Hoe bepaal je hoeveel jouw klanten waard zijn?

Hoe bepaal je hoeveel jouw klanten waard zijn?

Customer successKlanten behouden is voor veel bedrijven topprioriteit. Niet zo gek, want nieuwe klanten werven is een stuk kostbaarder dan bestaande klanten behouden. Zo wijst onderzoek  uit dat het bedrijven minimaal vijf keer zoveel geld kost om een nieuwe klant te genereren dan om meer omzet te halen uit bestaande klanten. Vijf keer meer! Dat is een flinke zak geld die jij vast beter kunt besteden. Om je winst uit te kunnen tellen, moet je eerst aan de slag om de waarde van je huidige klanten te bepalen. In dit blog laten we je zien hoe je dit doet!

Bereken de Cost per Customer Acquisition

Wat kost het om een nieuwe klant binnen te halen? Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

- Marketing kosten ____________________ 

- Sales kosten ____________________ 

- Service kosten ____________________ 

- PPC/Advertentie kosten ____________ 

- Software kosten ____________________ 

- Overhead kosten ____________________ 

Totale kosten ____________________+ 

Tel dit op en deel het door het aantal nieuwe klanten dat je in die periode hebt gegenereerd: 

Totale kosten/ ________ Nieuwe klanten = 

€ ______ kosten per nieuwe klant. 

Nu heb je de ‘Cost per Customer Acquistion’ berekend. Deze heb je zometeen nodig om de waarde van je klant te berekenen.

 

Bereken de lifetime value

De beste omzet is terugkerende omzet. Het doel van een goede customer success strategie is dan ook om meer en meer terugkerende omzet uit bestaande klanten te genereren. Noteer hieronder wat een klant jouw bedrijf gemiddeld aan omzet oplevert gedurende jullie volledige samenwerking: 

Mijn klant levert gemiddeld € _______ omzet op 

In de laatste stap bereken je of jouw klanten je meer kosten of dat zij jou juist meer opleveren. Hiervoor deel je de omzet die een klant je gemiddeld oplevert, door de kosten die je maakt voor het binnenbrengen van een nieuwe klant:

LTV / CAC = __________

Is het getal kleiner dan 1? Dan leveren jouw klanten minder op dan het je kost om ze te werven. Dit is geen goed nieuws. Er is flink werk aan de winkel om jouw klanten juist meer te laten opleveren dan ze je kosten. Dit kan door je marketing- en salesprocessen kosten efficiënter in te richten of juist door de klantwaarde te vergroten. Lees in ons onderstaande e-book over Customer Success hoe je dit het beste aanpakt!

Is de verhouding tussen de 1 en 3? Dan ben je al prima bezig en kun je focussen op groei. Lees daarom ook bij deze uitslag ons Customer Success e-book voor tips om je customer success strategie nog rendabeler te maken. 

Is jouw uitslag hoger dan 3? Dan kan de vlag uit! Je klanten zorgen voor groei van je bedrijf. Nu je dit weet, kan het interessant zijn om customer success in te zetten om de tevredenheid van klanten verder te verhogen of juist aan de interne tevredenheid te werken.