Hoe bouw je een moderne B2B marketing website?

Hoe bouw je een moderne B2B marketing website?

moderne_marketing_website.jpgAls B2B ondernemer of - marketeer ben je ongetwijfeld wel eens betrokken geweest bij het bouwen van een nieuwe website voor je onderneming.

Als dat het geval is, zul je kunnen beamen dat het (laten) bouwen van een nieuwe website een klus is die veel geduld, energie en budget vergt.  

Helaas blijkt vaak al snel na lancering van een nieuwe website dat de resultaten tegenvallen. Alle gedane inspanningen leiden nauwelijks tot een hogere positie in de zoekresultaten of tot meer bezoekers en meer leads.

Deze tegenvallende resultaten worden vaak niet veroorzaakt door de kwaliteit van de webbouwer of door de vormgeving van de nieuwe website. Deze zijn voornamelijk terug te voeren op de gehanteerde aanpak: projectmatig. Het bouwen van een website wordt vrijwel altijd uitgevoerd als een project met een begin- en een einddatum waarop de 'oplevering' plaatsvindt.

In dit artikel leg ik uit waarom deze traditionele manier van webbouwen achterhaald is en laat ik je alvast kort kennismaken met een nieuwe aanpak die je helpt aan een goed presterende moderne b2b marketing website.

Traditioneel webdesign: het bouwen van een website als project

Traditionele webdesign projecten bestaan in de regel uit twee fases:

Fase 1: dit is meestal een periode van 2 tot 6 maanden waarin de website wordt ontworpen, ontwikkeld, gebouwd en gelanceerd. Tijdens de lancering tasten de betrokkenen in het duister of de website in de smaak zal vallen bij hun belangrijkste doelgroepen en of de resultaten gegarandeerd beter zullen zijn ten opzichte van hun vorige website.

Fase 2: dit is de periode waarin de website onveranderd blijft, vaak gedurende een aantal jaren, waarbij de bezoekersaantallen langzaam maar zeker afnemen, met als gevolg de start van een nieuw websiteproject, waarin dezelfde cyclus doorlopen wordt.

Het bouwen van een serieuze B2B website vraagt vaak om een eenmalige investering van tienduizenden euro's en neemt minimaal zo'n 3 tot 6 maanden in beslag. Het is dan ook een groot probleem dat je niet kunt voorspellen of de nieuwe website wel aanspreekt bij je beoogde doelgroepen. Je wilt immers graag iets terugzien van je investering.

Het bouwen van een moderne marketing website: de agile methode 

Als moderne B2B professional vind je het belangrijk dat je website gevonden wordt door je ideale klant en dat deze zoveel mogelijk aansluit bij zijn zakelijke uitdagingen. Wanneer je dit succesvol doet, zal je website meer leads genereren dan je verkoopteam aankan. 

Het is voor het bouwen van een moderne marketing website dan ook een groot risico om de hierboven beschreven traditionele projectaanpak te kiezen, waarbij je tijdens de lancering geen enkele clue hebt of je website gaat helpen je doelen te bereiken.

traditional_design_graph_v2.pnggrowth_driven_design_graph_v1.png

De nieuwe en slimmere aanpak voor het bouwen van een moderne marketing website die ik je aanbeveel is Growth Driven Design (GDD). In de afbeelding hierboven zie je het verschil tussen de tradionele aanpak en GDD.

In tegenstelling tot bij de traditionele aanpak gaat Growth Driven Design uit van een incrementele (agile) aanpak, waarbij je start met een basiswebsite. Aan de hand van een voorafbepaalde wensenlijst wordt vervolgens continue verbeterd en doorgemeten aan de hand van kortdurende experimenten. 

In mijn volgende artikelen ga ik verder in op Growth Driven Design en zal ik je stap voor stap meenemen door deze inmiddels beproefd succesvolle methode.