulling op je content

Met bovenstaande tips vervang je de bekende lovende woorden van je klanten door echte mini-referenties die je websitebezoekers aan het denken zetten. Zo zijn ze een mooie aanvulling op de content op je website. En omdat je voor een goede klantreview je klant moet opzoeken, verbeter je ook de relaties met je bestaande klanten. Ik zie alleen maar voordelen.