Heeft broken links repareren wel zin voor SEO?

Wanneer je al redelijk wat blogs gemaakt hebt en goed bezig bent met link building in deze blogs, kunnen jouw blog en al haar links al snel lastig te overzien worden. Wanneer je inmiddels een mooi aantal blogs hebt geschreven kan het zijn dat enkele blogs steeds minder gelezen worden.

Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is. Een van de redenen zijn broken links (doodlopende links) in jouw blogs die er voor zorgen dat Google jouw blog als minder relevant acht. Het ‘repareren’ van broken links was een van de eerste best practices op het gebied van SEO. Wanneer je al jouw links had geupdate stuurde je jouw pagina’s op naar de zoekmachine en werden ze al snel als relevant beschouwd. Tegenwoordig zijn er zo veel dingen die je kunt optimaliseren dat het repareren van broken links weinig invloed meer lijkt te hebben. Klopt dit? Of heeft het nog wel degelijk zin om de links te repareren? Je leest het in dit blog!

Waarom repareren we broken links?

Broken link building is het vinden van uitgaande links op een website die leidt naar een pagina waar je niet naartoe gelinkt kunt worden. Er zijn verschillende tools waar je jouw pagina’s kunt laten checken op broken links. Broken backlinks kunnen om een paar redenen ontstaan:

  • De gekoppelde inhoud is verwijderd
  • De URL van de gelinkte content is gewijzigd
  • Het domein van de gelinkte inhoud werd gewijzigd

Broken link building komt zowel de linker als de link ontvanger ten goede. De link ontvanger heeft namelijk graag veel links naar zijn website. De linker wil geen gebroken outbound links op hun website omdat:

  • Het zorgt voor een slechte ervaring voor gebruikers. Gebruikers klikken op een link en verwachten waardevolle content te vinden. In plaats daarvan krijgen ze een 404-pagina of foutmelding te zien.

  • Het kan jouw SEO negatief beïnvloeden. Crawlers van zoekmachines gebruiken links om de relevantie en autoriteit van een pagina te begrijpen. Als zo’n link niet meer werkt, wordt er geen extra context aan de koppelende pagina gegeven, wat de SEO-resultaten op lange termijn negatief kan beïnvloeden.

 

Waarom zou het repareren van broken links geen zin hebben?

Hieronder lees je redenen waarom broken links geen zin meer zouden hebben: 

1. Deze links telden al niet mee

Ten eerste kan het zijn dat de links in eerste instantie al niet meetelden. Er zijn een heleboel links die Google gewoon niet meetelt. Dit kunnen spam links zijn of links die de zoekmachine gewoon niet als relevant beschouwt. Het feit dat een tool aangeeft dat een link gebroken is of naar een niet-bestaande pagina verwijst, betekent nog niet dat die link ook echt waarde had. Dat kan dus een reden zijn waarom het repareren van de gebroken link niet werkt.

2. De links hadden al weinig waarde

De tweede reden is dat Google die links misschien wel heeft geteld, maar dat ze als laagwaardig of niet actueel werden beschouwd. Denk aan een link naar een pagina van 10 jaar oud die nu niet meer werkt. Deze pagina had al weinig tot geen verkeer. Aangezien niemand deze pagina bezoekt rangschikt Google deze niet eens meer.

Verwacht je dat Google veel waarde zou hechten aan het repareren van deze gebroken link? Waarschijnlijk niet. Dus als je gebroken links gaat repareren, vind je vaak links met een lage waarde, geen actuele links of pagina's die niet zijn bijgewerkt door de tijd. Ze geven misschien niet veel waarde en het repareren ervan heeft misschien niet veel nut.

3. Je linkt naar een inmiddels irrelevante pagina

De meest voor de hand liggende reden is dat je linkt naar een URL, die inmiddels door de eigenaar van dit domein is omgeleid naar of een irrelevante pagina op hun website of naar de homepage van de website. Dit gebeurt meestal wanneer een bedrijf besluit een deel van hun website offline te halen en deze URL’s door te linken, ofwel naar een vergelijkbare pagina ofwel naar de homepage. Google heeft dit natuurlijk door en noteert dit als ‘zachte 404’s’, wat betekent dat ze de omleiding wel zien, maar niet vindt dat de pagina waar je nu naar omgeleid wordt even relevant is als de originele link.

Ook hier is het dus niet heel relevant om deze links aan te passen, aangezien de zoekmachine allang heeft herkend dat de originele URL inmiddels is vervangen.

4. Google vertrouwt deze live links niet

De vierde reden waarom het misschien niet werkt is dat Google niet vertrouwt op oude links. Google adviseert ons, wanneer we redirects doen, om die redirects een jaar te laten staan. Omdat we niet precies weten hoe het algoritme van Google werkt en hoe Google precies bepaalt welke pagina relevant is. De theorie is dat na een jaar alle waarde die een link aan de zoekmachine geeft voorbij is. Google gebruikt een link dus alleen in het eerste jaar na plaatsen. Deze links worden dan na een jaar een soort spook links: Google gebruikt ze niet meer om jouw pagina te ranken. Mocht zo’n link dan na verloop van tijd een broken link worden, dan zal dit niet tot een straf leiden van de zoekmachine, omdat deze link inmiddels zo’n spook link is geworden. Nogmaals, dit is een gebied waarin we niet veel inzicht hebben in hoe Google eigenlijk werkt, maar het is mogelijk dat de link signalen hun relevantie toch al hebben doorgegeven.