Marketing doelen behalen met een chatbot [6 voorbeelden]

Chatbot voorbeelden

In een eerder artikel schreef ik over conversational marketing als een van de meest kansrijke nieuwe marketing ontwikkelingen in B2B voor bedrijven met serieuze groei ambities.  

Mocht je dit artikel onverhoopt niet gelezen hebben (wat ik mezelf eigenlijk niet kan voorstellen ūüėÄ....) zal ik hieronder voor de zekerheid nog even samenvatten wat conversational marketing is en wat de voordelen ervan zijn.

Conversational marketing stelt je onderneming in staat om op ieder moment van de dag - overdag of 's nachts - op iedere dag van de week - werkdag of in het weekend - het gesprek aan te gaan met een ge√Įnteresseerde bezoeker aan je website.

Het fundamentele voordeel van een goed werkende marketing chatbot dat je een groter aantal potenti√ęle klanten sneller en beter kunt voorzien van de informatie waarnaar ze op zoek zijn. Maar hoe pas je een chatbot succesvol in in je marketing?

(P.S. door op de screenshots te klikken, zie je de bots ook echt in actie ‚ö°ÔłŹ!)

Hoe zet je een chatbot in?

Hieronder zes voorbeelden van hoe een chatbot je kan helpen met het behalen van je marketingdoelstellingen. 

1. Verbeteren van de ‚Äėuser experience‚Äô op je homepage

Als marketeer wil je de bezoekers aan je homepage zo snel en zo goed mogelijk leiden naar de informatie waarnaar ze op zoek zijn. Uiteraard heb je hiervoor je navigatiemenu op een zo‚Äôn logisch mogelijke manier ingericht. Toch blijkt vaak ‚Äď bijvoorbeeld bij het analyseren van heatmap software - dat de bezoeker jouw logica niet altijd volgt.

Met het inrichten van een vrolijke chatbot die je homepage bezoeker enkele eenvoudige vragen stelt kun je je bezoeker nog beter helpen met het vinden van de gezochte informatie op je website.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe een chatbot de ‚Äėuser experience‚Äô op de homepage verbetert:

marketing chatbot 1

2. Conversie optimalisatie

Een ander belangrijk doel dat je als marketeer nastreeft is het vergroten van de conversie op je website. Het genereren van meer traffic is belangrijk maar als dit extra bezoek vervolgens niet converteert, worden al deze inspanningen maar karig beloond.

Een chatbot kan je helpen het optimaliseren van de conversie van je traffic naar leads door het houden van leuke virtuele gesprekken met je ge√Įnteresseerde bezoekers.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe een chatbot helpt om een anonieme bezoeker te converteren naar lead:

marketing chatbot 2-1


3. Registreren voor een webinar

Wanneer je als marketeer regelmatig webinars organiseert, weet je dat het een behoorlijke klus is om mensen naar de registratiepagina te krijgen en ze te overtuigen om zichzelf daadwerkelijk ook in te schrijven voor je webinar.

Met een enthousiaste chatbot die verschijnt op pagina’s en/of blogartikelen die relevant zijn voor het onderwerp van je webinar, kun je ervoor zorgen dat je meer aanmeldingen krijgt voor webinars.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe een chatbot het de bezoeker vergemakkelijkt om zichzelf te registreren voor een webinar: 

marketing chatbot 3

 

4. Aanmeldingen voor je nieuwsbrief verzamelen

Op dezelfde manier als chatbots zieltjes kunnen winnen voor webinars, kunnen ze ook worden ingezet om aanmelders voor je nieuwsbrief te verzamelen. Zeker in het post GDPR-tijdperk is een originele aanpak om je bezoekers te overtuigen van een abonnement op je nieuwsbrief een handig hulpmiddel.

In onderstaand voorbeeld zie je zo’n vriendelijke nieuwsbrief promotor in actie:

marketing chatbot 4 

5. Leads kwalificeren

Een ander belangrijk doel dat je als marketeer nastreeft, is het genereren van kwalitatief hoogwaardige leads voor je collega’s van de verkoopafdeling.

Op dit moment gebruik je hiervoor waarschijnlijk formulieren op landingspagina‚Äôs waarop ge√Įnteresseerde website bezoekers hun gegevens moeten in vullen om een e-book of een white paper te kunnen ontvangen. En je hebt het ongetwijfeld zelf ondervonden: hoe langer een formulier is (of lijkt te zijn) des te lager is het conversiepercentage van je landingspagina.

Met een vrolijke chatbot kun je ervoor zorgen dat je op een natuurlijke manier via een vraag- en antwoordspel de gewenste gegevens opvraagt en aan de hand van de ontvangen antwoorden de lead doorstuurt naar een collega van de verkoopafdeling.

In onderstaand voorbeeld zie je hoe zo’n lead kwalificatie chatbot te werk gaat:

marketing chatbot 5

6. Afspraak inplannen met een verkoper

Het ultieme doel dat je als marketeer nastreeft is om je verkoopcollega’s te helpen aan zoveel mogelijk goede afspraken. Tot op heden was dit zonder tussenkomst van menselijk contact, bijvoorbeeld met een telemarketing bureau, vrijwel onmogelijk.

Met de komst van de marketing chatbot zijn je opties uitgebreid; door een chatbot te koppelen aan de agenda’s van je sales-collega’s is het nu mogelijk om met een leuke vooraf ingerichte conversatie gekwalificeerde afspraken in te plannen voor je collega.

In onderstaand voorbeeld zie je een voorbeeld van een chatbot die daadwerkelijk afspraken inplant voor sales medewerkers:

marketing chatbot 6

In dit blog-artikel heb ik wat voorbeelden laten zien van conversational marketing in de praktijk en hoe chatbots je kunnen helpen met het beter bereiken van je marketing doelen.