Het verschil tussen Inbound en Outbound Marketing

Inbound Marketing is een term die je als marketeer steeds vaker voorbij ziet komen. Het is de tegenhanger van Outbound Marketing. Waar bij outbound de focus ligt op het pushen van je marketingboodschap om zo onder de aandacht te komen van de consument is Inbound Marketing gericht op het op natuurlijke wijze aantrekken van klanten (pull). In dit blog leggen we je het verschil tussen inbound en Outbound Marketing en het effect van beide marketingvormen nog wat verder uit.

Outbound Marketing is traditionele Marketing

Onder Outbound Marketing, of ook wel traditionele marketing genoemd, vallen tools als telemarketing, TV en radio reclame, kranten advertenties en direct mail. In feite werkt het bij Outbound Marketing zo dat degene die er het meeste geld in stopt, en dus het hardste kan roepen, de meeste aandacht van de consument genereert. Bij Outbound Marketing koop je namelijk de aandacht van de consument door je marketingboodschap te pushen via betaalde mediakanalen.

Met behulp van een Inbound Marketing strategie ben je verzekerd van een solide stroom aan kwalitatieve leads. Dat wil jij toch ook? Lees er meer over in onze whitepaper "Wat is Inbound Marketing"!

 Het effect van Outbound neemt af

Het effect van Outbound Marketing neemt de laatste jaren steeds verder af. Consumenten worden immers dagelijks blootgesteld aan duizenden reclameboodschappen. Een consument kan al die boodschappen niet meer verwerken. Zo wordt het voor bedrijven steeds lastiger om de aandacht van de consument te krijgen. Consumenten vinden het bovendien storend als ze steeds lastig worden gevallen met allerlei reclameboodschappen waar ze niet op zitten te wachten en om die reden gaan ze die boodschappen indien mogelijk uit de weg. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de volgende statistieken:

  • 86% van de consumenten TV commercials skipt. Dat valt samen met ontwikkelingen als Netflix, Video-on-demand en uitzending gemist.
  • 91% van de consumenten zich uitschrijft voor mailing lijsten.
  • 44% van de direct mail nooit wordt geopend.
  • Consumenten zich massaal inschrijven voor het bel-me-niet register.

Naast het feit dat consumenten push-marketingboodschappen proberen te negeren is er nog een andere belangrijke ontwikkeling gaande: Een consument oriënteert zich vrijwel alleen nog via het online kanaal. 60% van de verkoopcyclus is zelfs al voorbij voordat een potentiële koper contact met een bedrijf opneemt. Ofwel, je krijgt de aandacht van de consument dus niet zomaar meer cadeau.

Inbound vs. Outbound Marketing

Naar bovenstaande trends gekeken kan gesteld worden dat de consument steeds meer macht krijgt. Daarmee worden marketeers gedwongen om hun focus te verleggen van marketing die draait om producten en diensten door de strot van de consument proberen te duwen naar marketing die draait om de klant en zijn behoeften. Daarmee hebben we ook gelijk het grootste verschil tussen inbound vs. Outbound Marketing te pakken. Bij Inbound Marketing draait de marketing namelijk om de klant en zijn wensen, behoeften, problemen en vragen.

Hieronder zie je duidelijk het verschil tussen Inbound en Outbound Marketing: 

De-inbound-marketeer-versus-de-outbound-marketeer

Inbound Marketing draait om de klant

Inbound Marketing is een vorm van pull-marketing met als doel om de (potentiële) klant te inspireren door het verspreiden van waardevolle content. Consumenten die op zoek zijn naar deze informatie vinden je content op natuurlijke wijze. Doordat de content aansluit bij de behoeften van de consument trek je deze consument als het ware als een magneet naar je toe. Op die manier verdien je de aandacht van de klant in plaats van dat je deze aandacht koopt. Je geeft de consument immers iets waardevols waar deze ook daadwerkelijk in is geïnteresseerd.

Wanneer je structureel waardevolle content met de wereld blijft delen, zal een consument je bedrijf blijven volgen. Daarom is het effect van Inbound Marketing veel duurzamer dan dat van Outbound Marketing. Het effect van een advertentiecampagne (outbound) is namelijk direct weg zodra je stopt met adverteren, terwijl een blog of landingspagina blijft ranken in de zoekmachine (inbound) en dus keer op keer gevonden zal worden zodra een consument er op zoekt.

Download onze onderstaande whitepaper over Inbound Marketing en leer alles over dit onderwerp.