Hoe haal je meer rendement uit online advertising?

meer rendement online advertising

Veel B2B-marketeers maken gebruik van online advertising om interessante en geinteresseerde bezoekers naar de website van hun onderneming te trekken. Online advertising betekent dat je tegen betaling advertenties plaatst in verschillende digitale kanalen in de vorm van beeld- of tekstadvertenties. 

Veel marketeers vinden het rendement van hun online advertenties aan de lage kant. Ze betalen aardig wat aan advertentiekosten, maar behoudens extra bezoekers op de website levert online adverteren vaak niet veel extra aantoonbare omzet op.

In dit artikel wil ik daarom een eenvoudige tip geven om meer rendement te behalen uit online adverteren.

Drie varianten van online advertising:

  • Zoekmachine advertenties
  • Social media advertenties
  • Online banners (display advertising)

1. Zoekmachine advertenties

Zoekmachine advertenties werken globaal als volgt: de advertentie wordt getoond als een zoekmachinegebruiker een aan de advertentie gekoppeld woord of woordgroep intypt. Deze advertenties kunnen boven en naast de natuurlijke zoekresultaten staan. De adverteerder betaalt alleen voor de zoekmachinegebruikers die op zijn advertenties klikken. De advertenties verwijzen vervolgens door naar een vooraf bepaalde webpagina van de adverteerder. 

2. Social media advertenties

Veelgebruikte social media netwerken als LinkedIn, Facebook en Twitter maken het mogelijk om jouw advertenties te tonen aan de andere gebruikers van de betreffende sociale netwerken. Deze gebruikers kunnen worden geselecteerd op basis van vooraf overeengekomen demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, interessegebied, locatie en functieomschrijving. 

3. Display advertising 

De meeste websites met grote aantallen bezoekers bieden advertentieruimte aan. Als adverteerder kun je daar ruimte kopen voor het plaatsen van een banner met een link naar jouw website. Als B2B marketeer zou je dus advertentieruimte kunnen huren op die websites die veel worden bezocht door jouw ideale klant. 

Hoe haal je meer rendement uit online adverteren: een simpele tip...

De meeste B2B-marketeers laten hun advertentie doorverwijzen naar de homepage van de website of een aparte landingspagina die boordevol informatie staat over het te adverteren product en/of dienst. Vaak is de drempel om actie te ondernemen voor de bezoeker die op de advertentie heeft geklikt veel te groot. Ze moeten zelf op zoek naar de contactpagina of worden gevraagd om een 0900-telefoonnummer te bellen voor meer informatie.

Daarom is het aan te raden om de drempel te verkleinen door een interessant aanbod te adverteren in de vorm van relevante content, zoals een whitepaper, e-book of een gratis checklist. Door op de landingspagina een kort formulier op te nemen, zul je zien, dat een gedeelte van je 'gekochte' bezoekers de moeite zal nemen om deze content aan te vragen in ruil voor hun contactgegevens. Op deze manier levert online advertising daadwerkelijk leads op. Door aan de landingspagina's vervolgens een lead nurturing campagne te koppelen kun je het rendement van je online advertenties nog verder vergroten.