Hoe bepaal je de beste keywords voor je online content?

Vet Digital - Keyword research

ID-10067087Als (inbound) marketeer weet je dat het selecteren van de juiste keywords van belang is om je online content door potentiële klanten gevonden te laten worden. Vrijwel iedereen die specifieke informatie zoekt en toegang heeft tot het internet, maakt gebruik van Google. Het is dan ook de kunst om je als organisatie te onderscheiden van de concurrentie en hoog in de gevonden zoekresultaten terecht te komen.

In dit blog neem ik de vier belangrijkste aandachtspunten voor het bepalen van goede keywords met je door en geef ik je drie handige keyword tools die je daarbij kunnen helpen.

Keywords bedenken: waar moet je op letten?

Relevantie
Bij het bepalen van goede keywords is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de zoektermen relevant moeten zijn voor de informatie waar de doelgroep naar zoekt. Door je in te leven in de doelgroep kun je bedenken welke termen zij zouden gebruiken om bepaalde producten te vinden. Inspiratie voor relevante keywords kun je ook opdoen door de gegevens van de interne zoekmachine van je website te raadplegen. Zo kom je er direct achter welke zoektermen jouw bezoekers gebruiken.

Uniek
Als je wilt dat jouw organisatie een hoge positie behaalt in de zoekresultaten, is het aan te raden om algemene zoekwoorden zo veel mogelijk te vermijden. Denk daarom goed na over unieke termen, zodat je goed vindbaar bent voor potentiële klanten. Ga hierin echter niet te ver; de keywords moeten relevant blijven voor de informatie waar naar wordt gezocht.

Concurrentie
Kijk goed welke keywords je concurrentie gebruikt. Door andere varianten van woorden te gebruiken, of een goede combinatie van zoektermen te kiezen, kun je je onderscheiden van concurrerende organisaties. Het is lastig om hoog in de zoekresultaten te eindigen als je exact dezelfde keywords gebruikt als alle concurrenten.

Nuttige keyword tools

De keywords die je hebt geselecteerd aan de hand van de drie bovengenoemde aandachtspunten, kun je met behulp van keyword tools testen. Vier nuttige keyword tools zijn Google keyword tool, Wordstream, Semrush en Keyword Tool

Google keyword tool
Deze tool heeft twee belangrijke functies: het weergeven van zoekvolumes voor ingevoerde keywords en het geven van suggesties voor synoniemen of gerelateerde keywords. Het handige aan deze tool is dat je twee of meerdere keywords met elkaar kunt vergelijken, om zo te beslissen welke het beste past in de content strategie van jouw organisatie.

Wordstream
Wordstream vindt andere keywords dan Google keyword tool en heeft drie nuttige zoekfuncties die jou kunnen helpen bij het selecteren van de juiste keywords:

 • Keyword Tool: geeft je suggesties voor relevante keywords
 • Keyword Niche Finder: toont groepen keywords op basis van de ingevoerde term
 • Negative Keyword Suggestion Tool: identificeert keywords die je beter niet kunt gebruiken
Semrush
Semrush is een zeer uitgebreide keyword research tool en is dan ook niet voor niets onze favoriet. Deze marketing tool biedt de volgende functies aan:

 • Toegang tot 23 miljard zoekwoorden voor 130 landen.
 • Uitgebreide website-audit op basis van 130 controle punten.
 • Volg en analyseer concurrentiewebsites en -marketingstrategieën.
 • Creer en volg PPC-campagnes.
 • Krijg aanbevelingen om inhoud te verbeteren om zoekranglijsten te verbeteren.
 • Plan, draft en plaats inhoud op social media.
 • Stel branded rapporten samen zodat je ze direct kunt exporteren.

Keyword Tool
Zoals keyword tool zichzelf noemt; het beste alternatief. Hier zijn een paar redenen waarom: 

 • De gratis versie genereert tot 750+ long-tail zoekwoord suggesties voor elk zoekwoord.
 • Het is uiterst betrouwbaar, omdat het 99,99% van de tijd werkt in tegenstelling tot andere tools.
 • Het is gratis te gebruiken zelfs zonder een account aan te maken.
Door een combinatie van deze keyword tools te gebruiken, kom je tot een goede lijst van zoektermen. 

Bepaal de beste keywords

In het meest ideale geval heeft een keyword een hoog zoekvolume en weinig concurrentie. Helaas komt dit maar zelden voor. Vandaar dat je voor jezelf moet afwegen welk keyword het beste past bij jouw organisatie en relevant is voor de informatie waar de doelgroep naar zoekt.

Benieuwd naar wat jij na je keyword onderzoek verder kan met je marketing stratiegie? Lees dan alles over inbound marketing in het gratis (!) whitepaper.

Fotocredit