Hoe zorgt een piramide voor meer website conversie?

Hoe zorgt een piramide voor meer website conversie?

 

Regelmatig nodigen we bloggers uit om artikelen te schrijven vanuit hun dagelijkse praktijk. Dit artikel is geschreven door Maarten Vink van internetmarketing bureau Via3 (@VIA3_nmm).

Om online leads te kunnen generen, is het noodzakelijk dat je bezoekers op jouw website verkrijgt. Zoekmachines zijn een belangrijk bron voor het verkrijgen van verkeer naar jouw website. Misschien heb je jouw website al wel eens laten optimaliseren of maak je gebruik van Google Adwords. In dat geval weet je dat je niet meer de enige bent die dit kanaal gebruikt. Daarom is het essentieel om de zoektermen voor jouw website strategisch uit te kiezen.

Zoektermen

Bij het opstellen van een strategie voor zoekmachine marketing, is de eerste stap het bepalen van interessante zoektermen. Door middel van een Zoekwoord Onderzoek komen interessante zoektermen naar voren. Maar wat zijn nou interessante zoektermen? Een zoekterm verkrijgt twee 'scores':

  • Zoekvolume
    Het zoekvolume staat voor de gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten. Een hoog zoekvolume betekent dat men veel op de zoekterm zoekt en andersom dat men er weinig op zoekt.
  • Concurrentie
    De mate van concurrentie voor een zoekterm wordt aangegeven met laag, normaal of hoog. Populaire zoektermen hebben vaak een hoge concurrentie en minder populaire zoektermen een lage concurrentie.

Over het algemeen beschikt een interessante zoekterm over een hoog zoekvolume en een lage concurrentie. Doordat populaire zoektermen vaak veel concurrentie hebben, is het een stuk moeilijker (lees: kostbaarder) om op de eerste zoekpagina terecht te komen en ook daadwerkelijk van het hoge zoekvolume te profiteren.

Lange zoektermen

Toch hoeven zoektermen met een hoog zoekvolume niet bij voorbaat het meest interessant te zijn voor jouw website. Deze zoektermen worden namelijk vaak gebruikt door mensen die zich veelal aan het oriënteren zijn. Mensen die zoeken op langere zoektermen weten daarentegenvaak beter waar ze naar op zoek zijn en wat ze willen. De conversie op de zogeheten ‘longtail keywords’ ligt veel hoger dan op de termen met hoge zoekvolumes.

Piramide

Aan iedere webpagina dien je zoektermen te koppelen. Zoektermen die daadwerkelijk relevant zijn voor de betreffende pagina. De strategie van de piramide houdt in dat er gewerkt wordt met verschillende niveaus van zoektermen. Zo voeg je op de algemene pagina’s van jouw website zoektermen toe waar mensen op zoeken die zich aan het oriënteren zijn. De onderste pagina’s in de websitestructuur krijgen juist de lange zoektermen.

1

Op deze manier komen potentiële klanten vanaf de zoekmachines binnen op de webpagina die het beste aansluit bij hun behoefte en is de kans op interactie het grootst.

fotocredit