Zo zorgt een bedankpagina voor meer leads via je website

Zo zorgt een bedankpagina voor meer leads via je website

bedankpagina website leadsLeads verkrijgen door je bedankpagina klinkt wellicht gek. Ik hoor mezelf immers meerdere keren per week zeggen dat je écht je leads verkrijgt door middel van je blog. En eerlijk gezegd ben ik het daar nog steeds mee eens. Toch is je blog zeker niet de enige manier om meer leads te genereren. Natuurlijk draagt je gehele website hieraan bij en in het bijzonder wil ik vandaag iets vertellen over je bedankpagina. Er bestaan namelijk slimme tactieken hoe je met deze pagina tóch wat extra (waardevolle!) leads binnenkrijgt. Hoe? Dat vertel ik je in dit blog.

De functie van je bedankpagina

Wanneer je denkt aan je bedankpagina, is het waarschijnlijk niet lastig voor je om de functie hiervan te bedenken. “Mensen bedanken voor het inschrijven/registeren/downloaden,” is de voornaamste rol die een bedankpagina op je website heeft. Dit klinkt niet als een pagina waaraan je veel tijd zou willen besteden. Een korte, simpele tekst zou volstaan. Wanneer je de psychologie achter een goed ontworpen bedankpagina begrijpt en deze toepast, verandert de functie van deze pagina. Naast bedanken, staat namelijk het binden van websitebezoekers voorop!

Wie eens ja zegt, blijft zwichten

Zodra een websitebezoeker op jouw bedankpagina belandt, heeft hij iets van je aangenomen: of het een e-book of een inschrijving voor de nieuwsbrief is, dat maakt niks uit. Hij heeft zich een beetje gebonden aan jouw organisatie door in te gaan op een aanbod dat je op de website deed. Uit onderzoek blijkt dat het een stuk makkelijker is om in te gaan op een ander aanbod, wanneer je al eens ja gezegd hebt. We noemen dit de foot-in-the-door techniek. Het houdt eigenlijk in dat je met een voet al bij de websitebezoeker binnen bent. Dat de deur is niet meer helemaal voor je dichtzit. Hoe dit principe toe te passen is? Richt je bedankpagina zo in, dat op deze pagina een ander relevant content offer staat. Wanneer de bezoeker zich bijvoorbeeld heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief, attendeer je hem ook op een wekelijkse update van je blogs. 

Vraag om referrals

Mond-tot-mond reclame blijft ontzettend populair én krachtig. Nu online steeds belangrijker wordt, vertellen we graag via internet wat we van iets vinden. We mailen bijvoorbeeld collega’s met tips of taggen vrienden in een Facebookbericht. Hiervan kun je ook prima gebruik maken op je bedankpagina. Ik neem je weer mee naar het voorbeeld van de nieuwsbriefinschrijving. Wanneer een websitebezoeker hierin geïnteresseerd is, maak je een grote kans dat collega’s van hem dit ook interessant vinden. Maak het de bezoeker gemakkelijk om de inschrijfpagina te delen en zorg voor een directe e-mailknop op je thank you page. Bij gebruik van deze knop wordt een mailtje geopend waarin al een simpele tekst klaarstaat, zodat je websitebezoeker alleen nog maar het emailadres van de desbetreffende collega hoeft in te voeren. Zo makkelijk kan het zijn! 

Zorg voor passende content

Stel je voor, je loopt in de stad en bent op zoek naar nieuwe schoenen. Je hebt geen idee welke kleur schoenen of van welk materiaal je nieuwe schoenen gemaakt moeten zijn. Wanneer je de schoenwinkel in loopt en een paar schoenen hebt gepast, is niks irritanter dan wanneer de verkoopster direct aan je vraagt of je ze wilt kopen. Je bent namelijk pas aan het begin van je zoektocht! Waar jij behoefte aan hebt is advies en verschillende keuze opties. Deze – versimpelde – Buyer Journey geldt ook online. Wie aan het begin van zijn zoektocht is, wil nog geen producten opgedrongen krijgen. Daarom is het belangrijk dat jij als aanbieder beschikt over een software die je helpt te bepalen in welke fase een websitebezoeker is. Vraagt de bezoeker al voor de achtste keer een e-book aan? Dan laat je op de bedankpagina een content offer zien dat past aan het einde van zijn Buyer Journey. Is het pas een eerste inschrijving? Dan wijs je eerst op een interessant blog.

Hoe is jouw bedankpagina ingericht?

Het mag duidelijk zijn dat er ontzettend veel winst te behalen is bij het inrichten van je bedankpagina. In dit blog heb ik slechts enkele voorbeelden benoemd, maar het is belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden dat je bedankpagina vooral moet passen bij jouw organisatie!