How-to: Resultaten analyseren vanuit je A/B test in HubSpot

Vet Digital A/B testing

In een vorig blog heb ik het uitgebreid gehad over wat een A/B test is en hoe je dit uitvoert in HubSpot. Nadat je jouw A/B test hebt uitgevoerd, komt het aan op analyseren en keuzes maken. In dit blog neem ik je mee in hoe je stapsgewijs de resultaten van je A/B test kunt analyseren en de learnings kunt toepassen. Nog niet helemaal erover uit waar je op wilt testen? Ik heb ook een aantal quick wins voor je opgeschreven, zodat je direct kunt beginnen met testen!


Bekijk de resultaten van de A/B test

Zodra beide paginavariaties die je in HubSpot hebt gemaakt live staan, wordt de A-variant getoond aan 50% van de bezoekers en aan de andere 50% wordt de B-variant getoond. Als dit een tijdje loopt, kun je de testresultaten gaan bekijken. Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe je dit doet in HubSpot:

 • Ga in je HubSpot account naar Marketing > Website > Landing pages
 • Klik op de naam van de pagina met de A/B test
 • Navigeer naar het tabblad Test Results
 • Klik in het vervolgmenu op Date Range en Frequency en selecteer het tijdsbestek van de resultaten die je wilt analyseren
 • Klik op een kolomkop in de tabel om de resultaten te sorteren op een specifieke metric
 • Om één van de varianten als winnaar van de test aan te wijzen, beweeg je de muis over de variant en klik je op Choose as winner. De verliezende variant wordt niet langer weergegeven.
 • Als je een A/B test opnieuw wil uitvoeren op een verliezende variant, beweeg dan de muis over de variant en klik op Rerun this variation. Let op! Als je een variant uit een A/B test opnieuw uitvoert, wordt deze variant direct gepubliceerd.

Om te bepalen welke van de twee variaties wint, kun je kijken naar verschillende metrics zoals bijvoorbeeld de view-to-submission rate en de time per page view. Voor een verandering in een CTA button is het logisch; de CTA waarop het meeste wordt geklikt, werkt dus het beste. Gaat het om e-mails? Dan kan een open rate belangrijk zijn als je bijvoorbeeld een titel hebt veranderd, maar de click rate kan weer belangrijker zijn als metric wanneer je bijvoorbeeld een CTA in de mail hebt aangepast. Kijk dus goed per A/B test die je doet, welke doelen je hierbij hebt en waar je op moet letten bij het beoordelen van de test.

Eén variant van je A/B test verwijderen

In je A/B geteste pagina kan alleen de B-variant worden verwijderd zonder de pagina helemaal te verwijderen. Om de B-variant te verwijderen ga je als volgt te werk:

 • Navigeer in je HubSpot account naar Marketing > Website > Landing pages
 • Ga met de muis over je pagina en klik op Edit
 • Klik linksboven in het vervolgmenu op Test variation en selecteer de B-variant
 • Navigeer naar het tabblad Settings
 • Klik rechtsboven op Delete variation
 • Zodra de B-variant verwijderd is, wordt de pagina-editor vernieuwd en wordt alleen de hoofdvariant weergeven.

 

De voordelen van A/B testen

Weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen met de conversie optimalisatie van je website of webshop? We hebben een aantal quick wins voor je op een rijtje gezet waar je jouw A/B tests mee kunt starten:

 • Aanbod: experimenteer met een ander type aanbod van inhoud of conversiepunt. Je zou een e-book kunnen testen versus een consult of een video.
 • Tekst: experimenteer met de opmaak van de inhoud. Je kunt bijvoorbeeld een test doen met gewone alinea’s versus opsommingstekens of een langer blok tekst versus een korter blok tekst.
 • Afbeelding: experimenteer met een andere afbeelding om te zien hoe het conversieratio wordt beïnvloed.
 • Formuliervelden: experimenteer met de lengte van het formulier. Je zou kunnen testen met een kort formulier waarin je alleen een e-mailadres vraagt versus een langer formulier met meerdere velden.
 • Call to action buttons: experimenteer met de stijl van de button. Je kunt bijvoorbeeld de kleur, vorm en inhoudelijke tekst testen. Eén van de belangrijkste best practices is het implementeren van een CTA onderaan de pagina, kijk straks maar eens onderaan deze pagina. Eindig altijd met een vraag of mededeling die de lezer aanzet tot actie. Denk aan ‘Neem direct contact op’, ‘Plan een vrijblijvende afspraak in’ of ‘Download nu het e-book’.

 

HubSpot voor slimme marketing automation

A/B testing is ontzettend waardevol voor conversie optimalisatie. Er zijn ontelbare manieren om je pagina’s, ads, website of webshop te testen. Ben je benieuwd hoe A/B testen jou kunnen helpen? Of ben je benieuwd wat HubSpot nog meer voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan gerust eens contact op en dan kijken we samen naar hoe jij het meeste uit je HubSpot licentie kunt halen.