HubSpot landing page: hoe maken + voorbeelden

HubSpot landing pages

Landingspagina’s (in HubSpot) zijn één van de belangrijkste onderdelen van een inbound campagne. Hier gaat de eerste persoonlijke kennismaking met jouw doelgroep plaatsvinden: de conversie! De landing page tool in HubSpot biedt je alle mogelijkheden om een effectieve landingspagina te maken waarbij ook alles ‘aan de achterkant’ slim geregeld is.

In dit blog leer je hoe je een landingspagina in HubSpot maakt en geven we je voorbeelden van goede landingspagina's ter inspiratie. 

Het voordeel van landing pages in HubSpot

Deze meeste tools werken als volgt: je maakt een formulier en hangt aan dat formulier een specifieke follow-up actie voor de mensen die het formulier invullen. Denk aan het sturen van een follow-up mail of het laten zien van een bepaalde webpagina. In de praktijk betekent dat dat je voor elke follow-up actie een nieuw formulier moet maken.

In HubSpot werkt dat anders. Hier is de follow-up actie namelijk niet gerelateerd aan het formulier, maar aan de landingspagina. Dat betekent dat je één en hetzelfde formulier op talloze landingspagina’s kunt zetten, en voor elke landingspagina een andere follow-up actie kunt instellen. Op deze manier voorkom je dat er een wildgroei aan formulieren ontstaat die lastig te beheren is. Omdat je de follow-up actie direct kunt instellen bij het maken van je landingspagina, hoef je ook geen workflow te maken om de follow-up actie te automatiseren.

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe het CMS systeem en CRM van HubSpot perfect met elkaar samen werken. 

De voordelen van een HubSpot landingspagina op een rij:

 • Je kunt hetzelfde formulier op meerdere pagina's plaatsen
 • Je kunt kiezen uit templates
 • Het vormgeven van een HubSpot landing page is eenvoudig en intuïtief
 • De landingspagina's zijn gericht op het converteren van bezoekers naar leads. 

Hoe maak je een landingspagina in HubSpot?

Nu je snapt hoe een HubSpot landingspagina werkt, laat ik je zien hoe je in HubSpot een landingspagina met formulier en follow-up actie instelt. Ik raad aan om goed voorbereid aan je conversiepad te beginnen. Voor je de landingspagina tool in gaat, moet je al weten welk formulier je gaat gebruiken en welke informatie je nodig hebt om de landingspagina in te vullen en in te richten.

Stap 1. De eerste stap in het aanmaken van je pagina

Ga naar Marketing  en  vervolgens naar Landing Pages. 

Landing page HubSpot voorbeeld hoe aan te maken-1

Stap 2. Maak je landingspagina aan

Klik vervolgens rechtsboven op 'create' en kies vervolgens voor 'landing page'

Create HubSpot landing pages-1

Stap 3. Geef je landing page een herkenbare naam

Vul hier de naam in van je HubSpot landing page in.  Zorg ervoor dat je je pagina een herkenbare naam geeft, zodat je de pagina altijd kunt terugvinden. 

HubSpot landing page naam van de pagina

Stap 4. Kies je template

Vervolgens kies je een van de HubSpot landing page templates uit. 

HubSpot landing page templates

Stap 5. Het vormgeven van je HubSpot LP

Nu ben je aangekomen bij de stap waar het allemaal om gaat: het vormgeven van je LP! Zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder zijn de mogelijkheden enorm. Zo kun je bijvoorbeeld video's of call-to-actions toevoegen aan je pagina. 

HubSpot landingspagina vormgeven

Omdat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn, is het vast fijn om een aantal tips te krijgen en voorbeelden te zien. Lees verder en ontdek waar een goede HubSpot LP aan moet voldoen. 

Best practices voor je HubSpot landingspagina

Oke, de technische van je landingspagina staat. Maar hoe zorg je dat de conversie op de pagina zo hoog mogelijk is? Een aantal best practices voor landingspagina’s:

 • Verwijder de menubalk! In principe kun je elke webpagina waar bezoekers op ‘landen’ een landingspagina noemen, maar de klassieke landingspagina heeft geen menu. Waarom? Simpel, de bezoeker moet zo min mogelijk afgeleid worden van het hoofddoel: jouw formulier invullen.
 • Schrijf een aantrekkelijke beschrijvende tekst. In zo’n 100 woorden moet je duidelijk kunnen maken wat het de bezoeker oplevert als hij/zij dat formulier invult. Maak daarbij gebruik van bullets, zodat het resultaat of de voordelen in één opslag duidelijk zijn.
 • Ga je Google ads inzetten gericht op deze landingspagina? Zorg dan dat de advertentietekst en de tekst op landingspagina overeenkomen. Dat zorgt ervoor dat Google de kwaliteit van je advertenties beter beoordeeld, omdat je betere verwachtingen schept voor de bezoeker.
 • Maak gebruik van smart variation. Met behulp van smart rules kun je verschillende varianten van de content laten zien aan bezoekers. Een aantal voorbeelden waarvoor je smart variation in kan zetten:
  • Als de bezoeker de lifecycle stage ‘customer’ heeft, krijgt hij een formulier met alleen het e-mailveld te zien.
  • Als de bezoeker uit de US komt, krijgt hij de tekst van de landingspagina in het Engels te zien, in plaats van in het Nederlands.
  • Als de bezoeker de landingspagina bezoekt op een smartphone, krijgt hij een kortere beschrijvende tekst te zien dan wanneer hij de pagina bezoekt op een desktop.

HubSpot landing page smart rules

 • Koppel je landingspagina aan de juiste Campaign in HubSpot. Zo krijg je een totaalbeeld van de resultaten van je campagne. Vergeet niet om ook de follow-up mail of de bedankpagina aan dezelfde Campaign te koppelen.

Goede voorbeelden van HubSpot landing pages

Benieuwd hoe de bovenstaande best-practices zich uiten in de praktijk? Hieronder een aantal voorbeelden van goede landingspagina's vormgegeven in HubSpot:

Voorbeeld 1. Landing page met duidelijke voordelen en knop

In de onderstaande LP zie je wat duidelijke bulletpoints en een duidelijke knop kunnen doen op een pagina. Het is namelijk erg belangrijk om duidelijk aan te geven wat iemand krijgt wanneer hij of zij op de knop klikt. In dit geval wil je duidelijk vertellen wat de aanvragen van de workshop kan verwachten. 

Voorbeeld 2. Persoonlijk + zo eenvoudig mogelijk

Hieronder een heel ander voorbeeld van een goede landingspagina in HubSpot. Deze pagina is sterk omdat hij persoonlijk is. Het is daarom altijd aan te raden om een foto toe te voegen aan je pagina. Ook is het de bezoeker eenvoudig gemaakt om een afspraak in te plannen. Hiervoor hoeft de bezoeker slechts 1 actie uit te voeren.  Je kunt namelijk eenvoudig een afspraak inplannen via de agenda rechtsonder in beeld. 

Hoe voeg je een formulier toe aan je landingspagina?

Je gaat nu kiezen welk type formulier op deze landingspagina komt te staan. In de meeste gevallen kun je kiezen voor een bestaand formulier uit je account. In dit geval kies ik voor een standaard Awareness formulier dat qua velden is afgestemd op de awareness fase van de buyers journey:

HubSpot landing page formulier

Onder Actions zie je nog een aantal opties als je niet geheel voorbereid aan de landingspagina begint:

 • Kies Create new form om een geheel nieuw formulier te maken. Doe dit alleen als je er geen geschikt bestaand formulier is.
 • Clone form als je het bestaande formulier net wat aanpassingen wilt meegeven (je maakt hiermee een nieuw formulier aan).
 • Onder Pages using this form vind je een handig overzicht met alle pagina’s waarop dit formulier staat.
 • Kies Go to full forms editor om het gekozen formulier aan te passen voor alle pagina’s waarop het formulier staat.

Form content

HubSpot landing page formulierHier kun je het gekozen formulier aanpassen, zonder naar de forms editor te gaan. Let op: deze aanpassingen worden ook doorgevoerd op alle andere pagina’s waarop dit formulier staat! Je kunt bijvoorbeeld een nieuw veld invoegen, de tekst van de button aanpassen en GDPR opt-in checkboxs toevoegen. Voor je hier aanpassingen in gaat doorvoeren, kijk eerst of er niet al een bestaand formulier is dat aan je eisen voldoet, en op welke pagina’s je eventuele wijzigingen effect hebben.

Dit standaard formulier in zijn geheel aanpassen kan ook door rechtstreeks naar de forms editor te gaan. Let wel; alle aanpassingen die je daar maakt aan het formulier, gelden dan voor alle pagina’s waar je dit formulier op hebt staan.

Thank you

HubSpot landing page thank you We gaan nu een follow-up actie instellen die alléén voor deze specifieke landingspagina geldt: de thank you actie. Je hebt hiervoor 2 opties:

 • Redirect to another page. Mensen die het formulier invullen en verzenden worden doorgestuurd naar een pagina van jouw keuze. Best practice is om op deze 'bedankpagina' een opvolgende call-to-action te zetten of om leads verder je website in te leiden.
 • Display an inline thank you message. Mensen zien na het verzenden van het formulier een bericht staan op de plaats van het formulier, en blijven dus op dezelfde pagina. In het bedankbericht kun je bijvoorbeeld duidelijk maken wat de lead kan verwachten nu hij of zij het formulier heeft ingevuld.

Form options

Je ziet hier een toggle staan met ‘Always create new contact for email address’. In principe ziet HubSpot één e-mailadres als één contact. Als je een e-mailadres al in je database hebt staan en diegene vult op deze landingspagina het formulier in met datzelfde e-mailadres, dan worden deze gegevens samengevoegd onder het al bestaande contact. We raden aan om deze toggle niet te activeren om dubbele contacten in je database te voorkomen.

Notifications

Nog zo’n handige optie! Je kunt hier namelijk aangeven welke HubSpot gebruikers een notificatie moeten krijgen als het formulier op deze specifieke landingspagina wordt ingevuld. In plaats van form notifications in te stellen op het standaard Awareness formulier, kun je nu onderscheid maken in notificaties per landingspagina. Dat is bijvoorbeeld handig als je één formulier gebruikt om e-books voor verschillende branches aan te bieden, en voor elk e-book een andere sales manager een notificatie wil sturen.

Add to workflow

Wil je aan de slag met lead nurturing of automation? Je kunt er hier voor kiezen om de mensen die het formulier invullen, direct te ‘enrollen’ in één van je bestaande workflows of in een nieuwe workflow. We raden echter aan om de binnenkomende leads eerst te kwalificeren en alleen de relevante leads (MQL’s) te enrollen in een workflow.

Send a follow-up mail

Hij staat dan wel onderaan het rijtje, maar dit is een veelgebruikte functie van HubSpot landingspagina’s. Hier kun je namelijk een follow-up actie in de vorm van een e-mail instellen voor het formulier op deze specifieke landingspagina. Mensen die het formulier invullen en verzenden krijgen dan automatisch en binnen enkele momenten een mailtje binnen op het opgegeven e-mailadres. Handig voor bijvoorbeeld het toesturen van een e-book.

Hubspot follow-up email

Vanuit hier kun je rechtstreeks naar de e-mail editor gaan om je follow-up mail te maken. Let op; je kunt alleen vanuit de forms editor op een landingspagina een nieuwe follow-up mail maken. Dit kan niet vanuit de e-mailtool zelf, dus je kunt pas aan de slag met de follow-up mail als je het formulier op de pagina hebt ingesteld. De follow-up mail is wel terug te vinden (en te editen) in de e-mailtool en is te herkennen aan de ondertitel ‘Simple Follow-up Email’. Tip: geef de e-mail een naam die makkelijk te herkennen is als follow-up van een specifieke landingspagina. Bijvoorbeeld ‘FUM – e-book 5 ways to build a website’.

HubSpot Landing Page simple follow-up email

Aan de slag met HubSpot landing pages

Heb je hulp nodig bij de technische set-up van HubSpot landing pages? Of wil je advies voor het verhogen van de conversie op je landingspagina? We kijken graag met je mee!